CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. szeptember 22., hétfő 01:32


,,A tengerész az mindig tengerész!'

,,A tengerész az mindig tengerész!"
A Viribus Unitis kormányosának soproni fia kiállítja apja gyűjteményét

    Valószínűleg még élnek olyan soproniak, akik ismerték Maurer Péter édesapját, a világjárt tengerészt.
    Idősebb Maurer Péter 1896-ban az erdélyi Medgyesen született, Sopronban hunyt el 1975-ben. Tizennyolc éves korában Brassóban önként jelentkezett tengerésznek. Mindig is büszke volt arra, hogy ő az első világháborúban tengerészként harcolt. A Zrínyi csatahajón, majd a híres Viribus Unitis hadihajón teljesített szolgálatot. A háborút követő években, immár soproniként mindig szomorúan gondolt arra, hogy az "Ö" hajóját, a Viribus Unitis-t 1918. október 31-én elsüllyesztették.

 
Maurer Péter hagyományőrző matróz, és Dr. Gimesi Szabolcs

    Maurer Péter, "a soproni tengerész" 1937-ben Sopronban született fia nem csak édesapja emlékének adózott akkor, amikor édesapja féltett kincsének, a közel 300 darabból álló eredeti képeslapnak és fényképnek egy részét közkinccsé tette. A hagyományőrző tengerész úgy gondolja, hogy a monarchia egykori haditengerészei, – tisztek és matrózok – , a Mindenkori Dunai Flottilla tagjai, valamint a világtengereken hajózott egykori magyar kereskedelmi flotta tisztjei és matrózai is megérdemlik, hogy utódaik tisztelettel adózzanak emléküknek, ugyanakkor a már-már feledés homályába vesző, az I. világháború különös fegyverneme – a csatahajók, cirkálók – megismerésének is lehetőségét nyújtja a tárlat.
    Hadilobogók, fúvósmuzsika, hajóharang szava vezette be a hét végén az Erdélyi Házban nyílt kiállítást, amelynek végén felcsendült a tengerészek himnusza: a Tegetthoff-induló.

    A kiállítást Dr. Gimesi Szabolcs nyitotta meg, aki maga is tengerész szeretett volna lenni, és katonai szolgálatát a folyamőrségnél töltötte le.
    Az eredeti fotókból, korabeli képeslapokból álló– valamint tárgyi emlékekkel kiegészülő – páratlan gyűjtemény legérdekesebb darabjai hadihajókat, a tengerész-élet mindennapjait, a tengerész-humort elevenítik meg: 1914-18-ben, az Adriai-tengeren, az olasz és a monarchia-beli hajók közötti ádáz csaták idején, kis vidám, karikatúra-jellegű képeslapok szóltak a tengerész-élet örömeiről, ráadásul négy nyelven, hogy akármely nációhoz tartozó tengerész hazaküldhesse azokat. A képeken tengerészek, matrózok mindennapjai elevenednek meg: harcuk, elkeseredettségük, vagy éppen felszabadultságuk, munkájuk, a szórakozásuk, ünnepeik és hullámsírba való temetésük pillanatai.
Id. Maurer Péter, a Viribus Unitis kormányosa

    A Viribus Unitis tervrajza, a Szent István csatahajó makettje, és elsüllyesztésének képes története szintén tanulmányozható a tárlaton. Id. Maurer Péter később már nem hadihajókon körbeutazta a földet. A világ különböző városaiból küldött képeslapjai alapján, és azokon keresztül világjáró útját is végigkövethetjük.            Hasonló jellegű kiállítás még nem volt Magyarországon. Az országban több iskola és művelődési ház jelezte, hogy ki szeretné állítani az anyagot, amelyet Maurer Péter édesapja szülővárosába, Medgyesre (Sopron erdélyi testvérvárosába) is szeretne eljuttatni. A tervek szerint az előadások által is kísért vándorkiállításokat követően a dokumentumanyag a kenderesi hajózási múzeumba kerülne.

- A tengerész, az mindig tengerész! - tartja az idősebb Maurer Péter által is mindig idézett szólás, amelynek jelentését csak az értheti meg, aki valaha is közelebb került a tengerészek különös világához, amelybe ezúttal beléphet a soproni Erdélyi Házba látogató.

    
    Maurer Péternek, a Császári és Királyi Dunai Flottilla Hagyományőrző Egyesület és a Tengerészek Egyesülete tagjaként rendezett kiállítása október 5-ig, naponta 10-17 óra között látható az Erdélyi Házban.


A kiállításhoz kapcsolódóan két előadásra is sor kerül  a közeljövőben Sopronban.

2003. szeptember 26-án, pénteken, 17.00 órakor a GySEV Igazgatóság különtermében (Sopron, Mátyás király u. 19.) az Otrantói ütközet címmel Szimon miklós tengerészkapitány tart előadást.

2003. október 3-án, 17.00 órakor a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) (Sopron, Széchenyi tér 11.) dísztermében a Szent István csatahajó történetét Csepregi Oszkár nyugállományú mk. alezredes mutatja be.

T.É:
Fotó: Németh Péter és Tóth Szabolcs