CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. szeptember 26., péntek 14:00


Erdésznők készítették…

Erdésznők készítették…

    Az Erdészeti Múzeumban nemrég nyílt kiállításon sokféle szép alkotás látható,  hímzések, rajzok, patch-work könyvborítók, akvarellek, gobelinek sorakoznak egymás mellett.

    Egy dolog a közös bennük: mindegyiket erdésznők készítették, akik városunkban tanultak.
    Sokan közülük itt élnek most is: Hettingerné Németh Erzsébet, Mastalírné dr. Zádor Mária, dr, Mollayné Madas Gabriella, dr.Pallay Mária, dr. Ráczné dr, Schneider Ildikó, Roth Matthaea és Varga Rita.
    Az Erdésznők találkozójának hagyományai 1988-ra nyúlnak vissza. Az első országos találkozó 1988. július 1-2-án volt, mottója - ,,Két hivatás” - jelzi, hogy az erdésznők hivatásuk mellett feleségek és édesanyák is, akik otthonukban is helyt kell hogy álljanak.
    A bejáratnál archív fotókat láthatunk a korábbi találkozókról, erdőkről és arborétumokról.
    Az idei kiállítás az Erdésznők VII. Országos Találkozója alkalmából jött létre.
    Az akvarellek, rajzok témája a természet, az erdő. A kiállított anyagok között érdekes, élethű növény-és állatábrázolásokkal találkozunk.
    A hímzések és gobelinek csodálatos kézügyességről és türelemről tanúskodnak. Érdemes megtekinteni ezt a kiállítást, hiszen megdől az a tévhit, miszerint a legtöbb értelmiségi hivatást választó hölgy ma már nem a saját kézimunkáival díszíti otthonát.
    A vendégkönyvben találtam egy bejegyzést Varga Györgynétől, amit nagyon ideillőnek találtam, ezért idézem:

,,Minden nő lelkében VIRÁG van,
E VIRÁGot formálja a VILÁGban
Minél szebb lelküknek VIRÁGa
Annál szebb közvetlen VILÁGa."

A kiállítás november 9-ig szerda kivételével naponta 13-18 óra között látogatható, a Templom u. 4. szám alatti Erdészeti Múzeumban.

H.E.