CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2003. szeptember 08., hétfő 11:22


Védeni az eredetet és igazi világhírt szerezni borainknak

Kedves Böngésző Borbarát !

A következőkben Viniczai Sándor borszakíró sorait közöljük, amelyeket a Magyar Mezőgazdaság című hetilapból ollóztunk. A cikk talán meggyorsítja a soproni borok mielőbbi védelmét is hisz közös célunk, hogy minél több szőlő maradjon a borvidéki feldolgozókban minél több soproni bor keljen életre a soproni pincékben hisz csak így tudjuk garantálni a minőséget, védeni az eredetet és igazi világhírt szerezni borainknak.
A soproni borok eredetvédelmének megoldásáról a hegyközségi tanács és a Bormarketing Műhely Kht.szakértői között megindultak a tárgyalások a gazdák bevonásával.
kegi@sopron.hu
 
Védett bor
 
A közelmúltban új egységbe tömörültek Soltvadkert szőlős-borosgazdái, megalkották a Soltvadkerti Szőlősgazdák Védett Bora védjegyet.
Amint azt Frittman János borász elmondta, munkájuk célja a közel 3 ezer a városhoz tartozó szőlőterület és az onnan képződő borok hírnevének visszaszerzése. A pozitív diszkrimináción alapuló társasághoz önként lehet csatlakozni de tagjait a soraikból választott-államdóan változó- vizsgáló bizottság folyamatosan ellenőrizheti. A valóban nyitott pince alapon működő rendszerben vizsgálható az üzem,a teljes tevékenység és a végtermék a bor.