CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lapszemle

2003. szeptember 21., vasárnap 11:06


Lapszemle - 2003. szeptember 21.

Együvé kerül valamennyi Corvina az interneten - Európa legnagyobb könyvtára volt Mátyásé a XV. században
www.mno.hu

Frang Gizella
Dokumentum hitelesíti a magyar–olasz együttműködést, melynek során 22 európai ország 54 intézete dolgozza fel, másolja be digitális úton Mátyás királyunk szétszóródott könyvtárát. A Corvinák egyesítése, újrafeldolgozása, modern eszközökkel való kutatása talán magyarázatot ad arra a kérdésre, hogy miért éppen Magyarországon jött létre Európa legnagyobb könyvtára a XV. században.

 A könyvtárak tulajdonsága, hogy darabjai szétszóródnak, de majdan újból együvé gyűlnek – ez és a humanisták által a kultúrában egyégesített Európa példája volt a mottója annak az ünnepélyes ülésnek, melyen a kuluszmnisztérium képviseletében Siklós Péter államtitkári referens, Itália szakmai szervezeteinek nevében Francesco Sicilia professzor, Giovan Battista Verderame nagykövet, Arnaldo Dante Marianacci professzor valamint Monok István, az Országos Széchényi Könyvtár igazgatója aláírta a két ország közötti tudományos megállapodást.

Ez a dokumentum hitelesíti azt a magyar–olasz indítású együttműködést, melynek során 22 európai ország 54 intézete dolgozza fel, másolja be digitális úton Mátyás királyunk szétszóródott könyvtárát. A Corvinák egyesítése, újrafeldolgozása, modern eszközökkel való kutatása talán magyarázatot ad arra a kérdésre, hogy miért éppen Magyarországon jött létre Európa legnagyobb könyvtára a XV. században.

A fő szervezők – Magyarország, Olaszország, Ausztria, Némtország, Franciaország és Horvátország – melletti partnerek legelőször a közös projectre november 14–i határidővel megpályáznak 1,5 millió eurót, hogy az európai könyvtárfejlesztési keretből kutatni tudják a Bibliotheca Corviniana és az egyes kódexek történetét. Ezen keresztül hazánk meg tudja mutatni a világnak az akkori Magyarország kulturális horizontjának méreteit, a budai udvar szellemi gazdagságát. Mint Monok István fogalmazott: a humanista gondolkodóknak kulturális értelemben sikerült már a XV. században közös Európát teremteniük. Ezt az egységet azóta sem sikerült szétszabdalni, de most politikai téren is helyre kell állítani, legalább olyan mértékben, ahogyan Mátyás működtette a diplomáciai kapcsolatokat.

Ilyen múlt után talán nem lehetetlen, hogy a XXI. század Európájának kulturális központjában ismét helyet foglaljunk. A program több célt igyekszik megvalósítani: ennek keretében digitalizálják a világon fellelhető valamennyi kódexlapot. A digitalizálás segítségével nemcsak az OSZK elérhetőségén teszik nyilvánossá a humanista könyvtárat és az azt feldolgozó szakirodalmat, hanem CD–n és DVD–n is megjelentetik. Ehhez kapcsolódóan évente két tudományos konferenciát rendeznek majd, s újraértékelik a kódexek szövegét is.

Remélhetően e kezdeményezéssel párhuzamosan, e témában kinevelődik majd egy úgy kutatógeneráció, friss történelemszemlélettel. Az újrafeldolgozás megmutatja majd, miként működött az akkori európai kommunikáció, s hogy a korabeli uralkodók, politikusok, tudósok, az akkori társadalmak miként segítették vagy éppen akadályozták egymást. A válasz elgondolkodtathatja a történészeket: vajon van–e fejlődés a történelemben?

