CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. szeptember 05., péntek 12:56


Az Ikva Rádió hírei


A Ringa Húsipari Rt. igazgatósága szerdán döntött, és már előszerződést is kötött a Debreceni Hús Rt. csoporttal a társaság kapuvári telephelyének, vágó-daraboló üzemének, valamint az ehhez tartozó eszközparknak a bérbeadásáról. A bérlő a vállalat mintegy 400 munkavállalóját is átveszi - közölte a Ringa Rt. csütörtökön. A Debreceni Hús Rt. a gyárat Kapuvári Húsipari Rt. néven kívánja tovább működtetni, és erre mintegy 200 millió forintos alaptőkével zárt körű részvénytársaságot alapít.
A bérlő a vállalat mintegy 400 munkavállalóját jogutódlással tovább kívánja foglalkoztatni, emellett átveszi és megújítja a Ringa Rt. által megkötött beszállítói szerződéseket, valamint saját forrásból biztosítja a vállalat mintegy 800 millió forintot kitevő forgóeszköz-finanszírozását is. (Forrás: Origo)

Nem a szerkezeti átalakítás, az ügyintézés meggyorsítása a cél a polgármesteri hivatalban - nyilatkozta Sopron új jegyzője. Dr. Galambos Györgyöt a múlt héten választotta meg a közgyűlés, a jegyző két napja foglalta el hivatalát.

Minden eddiginél magasabb idén a kórházi fertőzések száma. Az úgynevezett MRSA járványt, amely speciálisan csak kórházi betegeknél jelentkezik, 2001-ben 12-en, az idei év első hat hónapjában azonban már 91-en kapták meg a hazai kórházakban. A megyében nem regisztrálták a megbetegedést. A tisztiorvosi szolgálat vizsgálata során kérdőívet kellett kitölteni az ellenőrzés alá eső győri, soproni és mosonmagyaróvári kórháznak, melyek 3 járványos fertőzést jelentettek. (Kisalföld)

Két év alatt 20%-kal csökkent a vendégforgalom a Fertő tónál a nyári szezonban. A visszaesés oka az elmaradó fejlesztések mellett az lehet, hogy a Sopron környékén élők szívesebben választják a mára megfizethető ausztriai fürdőhelyeket.

A kormány nyitott arra, hogy hogy a Ringa kapuvári dolgozóit és beszállítóit tulajdonrészhez segítse, ám ehhez előbb meg kell alakulnia egy konzorciumnak -mondta Szanyi Tibor a Földmművelési Minisztérium politikai államtitkára a kapuvári válságstábbal tegnap lefolytatott tárgyalás után.

Három hónapos, oklevelet adó Európai Uniós képzést indít a Fiatalokkal Európáért Alapítvány 16-20 éves fiatalok részére. A "Felkészülten Európában" című képzést a soproni önkormányzat is támogatja. Az első megbeszélést szeptember 10-én 16.00 órától a Konferencia és Kulturális Központ 5.emeleti tanácstermében tartják. Várják az érdeklődő diákokat és szüleiket is. Előzetes információ a következő telefonszámon kérhető: 06 30 2381260.

A Zeneiskola Szélmalom utcai új épületében kezdik meg a soproni zeneiskolások az új tanévet. Az órabeosztást holnap 15.00 és 16.30 óra között egyeztethetik a zeneiskolás növendékek.

A hétvégén, Szeptember 6-án és 7-én rendezi az Önkormányzat a Soproni Szüreti Napokat. A FŐ téren a soproni gazdák kínálják majd boraikat, emellett lovasbemutató, karnevál, művészeti bemutatók, utcabál, tűzijáték színesíti a programot. Balfon ugyancsak szeptember 6-a szombat a szüreti ünnep napja.

A Fertőtáj Világörökség Nemzeti Tanácsa június 24-én alakult meg. A közhasznú egyesület azonban még nem kezdhette meg munkáját, s az is biztos, hogy munkaszervezetét - a titkárságot - nem dr. Gimesi Szabolcs vezeti majd. Az előzetes elképzelések szerint Gimesi Szabolcs pályázott volna a Fertőtáj Világörökség Nemzeti Tanácsa munkaszervezetének vezetésére, de meggondolta magát és bejelentette az egyesület elnökének, Ivanics Ferencnek, hogy a jövőben ne számítsanak rá.

Hatodik alkalommal rendezik meg a fertődi Esterházy-kastélyban a Haydn Eszterházán című zenei fesztivált. ŰŰA vasárnap záruló esemény után Schiff András világhírű magyar zongoraművész és barátai koncerteznek a felújítás alatt álló kastélyban. A szervezők az 1760-as évek és az azt követő évtizedek magyarországi zenei életét szeretnék megmutatni, és "visszahozni" az akkori kulturális pezsgést a mai magyar művészeti életbe. Véleményük szerint az épület felújítása mellett a fertődi szellemi életet is újra fel kell építeni, ezt a hangversenyek is elősegítik.

Ingyenesen hívható zöld számon tehetnek közérdekű bejelentést, panaszt vagy javaslatot a soproniak a Polgármesteri Hivatalban. A munkanapokon hívható telefonszám: 06-80/ 204-322.

A soproni Tigrisek fiú kosárlabdázókat nevelő utánpótlás egyesület toborzót hirdet szeptember hónapban különböző korosztályokban 1986-1996 között született fiúk számára Jelenkezni lehet szeptember hó minden keddjén:
14.30 órától a Hunyadi János Evangélikus Általános Iskolában
16.00 órától a Deák téri Általános Iskolában
19.30 órától a Sportcentrum kistermében