CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. szeptember 07., vasárnap 12:45


Életvédő zarándoklat- Ablonczy László: Nemzeti gondjaink- Illyés Gyula: Fáklyaláng:Jótékonysági előadás- Írásbeliség Világnapja a Kurucdombi Könyvtárban- Lions Club Sopron: új soros elnök, új tervek

Hírek, események

Életvédő zarándoklat Szeptember 8-án hétfőn a soproni történelmi egyházak szervezésében 15.00 órakor a Szent István templomban tartandó ökumenikus istentisztelettel kezdődik az élet védelmében szervezett zarándoklat. 15.45 órakor a résztvevők égő mécsesekkel vonulnak az Erzsébet kórházhoz, ahol azokat a kórházkápolna előtti keresztnél helyezik el. A résztvevők az Erzsébet-kórház jelenlévő képviselőjének zarándoknyilatkozatot szándékoznak átadni, amelyben kérik, hogy december 28. (Aprószentek emléknapja), március 25. (A magzatgyermek napja), június 1.(az ENSZ nemzetközi Élet Napja), valamint szeptember 8. napok legyenek Sopronban a Megfogant Élet Ünnepnapjai, és legalább ezeken a napokon ne végezzenek abortuszt. Az esemény a kórházkápolnában tartott közös hálaadással ér véget.

Ablonczy László: Nemzeti gondjaink A Soproni Kálvin Kör szervezésében 2003. szeptember 8-án, hétfőn 18 órakor a Soproni Református Egyházközség gyülekezeti termébe (Sopron, Deák tér 2.) Ablonczy László, a Nemzeti Színház volt főigazgatója Nemzeti gondjaink címmel tart előadást, amelyet követően lehetőség lesz az előadóval való kötetlen beszélgetésre is.

Jótékonysági előadás A soproni Petőfi Színházban szeptember 8-án, hétfőn Illyés Gyula Fáklyaláng című drámáját játssza az Evangéliumi Színház. A jótékonysági előadás, amelynek bevételét a szervezők – a soproni Evangélikus Líceum és egyházkerület – az evangélikus gyülekezet nyugdíjasotthonának céljaira ajánlotta fel 19.00 órakor kezdődik. Jegyek az evangélikus egyházirodán és a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum titkárságán kaphatók. Az előadást Udvaros Béla rendezte.

Írásbeliség Világnapja a Kurucdombi Könyvtárban A Széchenyi István Városi Könyvtár, valamint Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezésében tartják szeptember 8-án, az Írásbeliség Világnapját a Kurucdombi Fiókkönyvtárban. Az előadás-sorozatok 15.00 órakor kezdődnek. ,,Én írtam én rajzoltam" címmel a Gárdonyi Géza Általános Iskola alkotó-diákjainak bemutatkozását követően ,,Macskakölyök a csukott könyvön" címmel a Kurucdombi Fiókkönyvtár Weöres Sándor gyermekköltészetével foglalkozó nyári táborában tapasztaltakról hangzik e beszámoló. ,,Csodálatos anyanyelvünk címmel Földes Tamásné gyógypedagógus, a Polgármesteri Hivatal munkatársa az anyanyelv szépségeiről, valamint annak átadásának nehézségeiről tart előadást; Horváth Csaba könyvtárigazgató, aki ünnepi köszöntőt is mond, ,,Cédulák az ágy alatt" címmel a lexikonkészítés műhelytitkairól vall. Az eseményen verssel, énekkel közreműködik Németh Éva versmondó és Tóth András énekmondó.

A Lions Club Sopron: új soros elnök és új tervek A Lions Club Sopron csütörtökön a Perkovátz Házban tartott szeptemberi ülésén a soros elnök, Fábiánkovits Ferenc megtartotta székfoglaló beszédét. A jövőbeni tervek között elsősorban hangsúlyos szerepet kap a rászoruló soproni és sopron környéki családok megsegítése, valamint a határon túliak támogatása. Erdély, Kárpátalja, a Felvidék után a jövőbeni tervekben a horvátországi magyarsággal való kapcsolatteremtés is szerepel.