Az olasz nagykövet hangsúlyozta: a digitalizálás nem helyettesíti, nem váltja ki a köteteket, csupán kiegészíti és mindenki számára elérhetővé teszi az arról meglévő és íly módon is egyre bővülő ismereteket. Büszke arra, hogy ittléte alatt kezdődhetett meg a közös munka, s reméli, hogy jelen lehet a teljes könyvtár internetes megjelenítésénél is.

Sicilia professzor örömmel szólt arról, hogy ez az együttműködés éppen az olasz soros eu–s elnökség idején valósulhatott meg. Hangsúlyozta, hogy a magyar-olasz-német-francia-osztrák és horvát közös munka az európai összetartás öntudatát erősíti. Mint mondta, a könyvtár a nemzeti kultúrák találkozási pontja, összekapcsolódása. A könyvtár nem válik divatjamúlttá az internet korában sem, hiszen a könyv az ember csendes barátja, bármikor félredobható, de minden pillanatban elővehető is, igazi értékes élménnyel gazdagítja az olvasót.

Mint információhordozónak, a könyv világának is észre kell vennie és hasznosítania kell a technikai változásokat, hiszen éppen az ilyen technológiák hoznak össze szétszóródott gyűjteményeket, mint most a Corvinákat, s az új módszerek az elmélyülést is jobban lehetővé teszik, sokoldalúbban közvetítve az információkat. Emlékeztetett arra, hogy a mostani projectnek már volt európai előzménye, a „ Virtuális Reneszánsz”.

A kódexeket másolóik és fogalmazóik az örökkévalóságnak készítették. A digitalizálás még hosszabb időre, több generáció számára és bárki által teszi elérhetővé a szellemileg és művészileg is páratlan gyűjteményt, a XV. századi Európa egyik legnagyobb könyvtárát.

A közös munka tervének bemutatása után útjára indították az OSZK új internetes könyvtárát, melyen a Corvina parancsra kattintva, mindenki számára megnyílnak Mátyás király kódexeinek hazánkban őrzött lapjai, s az érdeklődők olvashatják a hozzájuk kapcsolódó tanulmányokat.



Madonna a próféták varázsában
www.nol.hu. • Szerző: Sebők János
 
/Szerző és teremtményei Az angol rózsák londoni bemutatóján (kép: Reuters - Michael Crabtree)/
Elvis Presley Parker „ezredesre” hallgatott, a Beatles Maharishi Mahesh jogitól remélt megvilágosodást, Madonna viszont egy zsidó rabbi útmutatásai alapján gondolja azt, hogy gyerekkönyveivel képes lesz gyógyítani a világot.
 
Madonna, akit eddig a pop királynőjeként, színésznőként és szexszimbólumként ismertünk, most meseszerzőként a könyvkiadás történetébe is be akarja írni a nevét. Szeptember 15-én példátlan reklámhadjárat közepette 42 nyelven, több mint 100 országban egyszerre jelenik meg Az angol rózsák című illusztrált gyerekkönyve. A szerző bevallottan a Harry Potter-könyvek szerzőjének, Joanne K. Rowlingnak a babérjaira tör, hiszen csak az Egyesült Államokban négyszázezer példányban indítják az első kiadást, s bár a könyv hazai kiadója, a Magyar Könyvklub ennél kissé óvatosabb volt a példányszámot illetően, azért nálunk is kevesen kételkednek abban, hogy az ötkötetesre tervezett sorozat világsiker lesz. Valószínűleg ebben az is szerepet játszik, hogy – bár a könyvet kísérő médiahűhóban eddig ennek kevés figyelmet szenteltek – Madonna a meséit az ősi, misztikus zsidó tanítás, a kabbala alapján írta meg. A popsztár Az angol rózsák megjelenése alkalmából elmondta, hogy szerinte a mai mesék üresek, fecsegők, és semmi erkölcsi tanulsággal nem segítik a gyerekek épülését. Ezért neki, mint világszerte ismert hírességnek a továbbiakban az lesz a dolga, hogy írásaival kicsit jobbá tegye a világot. „Van egy tanítóm, akinek az útmutatásai alapján hét éve tanulmányozom a kabbalát. Ő javasolta, hogy írjak olyan gyerekkönyveket, amelyek révén a gyerekek önmagukat és az őket körülvevő világot is jobban megismerhetik.”

