CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. szeptember 23., kedd 12:37


A jobboldal újabb, szerinte elhibázott gazdaságpolitikai döntéstől tart

A SOTÁV tervezett privatizációjáról

A jobboldal kifogásai a SOTÁV tervezett privatizációjával kapcsolatban

    Havas András, az önkormányzat pénzügyi bizottsága fideszes elnöke és Rádonyi László, a tulajdonosi bizottság tagja a csütörtöki közgyűlésen napirendre tűzött, a soproni távhőszolgáltató privatizációjának tárgyában tartott, rendkívüli sajtótájékoztatót a soproni Fidesz-irodában.

    Havas András bevezetőjében kifejtette: az új városvezetés tevékenysége közel egy éves időszakát követően a városnak még mindig nincs gazdasági programja. Az elfogadott, majd többször módosított költségvetés, valamint egy költségvetési beszámoló ellenére sem született még egyetlen helyzetelemzés sem a város jelenlegi költségvetési helyzetéről. Előző sajtótájékoztatókon elhangzottakra utalva a képviselő nyolc olyan budapesti céget sorolt fel, amelyeknek különféle átvilágítási munkákért, fejlesztési koncepciók, és stratégiák elkészítéséért már 40 millió forintot meghaladó összeget fizetett ki a város. Ezért is érte meglepetésként a soproni jobboldalt, a ,,váratlanul eléjük került" , a SOTÁV privatizációját előkészítő előterjesztés, amelyet az ellenzék ad-hoc jellegűnek tart, valamint amint azt Havas András hangsúlyozta: a kérdés, közszolgáltatóról lévén szó, értékrendbeli kérdéseket is felvet. Ugyanakkor elfogadhatatlannak tartják a mindössze 18 soros a privatizáció szükségességét megalapozó költségvetési okokat felsoroló indoklást.

    Az esetleges megvalósuló SOTÁV-privatizációt jelenlegi szocialista-szabaddemokrata városvezetés immár a negyedik elhibázott gazdasági döntésének minősítette a képviselő.

    Rádonyi László a SOTÁV jelenlegi helyzetét ismertetve fejtette ki, hogy a cég a jelenlegi legjobban működő vállalkozás, folyamatban lévő fejlesztésekkel, amelyeknek előkészítése több mint egy évet vett igénybe. A folyó beruházás értéke 2,5 milliárd forint, amelyet a fogyasztók hosszú távú érdekeinek biztosítása, az önkormányzat árbefolyásoló hatásának garantálása céljából kezdtek el.

    A tervezett privatizáció által felvetendő kérdéseit megfogalmazva, illetve azokra választ is adva a cég helyzetéről szólva Rádonyi László kifejtette: a SOTÁV üzleti értéke, a piac üzleti értéke, a fejlesztés tényleges hatása sem ismert. Hozzáfűzte: a SOTÁV nem felkészült a privatizációra, és az EU csatlakozás céget befolyásoló hatása sem ismert. A szakember azt is megindokolta, hogy szerinte, miért nem optimális a privatizáció tervezett módja. Kifejtette a vagyon nem azokkal kell felméretni, a privatizáció feltételrendszerét nem azokkal kell kidolgoztatni akik azt végrehajtják. Felhívta a figyelmet Dunaújváros, Szolnok és Szekszárd városok példáira, ahol távhő bérbadás történt és nem privatizáció.