CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2003. szeptember 16., kedd 11:17


Két feleség, tizenhárom gyermek


220 évvel halála után is hat

Két feleség, tizenhárom gyermek


1783. szeptember 18-án, 220 évvel ezelőtt Szentpéterváron elhunyt Leonhard Euler, a sokoldalú tudós, matematikus. Baselben született 1707. április 15-én. A matematika mellett teológiát, orvostudományt és keleti nyelveket tanult. Berlinben, illetve Szentpéterváron fejtette ki munkásságát. Gauss mellett Euler a matematika egyik legnagyobb tudósa. Gauss mondta róla: "Euler műveinek tanulmányozása mindig a legjobb iskola lesz".

Amiért ma nem matematikusok is kezdik ismergetni a nevét, tudni, ki is volt ő, az a gráfelmélet, melynek alapjait ő rakta le, s mely elmélet, kiszélesedvén, a hálózatok tudományává bővült - ennek pedig mai világunkban látjuk rendkívüli előnyét, hiszen egész életünket áthatja áldásos hatása: e tudományág segítségével oldható meg szövevényes világunk számos rendkívül bonyolult szervezési, irányítási feladata.

Ha e témát tárgyaljuk, ki kell emelnünk a XX. század zseniális matematikusát, Erdős Pált, aki Rényi Alfréddal együtt nagyot lendített a hálózatok tudományának fejlődésén.

Leonhard Euler Erdős Pál Rényi Alfréd


Sebők Lili