CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. szeptember 25., csütörtök 20:52


Horváth József Mûvészeti Iskola: megnyitó, nyílt nap- INCONNU Kiállítás - Szoci karikatúrák- Festõterem: díszletek- Színházi bemutató- I. Maratoni Táncverseny és Táncgála- Futóverseny, kerékpártúra-

Hírek, események

Ünnepélyes megnyitó és nyílt nap a Horváth József Mûvészeti Iskolában A Horváth József Mûvészeti Iskola (Sopron, Szélmalom utca 1.) új épületének ünnepélyes átadására kerül sor 2003. szeptember 27-én,  10.00 órakor
Köszöntõt mond Kalmár István alpolgármester és Horváth Rudolf intézetigazgató Az ünnepi eseményt a zeneiskola növendékei mûsorral köszöntik.
Ünnepi beszédet  Vass Lajos, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma politikai államtitkára mond.

12.30-15.00 óra között a soproni lakosok részére nyílt napot tartanak, amelynek keretében az intézmény minden érdeklõdõ elõtt nyitva áll.


Kapcsolódó cikkek, oldalak:

 A jezsiuta konviktus zeneiskolává való átalakításának képes krónikája
Zeneiskola: épület-együttes a zene szolgálatában
Ötletek, tervek, tenniakarás a soproni Zeneiskolában Beszélgetés Horváth Rudolf igazgatóval



INCONNU Kiállítás - Szoci karikatúrák INCONNU - Szoci karikatúrák címmel nyílik kiállítás a Fidelitas és a Machatsek Gyula Soproni Ifjúsági Polgári Kör szervezésében 2003. szeptember 27-én,  szombaton, 10 órakor, a Wrenkh Ede Közösségi Házban (Sopron, Szt. György u. 7.). A megnyitó vendége: Molnár Tamás és Rogán Antal. A kiállítás október 11-ig naponta 12-18 óra között látogatható.

I. Maratoni Táncverseny és Táncgála Elsõ alkalommal tartanak Maratoni Táncversenyt és Táncgálát 2003.szeptember 27-én, szombaton Sopronban. Az esemény helyszíne az Egyetemi csarnok. A verseny 8.00-20.00 óra között tart. 20.30 órakor kezdõdik a díjkiosztással egybekötött gálamûsor, majd 22.00 órától élõzenés táncos est várja a vendégeket. 13.00-14.30 óra között a Juice zenél Egész napos gyermekprogramok, tombola várja az eseményre látogatókat, a táncos esten a zenét a Bahama biztosítja.

2003. szeptember 27-án, szombaton, 17:00 órakor Szilágyi Tibor színházigazgató nyitja meg Székely László díszlettervezõ, Jászai-díjas, érdemes mûvész kiállítását a soproni Festõteremben (Sopron, Petõfi tér 8.).

A Pro Kultúra Sopron Kht. szervezésében megvalósuló tárlat  megtekinthetõ október 12-ig, naponta 10-18 óra között.
,,Több évtizedes munkám során szerzett tapasztalatok alapján számomra két döntõ fontosságú gondolattal szeretném mûvészi és szakmai vezérelvemet megfogalmazni. Az a mûvész, aki nem elvetni vagy revidiálni saját addigi munkáját, megszûnik mûvész lenni.
A színpad véleményem szerint játéktér, a ,,díszlet" látványa pedig nem a festõ öröme, hanem az elõadás szerves segítõ része. Tervezõi alkotó munkám során arra törekszem, hogy a létrejött terv mindenkor a dráma legjobb kiegészítõje legyen. E mûvészi, tervezõi tevékenység a legszerteágazóbb területek csodálatos olvasztó tégelye. Lényege a drámát megértõ gondolat és a magas szintû rajztudás. E mûvészi tevékenység alapja nem a szó, a beszélt vélekedés, hanem a mindenki számára értelmû, a drámai élményt szolgáló látvány tervben történõ létrehozása, annak megvalósítása.
Ez a mesterség mûvelõjétõl a képzõmûvészeti igényû elõképektõl a magas szintû és átfogó mûszaki ismereteket, mérnöki precizitással megoldott kiviteli tervek elkészítését is megköveteli. Az öncélú, funkciók nélküli színpadi látvány az elõadásra, annak nézõire, a játék résztvevõire negatív módon hat, polgárt pukkasztó szándéka a dilettantizmus szintjén munkál.
Meggyõzõdésem, hogy a felsoroltak nélkül alkotni, ezt a mûvészeti ágat, mesterségünket mûvelni nem érdemes."

Székely László

Színházi évad 2003. szeptember 27-én szombaton 19:00 órakor A végítélet napja elõadásával kezdõdik meg a színházi évad a soproni Petõfi Sándor Színházban. A premieren bemutatott színjátékot Ödön von Horváth írta, dramaturg: Magyar Fruzsina, rendezõ: Csiszár Imre. A szereposztás, és a darab leírása megtalálható a Programajánlóban és a Petõfi Színház web-oldalán.

Futóverseny és kerékpártúra 2003. szeptember 27-én, szombaton rendezik a  récényi központból induló futótáv Récény/Rajistán irányában kb. 5 kilométeren át emelkedõ, majd az aknatornyon át jutva Brennbergbányán át a hangulatos soproni óvárosba végig lejtõs. Rajistánban van a második start lehetõség.
A futóverseny szlogenje: Új, érdekes, szokatlan. A futóversennyel együtt párhuzamosan egy kerékpártúra is zajlik, melyet a lánzséri Natúrpark szervez.
A futók 10.30-kor indulnak Ritzing fõterérõl és az Ilonakna érintése után haladnak Brennberg, Sopron irányába. Befutó Sopron Fõ tér.
Erdeményhirdetés: 14.00 óra. Fõ díj részvétel egy európai maratonon.
Az erdeményhirdetés után a Brennbergi Borbála Kórus ad mûsort a vendégek tiszteletére. A Fõ téren soproni borosgazdák várják az érdeklõdõket.
A rendezvény biztosításáról a Soproni Rendõrkapitányság, a Polgárõrség és a Lippai János SZKI gondoskodik.
A futóversenyrõl további részletes információkat a soproni Programajánlóban találnak.