CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. szeptember 27., szombat 22:44


Művészeti Iskola a Szélmalom utcában

    Ezentúl Művészeti Iskola

    Kilencszáztíz zeneiskolás növendék, negyven oktató, a szülők, a város együtt ünnepelhetett 2003 szeptember 27-én, amikor  ünnepélyes keretek között is átadták a Szélmalom utcai Horváth József Művészeti Iskolát.
 

    A rendezvényen  részt vett Vass Lajos, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkára, dr. Szájer József, Sopron egyéni választókerületi országgyűlési képviselője, Kránitz László országgyűlési képviselő; a várost Kalmár István alpolgármester és dr. Galambos György jegyző képviselték, továbbá önkormányzati képviselők, intézményvezetők, és az épületegyüttes felújításában résztvevők is jelen voltak a jeles eseményen.

    Kalmár István alpolgármester beszédében kiemelte: a soproniak büszkék arra, hogy 1829-ben az országban másodikként alakult meg a Zeneegylet. Az utánpótlás érdekében néhány évtized után beindult a zeneoktatás. Korosztálya számára az Erzsébet utcai Russ Villa marad a Zeneiskola, ugyanakkor mindenki érezte, hogy a régi épület romló állaga és megnövekedett tanulói létszám miatt már nem alkalmas az oktatásra.

    A  XVII. században épült jezsuita konviktus a művészeti és zeneoktatás számára megtörtént felújítása hatalmas áldozatot követelt. Az 500 millió forintos felújítási költségből száz milliót a város vállalt, négyszáz milliót állami forrásból származik. Az alpolgármester megköszönte a mindenkori magyar kormánynak az állam által nyújtott segítséget, azt, hogy ,,Sopron egy ékkővel gazdagította műemlék épületeinek sorát".
    A köszöntő után az iskola tanulói, tanárai ünnepi műsorral köszöntötték a vendégeket.
 

 Vass Lajos államtitkár köszöntő beszéde:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Kedves zenekedvelő gyerekek!

Kétszeres öröm számomm, hogy itt lehetek ezen a napon.
Egyszer  azért,  mert  egy  zeneiskolát  átadni művészetkedvelő emberként és állarntitkárként is öröm.
Másrészt azért, mert ennek az iskolának egy gyönyörűen felújított, önmagában is különleges értékkel bíró műemlék épület ad otthont.
A gyerekek, a zene és az építészet ilyen hámias találkozása úgy gondolom, rnég termékenyebbé teszi a művészeti oktatást egy olyan gyönyöm helyen, mint arnilyen Sopron városa.

Az idén a régió egyik legszebb épületegyüttesében 30 tanteremben 40 oktató mellett 910 kisdiák kezdhette meg zenei tanulmányait.
A felújított volt jezsuita konviktus festett késő reneszánsz famennyezete alatt, hangversenyterem és oboa terem kapott helyet, pincéjében ütős terem áll római kori kúttal, földszintjén pedig néptánc és balett terem. A Szélmalom utcai barokk lakóház irodáknak ad otthont, a két műemlék épület között pedig új épületszárnyat emeltek, ahonnan zongora, hegedű és csellóhang száll. Fontosnak tartom, hogy az épület tervezői   gondoskodtak   arról   is,   hogy   a mozgáskorlátozott növendékek is akadálytalanul mozoghassanak az épületben. Hiszen a zene rnindenkié.

Kodály országában ma már mindenki számára természetes, hogy az alapfokú zeneoktatás éppúgy az alapvető  műveltség  része,  mint  a  kötelező olvasmányok isinerete. Nem kell, hogy rninden növendékből feltétlenül nagy művész váljon. Sokkal fontosabb az, hogy a gyerekek örömüket leljék a zenében. Hiszen nem elég, ha hímeves művészeink vannak, legalább ilyen fontos az, hogy értő, vájt fülű közönség hallgassa őket.

Európai    uniós    csatlakozásunk    küszöbén Magyarország számára a kultúra az a legdrágább kincs, arnit hozományként magunkkal viszünk Európába. A zene az a nyelv, amelyen nemzetiségtől és korosztálytól függetlenül rnindenki ért. A zene összeköt. A zeneoktatás tehát különösen fontos ebben az időszakban.
Kívánom, hogy a Horváth József  Zeneiskola növendékei és oktatói egyaránt sok örörnüket leljék a zenében e különleges épület falai között, hogy aztán néhány év rnúlva rni, a majdani közönség is élvezhessük ennek gyümölcsét.

    Az államtitkár ünnepi köszöntője után a rendezvény befejezéseként a felújításban közreműködők emléklapot vettek át a város vezetőitől.
    Délután a növendékek, szülők, és minden soproni előtt nyitva álltak az intézmény kapui, amely alkalommal minden látogató meggyőződhetett arról, hogy Sopron jövőbeli zenei- és kulturális életének egyik kiváló lehetőségeket kínáló – európai színvnalú – intézménye lesz a Művészeti Iskola, amely a felelősségteljes működtetés révén Sopron zenei hagyományaihoz méltó nemzedékek sorát adhatja majd a magyar és az európai kultúrának.

tsz



Kapcsolódó cikkek:
Az épületegyüttes kialakításának története, és képes krónikája az alábbi írásainkban olvasható:

A jezsiuta konviktus zeneiskolává való átalakításának képes krónikája
Zeneiskola: épület-együttes a zene szolgálatában
Ötletek, tervek, tenniakarás a soproni Zeneiskolában Beszélgetés Horváth Rudolf
igazgatóval