CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. augusztus 25., hétfő 01:46


Nemzetiségek fesztiválja

Nemzetiségek fesztiválja
A sokszínűségben rejlő értékeket megőrizve, együtt a közös Európába

Az I. Nemzetiségek Fesztiválja - hagyományteremtő szándékkal - városi kezdeményezésre jött létre.
Kalmár István, Sopron város alpolgármestere, megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a felkérést a nemzetiségek helyi szervezeti örömmel és nagy lelkesedéssel fogadták.


Kalmár István alpolgármester köszönti a rendezvény résztvevőit
Énekkel, tánccal, ételkostólóval mutatkoztak be a Sopronban élő nemzetiségek. Több száz soproni látogatott ki a hét végén tartott rendezvényre, ahol jó hangulat, vidám forgatag várta a Fő teret benépesítő soproniakat és vendégeket.

A program kezdetén a horvátok kultúrájából a Kópházi Gyermektáncegyüttes, Soproni Horvátok Kulturális Egyesülete kórusa, Kópházi Tamburazenekar előadásai adtak ízelítőt, majd a magyarországi bolgárok a Roszica és a Jantra néptánegyüttes dallamaiban, mozdulataiban, népviseletében mutatkoztak be. Az esemény jó alkalma volt annak, hogy a helyi németség meghívhassa soproni bemutatkozásra a Tarjáni Stréhli zenekart, amelynek előadása osztatlan sikert aratott. Akárcsak a Peloponészoszi néptáncegyüttes, és a magyarországi Maszkaradesz görög együttes. Bangó Margit cigánydal és magyarnóta énekes, Romantic zenekar fellépése a rendezvényen a cigány-kultúrát képviselte.

A nemzetiségek is örülnek, ennek a kezdeményezésnek, amelyet a Sopron Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, valamint a kisebbségi nemzetiségi önkormányzatok felkaroltak. Egyrészt megmutathatják a városnak élő hagyományaikat, amelyek által mindenki gazdagabbá válhat, másrészt, együtt lehetnek, egymással megismerkedhetnek, és további kapcsolatokat teremthetnek
A soproni vidám, színes forgatagban, amelyen ezúttal több nyelvből és viseletből rajzolódott ki Sopron arca, az előzetes ígéretekhez híven finom ételek is várták a rendezvényre látogatókat: a babsterc, a sült töltött paprika, a görög saláta, a cigánypecsenye, a tökös rétes, a bolgár vendégváró kenyér ízeiben idézte azt a sokszínűséget, amelyet a zene, az ének, a tánc, a viselet jelenített meg, és amelynek a közös Európában is együtt és külön-külön is meg kell maradnia.
A szervezők szándéka szerint jövőre több napos fesztiválon mutatkozhatnak majd be a nemzetiségek.

Képriport a rendezvényről


 

 
 

Kapcsolódó cikk:
Nemzetiségek fesztiválja