CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2003. szeptember 12., péntek 23:10


Költségvetésről, EU-s felkészülésről, a gazdaságélénkítés szükségességéről

Dr. Szájer József országgyűlési képviselő sajtótájékoztatója

Költségvetésről, EU-s felkészülésről, a gazdaságélénkítés szükségességéről
Dr. Szájer József országgyűlési képviselő sajtótájékoztatója

    A Fidesz-MPSZ Sopron és környéke választókerületi elnökeként, új minőségében tartott sajtótájékoztatót Dr. Szájer József országgyűlési képviselő, a parlament alelnöke Sopronban, aki ténylegesen és formálisan egyaránt megkapta kinevezését a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnökétől, Orbán Viktortól.
    A Fidesz átalakításával kapcsolatosan Szájer József kifejtette: a napi sajtóban megjelent, az átalakítás késedelméről szóló híradásokkal szemben az alapos döntéshozás az oka annak, hogy a választókerületek elnökei személyeit érintő kérdésekben nem mindenhol hozták meg a döntést.


    Az elkövetkezendő időszak legfontosabb parlamenti teendőiről szólva kifejtette: miközben a parlamentben a legnagyobb horderejű döntések kerülnek terítékre, a kormány figyelmét az őt érintő korrupciós ügyek vonják el, ami negatívan befolyásolja a következő év gazdasági előkészítését. Az uniós tagság első esztendejében az eddigi stabil források kiesésével, valamint új források megjelenésével jelentős átalakulás várható a költségvetésben, amely egy új fajta költségvetési gondolkodást tesz szükségessé, hiszen – mondta Szájer József – ez határozza meg, a lakosság jövő évi kereseteit. Hozzátette: A Medgyessy- kormány hivatalba lépése óta az eladósodás összege fejenkénti 220 ezer forinttal megnövekedett. Az ,,egyensúlytalan eladósodást" a FIDESZ aggasztónak tartja, mert az egy  nem párosul fejlesztésekkel. Az Orbán-kormány által meghirdetett Széchenyi Tervvel ellentétben jelenleg ,,elfolyik" a pénz, többek között, a minden eddiginél nagyobb létszámú államaparátus működtetésére, továbbá koncepciótlanság, az ellenőrzés hiánya is hozzájárul az eladósodás növekedéséhez.
- Nem alakult ki az uniós források fogadásának a mechanizmusa és a rendszere, a felkészülésben olyan elmaradások vannak, amelyek a támogatások mértékének csökkenését eredményezhetik - jelentette ki Szájer József, aki a jövő évi költségvetéssel kapcsolatosan kifejtette: egy megfelelő gazdaságélénkítő politikával kivédhető lett volna a kedvezőtlen külgazdasági folyamatok hatása. Nem igaz, hogy a gazdasági válság eleve meghatározza az ország helyzetét, hiszen a gazdasági válság már az Orbán-kormány idején megkezdődött. Akkor a jobboldali kormány megtalálta a helyes megoldást: a gazdaság élénkítésével igyekezett kivédeni a gazdasági válság magyar gazdaságot érintő hatásait A FIDESZ a jövő év gazdaságának – az miniszterelnöki megfogalmazás szerinti –,,szinten tartása" feltételeit sem látja biztosítva. Ezért a Fidesz a költségvetéssel kapcsolatos indítványban tesz javaslatot gazdaságélénkítő, a lakosság életkörülményeinek javítását célzó intézkedésekre - jelentette ki a politikus.
Elmondta: az uniós tagságra való felkészülés kérdésében a Fidesz javasolta egy ,,Európa-törvény" elkészítését, amely a csatlakozást követően a Brüsszelben hozott törvényhozási döntésekben ellenőrzési jogosítványt biztosítana a Magyar Országgyűlésnek, hogy a magyar állam szuverenitása ne csorbuljon.
Szájer József ismertette: személyében május óta Sopronnak és térségének az Európai Parlamentben is van képviselője, a megfigyelői csoportban, amely minőségében – amint azt a képviselő elmondta – már megkereséseket is kapott; egyben felajánlotta annak lehetőségét, hogy uniós kérdéseikkel a magyar lakosok hozzáfordulhassanak. Kifejtette: a bel- és igazságügyi bizottság tagjaként a kishatár-forgalomra vonatkozó szabályozással is foglalkozik, ami azt is jelenti, hogy a régióban a schengeni rendszer életbe lépéséig lesz lehetőség az unióban elfogadott irányelv alapján megvalósuló kishatár-forgalom kialakítására.

    ,,Magától nem vetette volna fel a MSZP-s kampány kérdését2- mondta Szájer József egy, a témával kapcsolatos sajtókérdésre -reagálva.
- Sopronban más a stílus - jelentette ki, hozzátéve: már az országgyűlési választás kampányának idején ellenfelemmel egyetértettünk abban, hogy Sopronban nem ugyanúgy hat, és nem mindenben célszerű követni az országos szinten elrendelt, hasonló stílusú kampányolást.
- Sopron szellemiségéhez méltatlannak tartom, ha a békés építkezés időszakában a kedélyeket mesterségesen borzoló anyagokkal zaklatják a polgárokat. - mondta a politikus, aki elmondta: ő maga  képviselői hírlevélben az általa elvégzett munkáról tájékoztatta és párbeszédre hívta a város lakóit.
- Szeretném, ha Sopronnak szellemi értelemben is megmaradna a ,,köztisztasága" - mondta Dr. Szájer József.
T.É.