A mester és tanítványai

Madonna 1996-ban, az Evita kimerítő forgatása után, az első terhessége idején, a belső békéjét, a „kikötőt” keresve talált rá a kabbalára. Akkoriban személyiségének megerősítésére volt szüksége, és egy barátnője javaslatára látogatott el a Los Angelesben, a Robertson Boulevardon lévő Kabbala Oktatási Központba. Állítása szerint az órákon hallott tanítások következményeként hamarosan spirituális megvilágosodáson esett át, s nem ő az egyedüli, aki a zsidó misztika megismerése után ilyen transzcendentális élményekkel gazdagodott. Az elmúlt évtizedben számos – hírnévtől, gazdagságtól, s a körülötte zajló nyüzsgéstől megcsömörlött pop- és filmsztár, divattervező, fotómodell: Demi Moore, Jerry Hall, Elton John, Naomi Campbell, Barbra Streisand, Mick Jagger, Liz Taylor, Courtney Love, Gwyneth Paltrow, Monica Lewinsky, Jeff Goldblum, Laura Dern, Sandra Bernhard, Donna Karan – kereste fel a Beverly Hills szomszédságában található központot, majd nyilatkozott úgy, hogy az ősi tanításnak köszönhetően megváltozott az élete.

Az első kabbalaközpontot 1922-ben Yehuda Ashlag rabbi alapította Jeruzsálemben. Az izraeli után azonban hamarosan a világ számos országában létesültek hasonló intézmények. A Los Angeles-it a ma 73 éves egykori biztosítási ügynök, Rav Phillip Berg (eredeti nevén Feivel Gruberger) rabbi hozta létre, aki – állítása szerint – a hatvanas évek elején Rav Yehuda Brandweinnak, a kor egyik legelismertebb kabbalistájának volt a tanítványa. Berg később önállósította magát, és a következő évtizedekben az USA-n kívül számos országban – Kanadában, Franciaországban, Mexikóban, Japánban vagy éppen Ruandában – hozott létre ilyen központokat, amelyek a tanulás nyitott fórumaiként minden érdeklődő számára nyitva állnak, hogy az ősi tanokat tanulmányozhassák. A központok közül ma is a Los Angeles-i a legismertebb, ahol az alapító és felesége, valamint két fiúk, Yehuda és Michael – irányítja az oktatást és tartja kézben az egyre terjeszkedő Berg-birodalom ügyeit. A központ akkor vált híressé, amikor a nyolcvanas évek közepétől kezdve a San Fernando Valley zsidó közössége mellett a hollywoodi hírességek is felfedezték az ősi tanok „csodatévő erejét”, s látogatni kezdték az órákat.

Ma már – más hírességekhez hasonlóan – Madonna is elkötelezett híve a kabbala tanításainak. A központban Eitan Yardeni rabbi tanítványa, akinek az útmutatásait mindenben híven követi. Kapcsolatuk oly szorossá vált, hogy Madonna például 1996-ban a rabbi tanácsa alapján újholdkor, Rosh Chodesh napján szülte meg kislányát, Lourdest. Hasonlóképpen kikérte véleményét arról is, hogy soron következő albumára, a Ray of Lightra milyen dalok kerüljenek fel, s a lemez borítóján külön köszönetet mondott a rabbinak a „kreatív közreműködésért”. Ezt megismételte legújabb, American Life című lemezén is, amikor köszönetet mondott a Berg család tagjainak a tőlük kapott bölcsességért és útmutatásért.

