CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. szeptember 04., csütörtök 13:56


Az Ikva Rádió hírei


Nem a szerkezeti átalakítás, az ügyintézés meggyorsítása a cél a polgármesteri hivatalban - nyilatkozta Sopron új jegyzõje. Dr. Galambos Györgyöt a múlt héten választotta meg a közgyûlés, a jegyzõ két napja foglalta el hivatalát.

Minden eddiginél magasabb idén a kórházi fertõzések száma. Az úgynevezett MRSA járványt, amely speciálisan csak kórházi betegeknél jelentkezik, 2001-ben 12-en, az idei év elsõ hat hónapjában azonban már 91-en kapták meg a hazai kórházakban. A megyében nem regisztrálták a megbetegedést. A tisztiorvosi szolgálat vizsgálata során kérdõívet kellett kitölteni az ellenõrzés alá esõ gyõri, soproni és mosonmagyaróvári kórháznak, melyek 3 járványos fertõzést jelentettek. (Kisalföld)

Két év alatt 20%-kal csökkent a vendégforgalom a Fertõ tónál a nyári szezonban. A visszaesés oka az elmaradó fejlesztések mellett az lehet, hogy a Sopron környékén élõk szívesebben választják a mára megfizethetõ ausztriai fürdõhelyeket.

A bajnoki sikerek után ismét a magyar kupában mérkõzött a Matáv Sopron labdarúgócsapata. Pintér Attila együttese a Balassagyarmat otthonában harcolta ki a továbbjutást. Az eredmény: Balassagyarmat - Matáv 1-3.

A kormány nyitott arra, hogy hogy a Ringa kapuvári dolgozóit és beszállítóit tulajdonrészhez segítse, ám ehhez elõbb meg kell alakulnia egy konzorciumnak -mondta Szanyi Tibor a Földmmûvelési Minisztérium politikai államtitkára a kapuvári válságstábbal tegnap lefolytatott tárgyalás után.

Három hónapos, oklevelet adó Európai Uniós képzést indít a Fiatalokkal Európáért Alapítvány 16-20 éves fiatalok részére. A "Felkészülten Európában" címû képzést a soproni önkormányzat is támogatja. Az elsõ megbeszélést szeptember 10-én 16.00 órától a Konferencia és Kulturális Központ 5.emeleti tanácstermében tartják. Várják az érdeklõdõ diákokat és szüleiket is. Elõzetes információ a következõ telefonszámon kérhetõ: 06 30 2381260.

A Zeneiskola Szélmalom utcai új épületében kezdik meg a soproni zeneiskolások az új tanévet. Az órabeosztást holnap 15.00 és 16.30 óra között egyeztethetik a zeneiskolás növendékek.

A hétvégén, Szeptember 6-án és 7-én rendezi az Önkormányzat a Soproni Szüreti Napokat. A FÕ téren a soproni gazdák kínálják majd boraikat, emellett lovasbemutató, karnevál, mûvészeti bemutatók, utcabál, tûzijáték színesíti a programot. Balfon ugyancsak szeptember 6-a szombat a szüreti ünnep napja.

A Fertõtáj Világörökség Nemzeti Tanácsa június 24-én alakult meg. A közhasznú egyesület azonban még nem kezdhette meg munkáját, s az is biztos, hogy munkaszervezetét - a titkárságot - nem dr. Gimesi Szabolcs vezeti majd. Az elõzetes elképzelések szerint Gimesi Szabolcs pályázott volna a Fertõtáj Világörökség Nemzeti Tanácsa munkaszervezetének vezetésére, de meggondolta magát és bejelentette az egyesület elnökének, Ivanics Ferencnek, hogy a jövõben ne számítsanak rá.

Hatodik alkalommal rendezik meg a fertõdi Esterházy-kastélyban a Haydn Eszterházán címû zenei fesztivált. ÛÛA vasárnap záruló esemény után Schiff András világhírû magyar zongoramûvész és barátai koncerteznek a felújítás alatt álló kastélyban. A szervezõk az 1760-as évek és az azt követõ évtizedek magyarországi zenei életét szeretnék megmutatni, és "visszahozni" az akkori kulturális pezsgést a mai magyar mûvészeti életbe. Véleményük szerint az épület felújítása mellett a fertõdi szellemi életet is újra fel kell építeni, ezt a hangversenyek is elõsegítik.

Ingyenesen hívható zöld számon tehetnek közérdekû bejelentést, panaszt vagy javaslatot a soproniak a Polgármesteri Hivatalban. A munkanapokon hívható telefonszám: 06-80/ 204-322.

A soproni Tigrisek fiú kosárlabdázókat nevelõ utánpótlás egyesület toborzót hirdet szeptember hónapban különbözõ korosztályokban 1986-1996 között született fiúk számára Jelenkezni lehet szeptember hó minden keddjén:
14.30 órától a Hunyadi János Evangélikus Általános Iskolában
16.00 órától a Deák téri Általános Iskolában
19.30 órától a Sportcentrum kistermében