CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. szeptember 29., hétfő 01:25


Kiálts Arad felé: emlékezés az aradi tizenháromra- Zene Világnapja- Konferencia: Az idősek és fogyatékosok esélyei- Fidesz tagozatok - Kastélyfelújítás Fertődön- Kamara: Eu és adózás; internet

Hírek, események

Kiálts Arad felé A Soproni Erdélyi Kör az aradi 13 vértanú emlékére előadói délutánt szervez az Erdélyi Házban. 2003. szeptember 30-án, kedden, 17 órakor "KIÁLTS ARAD FELÉ" címmel hangzik el Zorkóczy Zenóbia énekelt versműsora, amely 48-as versekkel emlékezik történelmünk egyik legsötétebb gyásznapjára. A megemlékezésen zongorán kísér Incze-Gergely Katalin.

Zorkóczy Zenóbia (*1971 Székelyudvarhely) Iskoláit Kovásznán, Budapesten és Kolozsváron  végezte. Színészi diplomát a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Színművészeti Karán szerzett. A  kilencvenes évek elejétől színházi fesztiválokon is  szerepelt, például a Határon Túli Magyar Színházak  Találkozóján, Kisvárdán. 1999 óta egyéni müsorokkal is fellép.

Incze-Gergely Katalin. (*1952 Sepsiszentgyörgy ) Jelenleg a Kolozsvári Állami Magyar Színház állandó munkatársa, zenei vezetője és zeneszerzője. Középiskoláit Brassóban végezte el, majd a kolozsvári G. Dima Zeneakadémián zeneszerzés, zongora és karvezetés szakon tanult. Művészi pályafutása  során korrepetitorként, valamint karmesterként dolgozott a kolozsvári Magyar Operánál. Filmzenét és szinpadi zenét is komponál. 1991 óta vendégművészként számos magyarországi és erdélyi városban lépett fel.

Hangverseny a Zene Világnapján A Zene Világnapján ünnepi hangversenyt adnak Horváth József Művészeti Iskola növendékei és tanárai. Az előadás október 1-én, 18.00 órakor kezdődik a  Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban. Ünnepi beszédet mond: Nagy Alpár ny. főiskolai docens. A belépőjegy ára 400 Ft, zeneiskolásoknak: 200 Ft Belépőjegyek 400, illetve zeneiskolásoknak 200 forintos áron a Pro Kultúra Kht. Jegyirodában kaphatók, Sopron, Liszt Ferenc u. 1.  
Az idősek és fogyatékosok esélyei Az idősek és fogyatékosok esélyei címmel nemzetközi konferenciára, valamint a 10. alkalommal megrendezett Soproni Tudományos Tanácskozásra kerül sor 2003. október 1-3 között. A tanácskozás helyszíne a Pannónia Med Hotel konferencia terme (Sopron, Várkerület 75.), rendezői Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, az Idősügyi Tanács, az Idősek Európa Háza Alapítvány, a Magyar Szociálpolitikai Társaság. A rendezvény 10 pontos továbbképzésként akkreditált. A tudományos program október 1-én plenáris ülésssel kezdődik, amelyen 10.30 órakor Kalmár István alpolgármester mond beszédet. Az első napon, többek között a fogyatékossággal élő emberek esélyeiről, kormányzati elképzelésekről, a Népegészségügyi Programnak az idősek egészsége alaprogram várható eredményeiről, és a rehabilitáció új lehetőségeiről a központi idegrendszerben lesz szó. Sopron Megyei Jogú testvér- és partnervárosai idősügyi és fogyatékos-ellátás kérdései is terítékre kerülnek az első tanácskozási napon.
 

Fidesz tagozatok rendezvényei A FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség két tagozata soproni rendezvényeire kerül sor:
A Szövetség Nyugdíjas Tagozata a 2003. szeptember 30-án, kedden 18.00 órakor tart előadást, amelynek meghívott vendége  Hrabovszky László, a nyugdíjas tagozat országos alelnöke Az előadás és az azt követő beszélgetés színhelye a Dr. Wrenckh  Ede Közösségi Ház Jezsuita terme ( Sopron,  Szent-György u. 7.).

A FIDESZ Zöld Tagozata október 1-én, szerdán, 18.00 órakor várja rendezvényére a szövetség szakmai munkája iránti érdeklődőket a MTESZ-székház (Széchenyi tér 2.) II. emeleti előadótermébe. A rendezvény vendége Illés Zoltán, országgyűlési képviselő, a Zöld Tagozat országos alelnöke lesz, előadásának címe: Környezet és természetvédelem EU csatlakozás tükrében.

Kastélyfelújítás Fertőd-Eszterházán Llendületet kapott a fertődi Esterházy-kastély felújítása, amelyről a nyáron írtak alá megállapodást a kivitelezőkkel.
A kulturális tárcától kapott információk szerint a 600 millió forintos felújítás során helyreállítják a főépület teljes tetőszerkezetét, a díszudvari homlokzatot és kertet a szökőkutakkal s az automata öntözőrendszerrel. A kétfordulós, nyílt közbeszerzési eljárás keretében a kivitelezésre, a tetőmunkákra, a díszudvari közművek felújítására, a kertészeti munkákra a Középületépítő Rt. kapta meg a megbízást, a díszlépcső és a díszudvar homlokzatának felújítására az Architecton Rt.

Az Esterházy-kastély 1720-ban épült, mai formáját 1762–84 között nyerte el. Az együttes építtetője herceg Esterházy (Fényes) Miklós (1714–1790) volt. Amit barokk-rokokó hercegi udvarként ő hozott létre Fertődön 1762 és 1790 között, az hazánk művészettörténetében a legkiemelkedőbb teljesítmények közé tartozik. A pompás kastély- és parkegyüttes méltó környezetet jelentett a legrangosabb vendégek fogadására is, a vendégeket az operaházban és a marionettszínházban előadás, a parkban zene szórakoztatta. A hercegi zenekar élén a korszak egyik legkiválóbb muzsikusa-zeneszerzője, Joseph Haydn állt. (MNO-Világgazdaság)

Kamarai rendezvények:
2003. szeptember 30-án 15.00-17.00 óra között: Az EU és az adózás  A szeptemberi Közgazdász Klub ülésének témája: Az EU-csatlakozással kapcsolatos adózási kérdések. Meghívott előadók: Varga Lászlóné, az APEH Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóságának igazgatója és  munkatársai. Helyszín: a Kamara székháza (Sopron, Deák tér 14.)  A részvétel ingyenes.
 
2003. szeptember 30-án 18.00-19.00 óra között: Korszerűbben, versenyképesebben! Bemutató és konzultáció a Sopron és vonzáskörzetéhez tartozó vállalkozók és vállalkozások Interneten történő  megjelenésének és a versenyképességük növelésének lehetőségeiről.
A bemutatót tartja: Demo-Time Kft, az SVKIK tagja.  Helyszín: a Kamara székháza (Sopron, Deák tér 14.) A részvétel ingyenes.  További információt ad: Kocsi János (99/523-570)