CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2003. augusztus 30., szombat 01:01


a Polgári Összefogás konszenzuson alapuló, együttműködő politizálást vár a baloldaltól

A Polgári Összefogás Közgyűlés utáni sajtótájékoztatója

Sajtótájékoztatót tartott a Polgári Összefogás

    Az immár szokásos közgyűlés utáni sajtótájékoztatóját tartotta meg tegnap a Polgári összefogás, az Új u. 3. szám alatti székházában, ahol Dr. Molnár Ágnes önkormányzati képviselő és Abdai Géza frakcióvezető több, a közgyűlés napirendjével kapcsolatos témával fejtette ki a Polgári Összefogás álláspontját.

    Abdai Géza kijelentette köszönet illeti a a Káposztás utcai stadionrekonstrukció, valamint a Soproni Zeneiskola – új nevén Művészeti Iskola – felújításának, illetve megépítésének elindítóit: az előző önkormányzati ciklusban tevékenykedő képviselőket és városvezetést, akik a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központ, és a Hűségkút után, elkezdték a közeljövőben átadásra kerülő két új beruházás elindítását, amelyeknek  továbbfolytatását a jelenlegi városvezetés is fellvállalta.
    A továbbiakban a frakcióvezető általa egy  ,,felháborítónak" nevezett közgyűlési döntéssel kapcsolatosan fejtette ki véleményét. Az eddig ,,csak" etikátlannak tartott Lővér Uszoda-területeladásról az augusztusi közgyűlésen derült ki, hogy annak értékesítéséről való döntésekor a közgyűlés törvénytelenül járt el. Abdai Géza hangsúlyozta: értetlenül állnak az eset előtt, annál is inkább, hogy az ingatlan korlátozott forgalomképességére a jogi kontroll nem figyelt fel. Abdai Géza állítja, hogy az ingatlan eladásával jogsértés történt, amelynek következtében a vagyonrendelet módosítására sem kerülhetett volna sor. Az esetet, amely során egy SZDSZ-es képviselő ilyen módon jut ingatlanhoz,  a várost magát megkárosítva, elfogadhatatlannak tartja a Polgári Összefogás - jelentette ki Abdai Géza.

    Dr. Molnár Ágnes képviselő az önkormányzat féléves gazdálkodásának  és pénzügyi helyzetének tájékoztatójáról, valamint a képviselő testület zárt üléseken hozott, fontos meghatározó személyi döntéseiről fejtette ki a frakció véleményét.
    A képviselő asszony kifogásolta ,,az erőből történő politizálást, a másik oldal véleményének fígyelmen kívül hagyását.", aminek következménye, hogy ,,a kormányzó koalíció az ellenzék szakmai véleményét nem veszi figyelembe, szakmai javaslatait néha arrogánsan és a többség tudatában lesöpri, érveit következetesen politikai síkra tereli. Ennek következtében kevés az összehangolt döntés."

    A képviselő asszony az önkormányzat féléves gazdálkodásának értékeléséről elmondta, hogy az szükség esetén gazdálkodási korrekcióra ad lehetőséget.
A tervezett bevételek költségvetési főösszege 18.160 millió forint de az időarányos teljesítéshez képest jelentős és aggasztó elmaradások figyelhetők
meg. A helyi adók, idegenforgalmi adó, iparűzési adó tekintetében a  tervezett összeg helyett a 150 millió forint a tényleges hiány.Az előirányzott osztalékbevételek
esetében a tervezett 500 millió Ft. helyett 29 millió Ft. teljesült. Az ingatlanhasznosítási bevételek is jelentősen elmaradnak a tervezettől, ingatlanértékesítésből nem lakáscélú 19% teljesült, telekértékesítésből a tervezett összeg 23 százaléka.  A további részletes ismertetőjében Dr. Molnár Ágnes kifejtette: Ezek a bevételi jogcímekjelentős nagyságrendi elmaradást mutatnak  Az elmaradás az átlagtól abszolút összegben 700 millió Ft tesz ki, ugyanakkor a hitel összege a tervezettnél tovább emelkedik  Az utólagosan meghozott intézkedések és döntések – a kórházi gépek, a stadion rekonstrukció, a szociális bérlakásokhoz szükséges garázsok megépítése – szintén jelentősen növelik a hitelösszeget; ezen utólagos döntések a tervezett hiteleket további 664 millió forinttal növelte.
    A könyvvizsgálói jelentéssel is alátámasztott tájékoztatóból kiderül, hogy az esedékessé vált feladatokat jelenleg folyószámla hitelből fínanszírozza az Önkormányzat, melynek nagysága augusztus 5-én 825 millió forintot tett ki. A fejlesztésre kapott támogatások tervezett összegéből is csak 2,27 % teljesült.
Az intézmények takarékos gazdálkodása nehezen valósítható meg. A tervezett bemházásokhoz igényelt finanszírozások támogatási szerződéseit
nem kötik meg a minisztériumokban,  azokat jövőre halasztják.
- Hogyan érvényesül a  több pénzt az önkormányzatoknak, több pénzt az embereknek szlogen? - tette fel a kérdést Dr. Molnár Ágnes, aki azt is kifogásolta, hogy a Sopront előnyökhöz juttató lobbitevékenységnek sincs semmi nyoma.
    A Polgári Összefogás úgy látja, a város az eladósodás felé halad.  tovább. A megszorító intézkedések ellenére – amelyeket a kéviselő szerint továbbiak fognak követni –  nem elegendőek a források.

    A továbbiakban a sajtótájékoztatón a közgyűlésen eldöntött személyi kérdésekre is kitért Dr. Molnár Ágnes. Elhangzott: A Gyermekjólétí Intézetre a 15/1998. Népjóléti Minisztériumi  rendelet értelmében van szükség, Sopron ebben az évben valósította meg, teljesítette a gyermekjóléti hálózat feladatait. A ,,kinevezett igazgató szakmailag és vezetői gyakorlata alapján kiválóan megfelel a feladat ellátására." - jelentette ki a képviselő asszony, aki hozzátette: a Polgári Összefogás Frakciója viszont, aggályosnak tartja a jegyzői státusszal kapcsolataos közelmúltbéli és a jelenlegi történéseket. A képviselő ismertette a jegyző személyére vonatkozó, a sajtóban már hetekkel ezelőtt megjelent utalást, aminek következtében, mint mondta: ,,a közgyűlés tényleges döntési szerepét illetően jogos kérdések merülhetnek fel a közélet iránt érdeklődő soproniakban." A jegyző köztisztviselő; kifejezetten szakmai és nem politikai beosztás kell hogy legyen.
Dr. Molnár Ágnes hasonlóan ,,aggályosnak" nevezte az Ipari Park ügyvezetői igazgatói állás betöltésének megoldását ist, leszögezve:,,csakis maximális konszenzussal lehet az önkormányzat intézményeinek vezetőit megválasztani." ,,A politikai felelősség a városvezető koalícióé." - mondta végezetül a jobboldali politikus, aki, mint mondta: a Polgári Összefogás konszenzuson alapuló, együttműködő politizálására való fogadókészséget vár a baloldal részéről.

T.É.