CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. oktĂłber 01., szerda 12:06


III. Közgyűjteményi Tudományos Napok - Budapesten

III. Közgyűjteményi Tudományos Napok - Budapesten Sopron részvételével

2003. október 16-án, az Országos Széchényi Könyvtárban megrendezett tudományos tanácskozás vendége Sopron lesz. A szervezők soproni érdeklődőket is várnak az eseményre.

     2003. október 16-án az Országos Széchényi Könyvtár harmadik alkalommal ad otthont a Közgyűjteményi Tudományos Napok című konferenciasorozatnak.
    Az új tudományos fórumot azért hozta létre nemzetközi hírnevű  intézmény, hogy hatékonyabban felhívja az országos tudományos közvélemény figyelmét a nem Budapesten működő közgyűjteményi tudományos műhelyekben folyó kutatásokra és azok eredményeire.
    A rendezvénysorozat első vendége 2002 őszén Pápa, második vendége 2003 tavaszán Sárospatak volt.
    A jelentős történelmi és kulturális hagyományokkal rendelkező magyarországi városok közül idén ősszel Sopront hívták meg a Nemzeti Könyvtárba.

    A Civitas Fidelissima közgyűjteményeit a Nyugat-Magyarországi Egyetemről, a Soproni Múzeumból, a Soproni Levéltárból és a Városi Könyvtárból érkező kollégák fogják képviselni őszi egynapos konferencián.
    A Budavári Palota dísztermében elhangzó 7 előadás a legfrisebb kutatási eredményeket állítja középpontjába.
    A Sopron kulturális fejlődése szempontjából fontos helyi evangélikus mecénások szerepének vizsgálata a magyarországi könyvkultúra kutatása szempontjából ígérkezik hasznosnak.
    Az egyetem Műemlékkönyvtárára és annak unikális példányaira fókuszáló előadás a régi könyvek iránt érdeklődők számára nyújt fontos adalékokat.
    A levéltári anyagra épülő kutatások ismertetése az újkori magyar történelem kutatóinak érdeklődését keltheti fel - elsősorban a regionális társadalom- és eseménytörténetre koncentrálva.
    A Széchenyi István könyvtárának töredékét bemutató előadás után elhangzó, a könyvtáralapító Széchényi Ferenc széplaki szülőházának feltárását taglaló ismertető – az ülésszak helyszínéhez találóan illeszkedő témaválasztással - a szervezők reményei szerint a tudományos rendezvény komolyságát is oldani fogja.
    Az elhangzó előadásokból könyv készül: a Közgyűjteményi tudományos kutatások címmel induló sorozat első kötetét fogják képezni.



A 2003. október 16-án az Országos Széchényi Könyvtár VI. emeleti Dísztermében (Budapest I., Budavári Palota F épület)  10.30 órakor kezdődő tanácskozás programja:

10.30 óra
Monok István (főigazgató, Országos Széchényi Könyvtár): Köszöntő

 Dominkovits Péter (főlevéltáros, Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára): A kora újkori nyugat-dunántúli nemesi társadalom regionális vizsgálatáról (a XVI-XVII. századi Sopron, Vas, Moson vármegyék példáján)

Mastalír Ernőné (főigazgató, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Központi Könyvtár és Levéltár): A Műemlékkönyvtár egy unikális példánya

Horváth Csaba (igazgató, Széchenyi István Városi Könyvtár): A soproni Széchenyi István Városi Könyvtár Széchenyi-könyvtár töredéke

Krisch András (levéltáros, Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára): Az 1809-es francia megszállás levéltári forrásai a Soproni Levéltárban

12.30 óra
Gabrieli Gabriella (régész, Soproni Múzeum) - Nemes András (igazgató, Soproni Múzeum): Széchényi Ferenc fertőszéplaki szülőházának feltárása

Szála Erzsébet (főigazgató, Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Főiskolai Kar): Jelentősebb evangélikus mecénások Sopronban és személyükhöz kapcsolódó gyűjtemények

Csekő Ernő (főlevéltáros, Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára): A dualizmus kori elit kutatásának forráslehetőségei a Soproni Levéltárban