CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. szeptember 10., szerda 13:13


,Musica sacra' a soproni Líceum dísztermében

,,Musica sacra" a soproni Líceum dísztermében

    A Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) és Kollégium dísztermében Ittzés János, a Magyar Evangélikus Egyház Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke igehirdetésével, Jankovits Béla egyházmegyei esperes, az evangélikus egyház lelkészeinek, valamint licista diákok részvételével szentelték fel az iskola új orgonáját.
 - Isten ajándékait ütemezetten adja: a Líceum egyházi kezelésbe való visszakerülése, a színházterem, majd az új tornaterem elkészülte mind felülről érkező ajándékok - mondta Ittzés János püspök.

Jankovits Béla esperes, Ittzés János püspök, és Vincze Katalin iskolalelkész

- A hangszer nem csak tárgyszerűségében szép, hanem a sípjan megszólaltatott ,,musica sacra"-ban. A muzsika, a zene azért szép, mert az Isten megszólítására adott emberi választ hordozza, amit még azok is meghallnak, akik nem szakavatott ismerői a zenének.
    A jelenlegi harsogó, őrjítő, révületbe kergető zenének nevezett zajok közepette mindennél nagyobb szükség van a ,,musica sacra" , a lelket egy irányba vezető dallamaira - mondta a püspök.
    Tölli Balázs líceumigazgató meghatódottan köszönte meg az evangélikus egyház segítségével kapott értékes ajándékot.

    A móri Korb Orgonaépítő Műhelyben készült hangszer a diákok – akár a további egyházi szolgálatuk során is hasznosítható – zenei képzését segíti.
    Dr. Weltler János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület felügyelője a Líceum igazgatótanácsának elnöke elmondta: ő maga tíz éves korában kezdett el orgonán játszani; édesapja lelkész volt, és akkoriban pedagógusok nem vállalhattak egyházi szolgálatot.

Tölli Balázs líceumigazgató az elődökről is megemlékezett

    A soproni Evangélikus Líceum dísztermét látva gondolt arra a felügyelő, hogy minél több fiatalt kellene beoltani az orgonamuzsikával.
    - Evangélikus templomainkban sok szép – de ma már többnyire néma – hangszerek vannak. Ezért is lenne jó, ha minél több fiatal megtanulna orgonán játszani.     Ezért isteni csoda, hogy amikor az egyházat egy hordozható elektronikus orgona beszerzéséről kezdtük meggyőzni, akkor kiderült: érdemes megnézni a Korb-féle, Móron készült orgonát  A számvetést követően az anyagi finanszírozásra olyan kedvező feltételeket találtunk, amelyek révén megvalósulhatott az álom: ezután a tehetséges és arra kedvet érző licista diákok orgonán is játszhatnak, az orgonajáték pedig istentiszteletek méltó színhelyévé emelheti a dísztermet - mondta az egyházkerületi felügyelő.

Felcsendül a ,,musica sacra"

    A zene az ember felelete a hozzá felülről érkező isteni megszólíttatásra; mindennek igazságát a teltházas terem résztvevői a Roth Márton zenetanár közreműködésével megszólaló hangszeren felcsendülő Bach-muzsikán keresztül a Líceum dísztermében valóságosan is átélhették.

T.É.