Madonna megtérése óta szinte minden fontos családi döntése előtt is konzultált „mesterével”, majd az ezredfordulótól kezdve népszerűsíti is új vallását. Tavaly például a Die Another Day című James Bond-filmhez készült kislemezének videoklipjében használt különböző vallási szimbólumokat és feliratokat. Jobb vállára héber nyelvű szöveget – Lawed Aleph Vav – tetováltatott, karjára pedig imaszíjakat tekert. Az idén áprilisban Madonna férjével együtt megjelent Yehuda Berg legújabb könyvének bemutatóján is, ahol nemcsak ő énekelt el három dalt, hanem férje is gitárt ragadott. Madonnának ugyanis nemcsak ismerőseit, de házasságuk után a férjét, Guy Ritchie filmrendezőt is sikerült „beszerveznie”. A korábban filmes fenegyerekként emlegetett rendezőt időközben szintén annyira hatalmukba kerítették a misztikus tanok, hogy tavaly kabbalaszertartás keretében megújította házasságát Madonnával, az idén pedig készülő új filmjének forgatókönyvébe is beleszőtte az ősi tanítás számos elemét. Producerei vissza is dobták a forgatókönyvet, mert úgy vélték, hogy a szélesebb közönség számára érdektelenek a rendező misztikus utalásai.

Ritchie hosszas viták után elfogadta a módosító javaslatok, Madonna viszont rendületlenül továbbra is hisz abban, hogy személyisége és munkássága révén tömegeket sikerül megnyernie a kabbala tanításának. Számos nyilatkozatában fejtegeti, hogy családi életére is mekkora hatással vannak a misztikus tanok. „Sokkal jobb és megértőbb szülő, és a korábbinál szeretőbb feleség lettem, ugyanakkor a kabbala megtanított, hogyan legyek nyitott mások problémáival, szenvedéseivel szemben.”

Véres bárányfej az ajtó előtt

A sztárok dicséretözöne mellett azonban egyre több kritika is éri a kabbalaközpontok tevékenységét, mert sokan azt gondolják, hogy egy újabb szekta születésének vagyunk a tanúi, amely az ősi zsidó tanok poposított változatával, piacosításával hódít, s egy családi vállalkozás jut így hatalmas pénzekhez és egyre nagyobb befolyáshoz.

Phillip Berget a vallásos zsidó közösségek sehol a világon nem ismerik el, mert szerintük tanításának sem a judaizmushoz, sem az autentikus kabbalához nincs köze. Bírálói szerint – jó pénzért – a kabbala „piárosított” változatát oktatja a héberül sokszor nem is tudó tanítványoknak, akik a szövegek értelmét és szellemét úgy fogadják magukba, hogy megérintik a kabbala könyveit, vagy ujjaikkal végigfutnak a sorokon. Ugyancsak vádként szerepel, hogy – állításaival ellentétben – Berg soha nem volt igazi tanítványa az általa megnevezett rabbiknak, ezért az USA-ban éppúgy sarlatánnak tartják, mint Izraelben. Azzal is megvádolták, hogy nincs az oktatáshoz szükséges tudományos fokozata, amit egy interjúban időközben maga is elismert.

A kritizálók legnagyobb „bűnéül” azonban azt hozzák fel, hogy intézményei ma már inkább egy jól menő üzletházra, mint spirituális központra emlékeztetnek. A mindenhol megtalálható üzletekben az emléktárgyakon, a kultikus kellékeken vagy a család tagjainak művein kívül a „kötelező irodalomként” árusított Zsohár, a Ragyogás könyve 23 kötetes angol fordítása például 415 dollárba kerül, de borsos árat – 26 dollárt – kell fizetni azért a piros bőr karkötőért is, amit a központ munkatársai és látogatói egyaránt kötelező jelleggel viselnek a negatív behatások ellen. Berg állítása szerint a bőrdarabok különleges tulajdonságukat attól nyerték, hogy a Szentföldön hozzáérintették őket Rachel sziklájához. „Innen az energia” – állítja a rabbi, akinek tanítványai ellenvetés nélkül veszik tudomásul mesterük minden szavát. Mint ahogy csak a család ellenségeinek gyűlt meg a baja a palackonként 2,50 dollárért árusított ún. kabbalavízzel is, amely állítólag attól csodaszer, hogy Berg és munkatársai kabbalista meditáció keretében átstrukturálják a víz molekuláris összetételét. A Los Angeles-i központ könyvesboltjában és kávéházában megvásárolható brosúra szerint a Kabbalah Spring Water ezáltal „olyan erővel rendelkezik, amely emberi sejteket képes gyógyítani és regenerálni”. Az okokat firtató kérdésre egyelőre annyi a válasz, hogy a központon belül állítólag tudományos kutatás folyik, amely majd demonstrálni fogja, hogy a metafizikai beavatkozás miképpen eredményez fizikai változásokat az anyag szerkezetében.

