CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2003. szeptember 15., hétfő 11:45


A szigetközi ,,csoda' nemzeti parki rangot érdemelne

A szigetközi ,,csoda" nemzeti parki rangot érdemelne

Közös magyar-szlovák erőfeszítés szükséges

 „Szigetköz bejárást” szervezett szeptember 13-án a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat azzal a céllal, hogy a szlovák féllel közösen felhívja a figyelmet a Szigetköz természeti értékeinek megőrzésére és a Dunai (Szigetközi) Nemzeti Park létrehozásának fontosságára, illetve időszerűségére.

    Dr. Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke és Peter Tomecek a Nagyszombati Önkormányzati Kerület elnöke környezetvédelmi és
vízügyi szakemberek társaságában Dunakiliti és Dunasziget között vízen, majd Dunasziget és Ásványráró között szárazföldön ismerkedett a Szigetköz értékeivel. A
vízi terepbejárás során megtekintették a vízpótlással rehabilitált területeket és jártak ott is, ahol ez nem történt meg.
    A szakmai programot követően sajtótájékoztató keretében összegezték a nap tapasztalatait és eredményeit.  Dr. Szakács Imre kihangsúlyozta: rendkívül fontosnak tartja, hogy a nyilvánosság figyelmét minden lehető módon felhívjuk a Dunai Nemzeti Park létrehozásának fontosságára. A nemzeti park létesítésének folyamata az utóbbi években lelassult, új lendületet kíván, melyhez minden segítséget meg kell kapnia, ebben a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat mindenképpen partner lesz. A Szigetköz egy olyan „csoda”, amely méltán érdemelné meg a Nemzeti Park rangot.
    Peter Tomecek elmondta: örül annak, hogy kettőjük első hivatalos találkozója azonnal egy kiemelten fontos témát, a környezet- és természetvédelem területét érintette. A program során volt lehetősége személyesen is látni a megoldásra váró problémákat. A Dunai Nemzeti Park létrehozását közös erőfeszítéssel megvalósíthatónak tartja, de mindehhez véleménye szerint hosszabb idő kell, mert a téma kormányérdekeket is érint.
    Dr. Pap János, a Megyei Közgyűlés környezetvédelmi tanácsnoka szerint épp itt az ideje, hogy valami érdemben is történjen. Véleménye szerint az egész rendezés legfontosabb láncszeme a „rendszerszemlélet” lehet, elengedhetetlen a szándék és a szükséges anyagiak összehangolása.
    A sajtótájékoztató végén Peter Tomecek hasonló célzatú, szlovák oldali látogatásra hívta meg vendéglátóját.
P. Z.