CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2003. szeptember 27., szombat 18:08


Székely László díszlettervező a Festőteremben

SZÉKELY LÁSZLÓ
díszlettervező kiállítása látható a Festőteremben.

A Pro Kultúra Sopron Kht. szervezésében SZÉKELY LÁSZLÓ díszlettervező, Jászai-díjas, érdemes művész kiállítása nyílt meg szombaton, szeptember 27-én délután a soproni Festőteremben. A kiállítást Szilágyi Tibor Jászai-díjas kiváló művész, a Petőfi Színház művészeti igazgatója nyitotta meg, személyes jellegű, meleg szavakkal .

A művész ars poeticájával, miszerint a díszlet az előadás szerves része, kiegészítője legyen, a művész értse meg a drámát és magas szintű rajztudásával valósítsa meg a látványterveket, melyeket (addigi munkáját) adott esetben képes legyen elvetni vagy revidiálni, csak a legvégső fokig egyet kell, hogy értsünk.
Székely László hazai és nemzetközi elismerést tükröző külföldi munkáinak fotói a tárlaton ugyanerről győznek meg. A rendkívül szerteágazó, tág műfaji határok között mozgó díszlet- és látványtervező megvalósult színpadképei mégis mindezt meggyőzőbben tanúsítják, mint az egyetemi tanár szóban megfogalmazott vezérelvei. Ha valamire, akkor ezekre a munkákra érvényes a pudingról szóló mondás: használat közben ismerszik meg a mű, mindazzal a közösen vállalt kockázattal, mely egy előadás egészét (a szerzőtől az utolsó díszletmunkásig értve mindezt) jellemzi.


Íly módon mégiscsak kiragadott, de önmaguk esztétikájában megálló, önálló alkotások is ezek a színpadfotók. Nagy kár, hogy a rajztudásáról is ismert diszlettervező rajzaiból nem látunk ezen a kiállításon.
Ötvenvalahány színpadkép. Egy meglett férfikorban járó művész-tanárember néhány évtizednyi munkájából kiragadott (a kb. 600 tervből kiválasztott) színes fényképek többsége elfogadható minőségű ahhoz, hogy maradéktalanul élvezhessük a Shakespeare és Moliere-darabok, de akár Katona, Verdi vagy a három tenor fellépésének színtervét.


A reprezentatív válogatás is elégséges bennünk a képalkotáshoz: Székely László művészi alázattal párosult tehetséggel alkalmazkodik a rendezői felfogáshoz, otthona a látvány és a színpadok világa. A többinek pedig a használók: színészek, rendezők, szcenikusok és a nézők a megmondhatói.

A kiállítás megtekinthető október 12-ig, naponta 10-18 óra között

- DI -