„Kiugrott” tanítványok a Berg-birodalom belső életéről is egyre több furcsaságot mesélnek. Szerintük Berg és felesége ma már egy királyi párhoz hasonlóan uralkodik, s szinte korlátlan hatalommal rendelkezik alattvalói felett. Mindent és mindenkit ellenőriznek, megszabják, ki, kivel házasodjon, ki hová utazzon. De maguk a „tanítványok” is gyakran kérik Berg véleményét ki, mikor essen teherbe, mikor változtasson munkahelyet, hogyan nevelje a gyerekét.

A szekta show-vivője

Gondolkodásmódjukra jellemző egyikük vallomása, aki egy újságcikkben azt állította, hogyha Berg azt mondta volna neki, hogy ugorjon le a tetőről, akkor örömmel megtette volna. Ellentmondásról, ellenvéleményről már rég nincs szó Berg környezetében, mert a tanítványok körében a félelem is nagy úr. Amikor ugyanis egy rabbi megpróbálta kiteregetni a családi vállalkozás szennyesét, másnap reggel házának ajtaja előtt egy véres bárányfejet talált.

Ilyen leleplezési kísérletekre nem is került sor mostanában, hiszen a hírességek szava mindenki másénál jobban hitelesíti a közvélemény előtt a kabbalaközpontok munkáját. Ennek köszönhetően a Berg-birodalom az elmúlt években rohamléptekkel terjeszkedett, s központokban immár zsidókat és nem zsidókat, katolikusokat és mozlimokat, felnőtteket és gyerekeket egyaránt tanítanak. Becslések szerint a tanítványok létszáma 2003-ban eléri a 300 ezer főt, a szimpatizánsoké pedig már túllépte az egymilliót.

A birodalom az idén egy újabb jelentős központtal gyarapodik. Májusban hozták nyilvánosságra, hogy Madonna és férje 3,65 millió fontot adományozott a londoni Kabbala Oktatási Központ épületének megvásárlására. Az Oxford Street közelében, a Stratford Place 12.-ben kialakítandó új központ 5000 tanítvány befogadására lesz képes, de a tervezett bővítések után a létszám akár a tízezret is elérheti.

A családi vállalkozás tervei azonban még ennél is nagyra törőbbek. A Berg-birodalom hamarosan akár a hagyományos egyházak érdekszfériáit is veszélyeztetheti, ha a tervezett gyerekközpontokat is sikerül létrehozni. Az alapító atya utódaként kiszemelt Yehuda Berg ugyanis a felnövekvő új generációk tagjaival is szeretné megismertetni a kabbala tanítását. Szerinte, ha a tan követőinek létszáma túllép egy bizonyos nagyságrendet, akkor az magával hozhatja a világ átalakulását. „S akkor a világ egy jobb hely lesz!” – állítja a rabbi, aki most Madonna könyveinek sikerétől reméli, hogy nemcsak gyerekek érdeklődését keltheti fel a kabbala tanai iránt, de milliókat spórolhat meg a hirdetések, toborzások pr-költségeken is.

