CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2003. augusztus 25., hétfő 15:58


Karneválról kerékpárra


Pénteken-szombaton még rajzolt, vasárnap már teljes menetfelszerelésben megjelent

Karneválról kerékpárra


Képek a Ferrarai Zászlóforgató Egyesület, a Borgo San Giorgo produkciójából:



"A Savaria Karnevál tekintélyének felfelé ívelését mi sem mutatja jobban, mint a „központi” színdarab története. Amíg az első évben lelkes helyi műkedvelők szórakoztatták a közönséget, addig idén már maga a Nemzeti Színházi igazgatója lett a darab főszereplője, aki persze ugyanaz a Jordán Tamás, aki tavaly volt, de mégiscsak díjazni illik, hogy igazgatói pozíciójában is kerített időt és energiát a szerep elvállalásához. Nyilván nem anyagi okok miatt, s ezt jólesik elkönyvelni." http://www.alon.hu/

Fenti idézet a múlt hét második felében immáron negyedszer megrendezett Savaria Történelmi Karnevál szabadtéri színdarabjának kritikájából emeltetett ide. Az érthetőség kedvéért hozzáteszem, hogy a tavalyi előadásnak, mely Szent Márton történetét mutatta be, is Jordán Tamás volt a főszereplője, azért a kitétel, hogy ugyanaz, aki tavaly volt... Az alábbi képen Jordán Tamás éppen törölgeti a homlokát a meglehetősen izzasztó szombat esti hőségben, amikor is az igazán impozáns fáklyás felvonulás résztvevőjeként is helytállt az előadás után, a nehéz jelmezben (míg mi, nézők megengedhettük magunknak az időjáráshoz illő könnyed öltözéket, és többnyire nem is munkával töltöttük a szombat délutánunkat).


Már hónapokkal ezelőtt, még télen kellett jelentkezniük azon statisztáknak, akik magában a darabban is részt kívántak venni - a sorkatonák pedig eleve "bekalkuláltattak", minden eddigi karneváli színdarab oszlopos szereplőiként, s nem is kellett csalódnunk bennük: kitűnően állt rajtuk bármilyen jelmez, kiválóan tettek eleget minden eddigi színészi harci feladatnak.

Nemcsak színészethez kellett azonban vállalkozó kedvű ifjabb-idősebb polgár, de rengeteg helyszín rengeteg posztját betölteni is. Egyik ilyen például a portrérajzolás. Az ifjú művészetis (Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium, képzőművészeti tagozat), a most szeptembertől már negyedik évfolyamos szombathelyi tanulólány pénteken és szombaton nyitástól zárásig a Romkert helyszínen megrendelésre-rajzolással töltötte óráit, csak annyi időre hagyva el szombat délelőtt az ingres papírt és a pitt-krétát, no meg a padot, amin ült, míg a MÁV menetjegyirodában, a Király utcában megvette a vasárnapi vonatjegyét Budapestre, valamint visszavitte a lejáró könyvtári könyveket a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtárba. Szombaton este a legenyhébb jelzővel is: holtfáradtan - végignézte a Karneváli Fáklyás Felvonulást, hazament aludni, azután vasárnap összecsomagolta a nagyon aprólékosan összeállított holmiját, lehetőleg legjobb igyekezete szerint számolva minden eshetőséggel, kiment a vasútállomásra, felutazott Budapestre, jelentkezett a megadott címen, elfoglalta egyéjszakás szálláshelyét - és: a mai napon, augusztus 25-én hétfőn nyeregbe szállt. Kerékpár nyergébe.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat ifjúsági aktivistájaként nyolcnapos kerékpárútra indult Észak- és Kelet-Magyarország tájain, hogy szeptember elsején ünnepélyes keretek közt adja át a többiek, no és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetőinek megtisztelő társaságában a több, mint másfélezer kerékpárt (melyet természetesen teherjármű szállít) a kárpátaljai fiataloknak - mely kerékpárok a magyarországi gyűjtés eredményeképpen eddig összeadattak. (A gyűjtés egyébként nem ért véget, tovább folytatódik.)

A képek forrása: http://www.nyugat.hu

Sebők Lili