CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. szeptember 23., kedd 23:18


MSZP-országgyűlési képviselői és önkormányzati képviselői fogadóórák időpontjai- Országos Sajtverseny és Sajtünnep Vitnyéden- Összefogás az önkormányzatokért

Hírek események

MSZP-országgyűlési képviselői és önkormányzati képviselői fogadóórák
Kránitz László, az MSZP országgyűlési képviselője, szeptember 25-én, csütörtökön 15 órától 16.30-ig fogadóórát tart a Magyar u. 24. sz. alatti MSZP székházban.

Dr. Bertha Árpád, Hegyi Ferenc és Hruby József az MSZP frakció önkormányzati képviselői szeptember 26-án 15 és 16 óra között fogadóórát tartanak a Teleki P. u. 20/a sz. alatti Jereváni Nyugdíjas Klubban.
Az érdeklődőket sok szeretettel várják.

Országos Sajtverseny és Sajtünnep Vitnyéden A csermajori Ujhelyi Imre Tejipari Középiskola szeptember 26-án immár hatodik alkalommal rendezi meg Vitnyéden az Országos Sajtversenyt, melyhez a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat szervezésében szeptember 27-én egész napos SAJTÜNNEP kapcsolódik.
A szervezők célja, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat kiemelt rendezvényeinek sorába tartozó program a szakmai résztvevőkön és érdeklődőkön túl a fogyasztók, vagyis a nagyközönség számára is nyitott, elérhető és érdekes legyen, ezért a tavalyi évhez hasonlóan a SAJTÜNNEP keretében sajtkóstolóval, sajtvásárral, mesterszakács bemutatóval és számos kulturális programmal várnak mindenkit Vitnyédre. A szervezők szándéka szerint a Cigány-tó és környékén mindenki megtalálhatja majd a kedvére való elfoglaltságot. A Sajtverseny és Sajtünnep részletes programja megtalálható a soproni Programajánlóban

Kapcsolódó cikk:
V. Országos Sajtverseny és I. Országos Sajtünnep Vitnyéden
 

Összefogás az önkormányzatokért
A Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés Fidesz-frakciója „Összefogás az önkormányzatokért” címmel fórumot szervez 2003. szeptember 25-én, csütörtökön délelőtt Győrött, a Megyeháza dísztermében, melyre a megyei települések polgármesterei, valamint a megyei országgyűlési képviselők kaptak meghívást.
A csütörtöki önkormányzati fórum előkészítéseként augusztus 25-én már összeültek a kistérségi társulások képviselői, a Megyei Közgyűlés frakcióvezetői, illetve a Megyei Közgyűlés nem frakciótag képviselői.

Széles Sándor, a rendezvény szervezője, a Fidesz frakcióvezetője, Máriakálnok polgármestere elmondta, hogy 2003. az önkormányzatok számára fekete esztendő, az előző évekhez képest a kényszerű visszalépés esztendeje. Számtalan problémával kellett és kell szembe nézniük mindennapjaik során:  nincs meg a teljes fedezete a központi béremelésnek, veszélybe kerültek oktatási intézmények, általános és középiskolákat valamint óvodákat kellett bezárni, a korábbi évekről áthúzódó fejlesztéseket leszámítva szinte nem jut fejlesztésekre támogatási keret, a településeket összekötő állami közutak javítására és fenntartására 2003-ban lényegesen kevesebb pénz jut mint korábban ( a jelenleg ismertté vált elképzelések szerint 2004-ben ez a tendencia tovább folytatódna ), bezárásra ítéltek több megyei kispostát,  az agrárválság számos ágazatban rendkívül nehéz helyzetbe hozta a megyei termelőket, tovább fokozva ezzel az önkormányzatok problémáit is, a megyei és regionális fejlesztési források jelentősen csökkentek, így sajnálatosan szűkült a Megyei Területfejlesztési Tanács támogatási lehetősége a helyi önkormányzatok felé, a területrendezésről és a területfejlesztésről szóló törvény módosítása kiváltotta az önkormányzatok ellenérzését.

Széles Sándor hangsúlyozta: A felsorolt problémák megoldása érdekében a Megyei Közgyűlés Fidesz frakciója a jövőben még hangsúlyosabban kívánja felvállalni a megyei, települési önkormányzatok képviseletét. Ennek érdekében szervezi meg az „Összefogás az önkormányzatokért” c. fórumot. A kezdeményezés célja, hogy a jövő évben lényegesen nagyobb mozgástere legyen az önkormányzatoknak. A megyei Fidesz frakció azt szeretné, ha a vidéken élők valós igényei és elvárásai megoldást nyernének.
A fórumon felvetett problémákat összegezve a megye országgyűlési képviselőinek továbbítva szeretnénk elérni, hogy a 2004 évről szóló költségvetési döntések a települések helyzetének javításáról szóljanak.
P.Z.