Sokan nem is kételkednek abban, hogy Madonna mesekönyvei valószínűleg gyerekek tízezreit fogják majd elvezetni a kabbalaközpontokba. Az újságírókat inkább azok a kérdések foglalkoztatják, amelyekre egyelőre nincs válasz: az eddig anyagias lányként, kőkemény, független üzletasszonyként, hívő katolikus anyaként ismert popsztárból miért lett egy szekta show-vivője? Népszerűsége fenntartása érdekében ő használja a populista kabbalistákat, vagy azok használják őt a tanaik népszerűsítése érdekében? Könyve egy újabb, tőle megszokott provokatív reklámfogás, vagy valóban komolyan gondolja, hogy tanmeséivel gyógyítható a világ?



Kapós szakma lett a titkos ügynököké
www.magyarhirlap.hu
Hirdet már az egyetemi állásbörzén, s a pályakezdő értelmiségiek körében közvetlenül is toboroz munkatársakat a legtitkosabbnak tartott hazai intézmény, a Nemzetbiztonsági Hivatal. A "nyitás politikáját” nagy dilemma előzte meg, hiszen még a szervezet létszáma is titkos. Tavaly hússzoros volt a túljelentkezés.
 
Bár a napi híradásokban mind gyakrabban bukkan fel a hazai titkosszolgálatok, illetve a Nemzetbiztonsági Hivatal neve, valójában misztikus köd övezi a legtitkosabb hazai intézmény működését. A szakemberek szerint ez így van rendjén. A rendszerváltozást követő évek, a pártkatonák tömeges elbocsátása, az ügynökök és műveleti tisztek felfedése hosszú időre visszavetette a hivatal munkáját.
Újabban ismét a nyitás jelei mutatkoznak az NBH munkájában. Ezt jelzi, hogy a hivatal hirdetései megjelentek az egyetemi állásbörzén. Felvételi vizsgára invitálják a pályakezdő értelmiségieket - tájékoztatta lapunkat Daragó Tibor, az NBH humánpolitikai főosztályvezetője. A szakember rögtön leszögezte: a titoktartás rá is vonatkozik, így az NBH munkatársainak számát sem árulta el, csak annyit mondott, hogy megközelíti az ezret.
Általános elv, hogy a titkosinformáció-gyűjtésnél szükségszerű a folyamatos "vérfrissítés”, mert az esetleges belterjesség a munka minőségének rovására megy. Az NBH vezetői is hasonló elvet vallanak, ám az elmúlt évek fluktuációja erősebb volt a kívánatosnál - fogalmazott a főosztályvezető. A legutóbbi időkben az elvándorlás megtorpant. Körülbelül 95 százalékos telítettséggel dolgozik a hivatal.

Egy alkalmi ügynök panaszai
Az NBH a hivatásos munkatársak mellett százszámra alkalmaz alkalmi ügynököket is. Beszervezésükrôl, munkájukról, fizetségükrôl, a kapcsolattartásról semmilyen információt nem ad a cég. Egy neve elhallgatását kérô egykori ügynök panaszolta el lapunknak: semmivel nem tudja igazolni, hogy valaha is a szolgálat alkalmazásában állt. Amit aláírt, azt kapcsolattartói vitték el. Élete kockáztatásával külföldi bűnözôkrôl gyűjtött adatokat, miközben lôfegyver, robbanószer ment át a kezén. Az információáramlás éveken át egyirányú volt. Jelentéseit átadta, költségeinek megtérítését azonban – állítása szerint – hiába kérte. Perelte a szolgálatokat, ám közölték: nem volt ilyen ügynökük.
 
