CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. szeptember 27., szombat 22:40


Szokolay Sándor Vérnásza az Operaházban- Ágfalvi búcsú- Nagycenki Szüreti Napok- 24 órás kosár a Sportcentrumban

Hírek, események

Szokolay Sándor Vérnásza az Operaházban
Szokolay Sándor Vérnásza a múlt század második felének legsikeresebb magyar operája: eddig mintegy húsz produkcióban állították színre itthon és külföldön. A mű legújabb bemutatója szeptember 27-én a Magyar Állami Operaházban volt, Kovalik Balázs érdemes művész rendezésében.
 
Szokolay Sándor így vall művéről: … a Vérnász sikersorozatára nem számítottam. Az 1964-es budapesti ősbemutató – Mikó rendezésében, Komlóssy, Házy, Faragó telitalálatként érzékelt szerepformálásában – megdöbbentett. S ami e sikert még fokozta: a Bécsi Ünnepi Játékokon való első vendégszereplésünk (ezt a külföldi színrevitelek sokasága követte). A Vérnász a Magyar Állami Operaház „exportcikke” lett: a budapesti produkciót nyolc országba vitték el. A jelen előadáshoz a következőt szeretném előrebocsátani: a mindenkori színrevitelben a változó idők igénye is kell, hogy munkáljon, de a változatlan, klasszikusan örök igazság igénye is! A mai színrevitelben a négy évtizeddel ezelőtti bemutató mondandóját nem keresem. A költői kérdésre – „Hogyan lehet a változó világban érclábon megállni?” – mindig a jövő ad választ. Bízom abban, hogy a mostani bemutató üzenet értékű és átütő erejű lesz" - nyilatkozta a Kossuth-díjas zeneszerző a gondola.hu internetes portálnak.

Ágfalvi búcsú Az Ágfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében vasárnap és hétfőn búcsúnapot tartanak a településen. A közösség az evangélikus templom 1785.évi evangélikus templom- és az 1870-es toronyszentelésre emlékezik.
Vasárnap délelőtt 10 órakor kezdődik az ünnepi istentisztelet, délután 15.00 órakor a Hegy utcában legénytáncot láthatnak az érdeklődők, amelyet az előadók hétfőn 16.00 órakor újból bemutatnak.
 
Nagycenki Szüreti Napok Vasárnap folytatódnak a Nagycenki Szüreti Napok. A pénteken kezdődött három napos szüreti mulatságra szeretettel várnak mindenkit a szervezők. A szombati felvonulást és egész napos zenés szórakoztató műsort követően vasárnap sport – futballvetélkedők – valamint Szandi, az Irígy Hónaljmirigy és a Flört együttesek zenélnek majd a kastélyszálló parkolójában zajló rendezvényen.

24 órás kosár a Sportcentrumban 2003. szeptember 28-án, vasárnap 24 órás kosármérkőzésre kerül sor a soproni Sportcentrumban. Az eseményen fellép a soproni Líceumi Társulat, továbbá dobóversenyek, színes zenei kavalkád és és fergeteges hangulat várja a sportbarátokat.