CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. szeptember 18., csütörtök 22:53


Méltó helyen a Magyar Vöröskereszt Soproni Területi Szervezete

Méltó helyen a Magyar Vöröskereszt Soproni Területi Szervezete

Salétrom helyett só

    Az egykori Sóhivatalban, a Várkerület 43. felújított épületében kapott helyet a Hátulsó utca helyenként salétromos falú épületét kinövő Vöröskereszt.
    Az ünnepélyes átadáson Kalmár István alpolgármester és dr. Morzsányi Éva, a Magyar Vöröskereszt főtitkára mondtak köszöntőt.

Antal Vilmosné, a Vöröskereszt helyi szervezetének vezetője meleg szavakkal tolmácsolta köszönetét az Önkormányzat illetékeseinek, valamint a Vöröskereszt főtitkárának.
    Az Országos Titkárság a 148 négyzetméteres, kulturált helyiség kialakításához 3.200.000 Ft támogatást nyújtott. A jelenlegi korszerű épület méltó a megnövekedett feladatokhoz


Antal Vilmosné, Kalmár István és dr. Morzsányi Éva

Az eredmények számokban

    A Vöröskereszt karitatív tevékenységén túl foglalkozik a helyi véradás megszervezésével, valamint 1993-tól az elsősegélynyújtó vizsgák lebonyolításával is.
    Az országos ranglistán előkelő helyet foglalnak el a soproni véradók. Míg országosan a lakosság 3%-a ad vért, addig Sopronban 7%-ra tehető ez az arány. Tíz éve az elsősegélynyújtó vizsgákra évente 1500-2000 fő jelentkezik. A soproniak közül 6800 ember tagja a Vöröskeresztnek és mintegy 7000 véradót tartanak nyilván.

Rövid történeti áttekintés

    Az 1950-es években a Soproni Vöröskereszt a Mátyás király utcában, majd a MTESZ székházban működött. A MTESZ Székház felújításának idején, 1984-ben –nagy nehézségek árán – került a szervezet a Hátulsó utca 9. szám alatti helyiségbe, ahol ez év áprilisáig működött.

Mintegy öt évig megfelelő volt ennek a helyiségnek az állaga és mérete, azonban az elmúlt tíz évben a szociális munka jelentős bővülése, valamint az elsősegélynyújtó vizsgák bonyolításának feladata indokolttá tette, hogy a Területi Vöröskereszt új, nagyobb és korszerűbb helyet kapjon.

    A helyiségek berendezésben és a szállításban nyújtott kiemelkedő segítségért emléklapot kaptak: Bakonyi Gábor (FALCO Rt, vezérigazgató) Boros László (STETTIN Kft, vezető), Haragovics József (GYSEV Vontatási Főnökség), Kelemen Imre (IKV , ügyvezető, Kovács János (Városi Tűzoltóparancsnok), Dr. Petró Olivia (Területi Vérellátó, vezető főorvos), valamint Soós Péterné, a területi Vöröskereszt gazdasági ügyintézője.
 

Horváth E.