Ám az állománytábla teljes feltöltésénél fontosabb, hogy csak a legjobb adottságú, kiválóan felkészült fiatalok kerüljenek a testülethez.
Kis túlzással állíthatjuk, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatalba nehezebb bekerülni, mint a Parlamentbe. Idén az eddigi 494 jelentkező közül 32-t vettek fel. Az elmúlt évben 971-en aspiráltak, ám mindössze 46-an állták ki a próbát. Pedig csak idegen nyelve(ke)t beszélő, főiskolát vagy egyetemet végzettek jelentkezhettek.
Elsőként egy alapműveltségi tesztet töltenek ki. Itt a jelentkezők negyven százaléka kiesik. Utána azt igyekeznek megállapítani, hogy váratlan helyzetekben mennyire képes feltalálni magát a jelölt, majd következik a négyszemközti beszélgetés. Ezután a döntést hozó bizottság hallgatja meg az illetőt. De akkor még mindig hátravan a pszichológiai és egészségügyi alkalmassági vizsgálat, majd a kötelező "C” típusú ellenőrzés. A személyiségi tesztek szerint több zseni is volt a sikerrel vizsgázók között.

Szuper titkos 007-esek
A titkosszolgálatoknál dolgozó néhány igazi „007-es” ügynök teljes fedésben, álnéven, kitalált munkakörben igyekszik a célszemélyek bizalmába férkôzni. Ezek számáról, ténykedésérôl, de még létezésükrôl sem lehet nyílt iratokban olvasni. Legendás az a történet, amikor évekkel ezelôtt két munkatárs egy bűnözô lakásán poloskát (lehallgatókészüléket) helyezett el. Profi betörô módjára jutottak be. Váratlanul hazatért a tulaj, aki azonnal rendôrt hívott. A két ügynök nem fedhette fel magát. Elôállították ôket, betörés alapos gyanújával lefolytatták ellenük a nyomozást. Bírói ítéletrôl nem tudunk...
 
A felvételi procedúra csaknem négy hónapig elhúzódik. A jelentkezők személyiségétől és egyéni karakterüktől, elképzeléseiktől függően műveleti tisztként az alábbi öt ágazathoz kérhetik felvételüket: kémelhárítás, terrorelhárítás, gazdaságvédelem, szélsőséges csoportok elleni védelem, biztonsági ellenőrzések.
Tapasztalataik szerint a fiatalokat még most is elsősorban a szakmát övező misztikum vonzza leginkább. A nyilatkozatok szerint az izgalom mellett az elhivatottság is motiválja a jelentkezőket. Bármennyire fellengzősen is hangzik, így közvetlen szolgálhatják hazájukat. Az egyéves próbaidő alatt csak elvétve derül ki valakiről, hogy alkalmatlan. Arra alig volt példa, hogy valaki csalódott a szolgálatban, s a próbaidő leteltével kérte leszerelését.
Az NBH alkalmazottainak bére különleges képességeik ellenére sem vetekszik James Bondéval. Nem járnak luxusautókkal, a külföldi bevetések is jóval ritkábbak, mint a filmekben. Átlagfizetésük a nemzetbiztonsági pótlékkal együtt némiképp magasabb, mint a hasonló beosztásban dolgozó rendőr kollégáké. Egy kezdő tisztnek bruttó 220-230 ezer forint fizetést ajánlanak.
A belső rendelkezések szerint a munkatársak nagy többsége nyíltan felvállalhatja, hogy a szervezet tagja. Ám munkakörükről, tevékenységükről még családjuknak sem beszélhetnek.
Daragó Tibor cáfolta azt a legendát, hogy a "cégtől” nem lehet következmények nélkül leszerelni. A szolgálati törvényben meghatározott feltételek mellett bárki bármikor távozhat a testülettől. Természetesen mindenkinek titoktartási nyilatkozatot kell tennie, de ezen túlmenően nincsenek kötelmek. A "fecsegés” egyébként igen ritka.
Olyan példa viszont akadt, hogy nem csak alkalmatlan, de a szolgálatra méltatlan személyek is megpróbáltak bekerülni a testülethez. A főosztályvezető bővebbet nem árult el, csak annyit közölt: gyaníthatóan ellenérdekelt állam szolgálatai szerették volna saját embereiket beépíteni az NBH-ba - sikertelenül.

Gaál Zoltán