CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2003. október 02., csütörtök 13:18


Van is híd - meg nincs is


Ebéd a mikrobuszban

Van is híd - meg nincs is


Az érintett utca lakóit postaládájukba jutatott levélben tájékoztatta körzetük, a szombathelyi 7. számú választókörzet önkormányzati képviselője a következő hetek történéseiről.

Szombathelyen, a Dr. Szabolcs Zoltán utcában "Gyalogos forgalom" feliratú, jobbra-nyilat formázó ideiglenes fa tábla igazítja el a gyalogos, kerékpáros és motorkerékpáros közlekedőket: ne menjenek, ne hajtsanak oda, ahova nem tudnak. A "kishídra". Márpedig az utca közepén az a kis híd rendkívül kedvelt rövidítő útvonal, igen forgalmas is - ennek megfelelően tépett és rozoga volt már szegény, igazán rászolgált a felújításra, átépítésre. Teljes átépítés vette kezdetét október 1-én, szerdán, amikor is a szakemberek a helyszínre vonultak, és uralmuk alá vonták a terepet. A Gyöngyös-patak mindkét partján lezárták a hídra vezető feljárót, és légkalapáccsal, kalapáccsal megkezdték a régi híd elbontását.

Ma már második napja dolgoznak. Általában négyen munkálkodnak a terepen, egy vezető időnként jön, felmér és megbeszélik a következő órák teendőit. Németh István önkormányzati képviselő november 3-i befejezésről szólt a levélben. Ha valóban minden jól megy, november negyedikén tehát, a Mindenszentek és a Halottak napja után, az '56-os forradalom leverése gyászos napjának 47. évfordulóján újból megindulhat a közlekedés a megújult hídon. Amikor e sorokat írom, a dolgozók éppen a mikrobuszban ebédelnek.

Nem lazsáltak egy percet sem, egész délelőtt dolgoztak. Mint ahogy a tegnapi munkanapjuk is rendkívül eredményes volt. Elbontották a korlátokat, valamint félig lefaragták a bitumen-cement burkolatot. A közönséges halandó számára akkor vált láthatóvá, min is lépkedett éveken keresztül, amikor a patak felett áthaladt. A két parton erős cement alapzatra támaszkodott két erős vízszintes vaspánt, azon keresztben vaskos deszkalapok helyezkedtek el, és ez volt lebetonozva, valamint bitumennel felöntve.

Amiért a címben azt írtam, van is híd - meg nincs is: azért van, mert ezt a fekvő "létrát" elemelték a híd rendelt helyéről, és arrébb rakták, tehát ők, a dolgozók tudják ideiglenes átkelőként használni. A klasszikus deszkapalló megoldással hosszú falapokat fektettek rájuk, egymás mellé kettőt, és ezen a kis ösvényen lépkednek egyik partról a másikra, illetve ezen tolják át a nehéz törmelékkel megrakott talicskát is, hogy tartalmát a nagy konténerbe öntsék. Elbontják ugyanis a felvezető, "tartó" betonalapot is.

A Berzsenyi Dániel Főiskola főépülete, az "A" előtt is van egy "kis" híd - a most felújítandónál azonban jóval nagyobb, komolyabb -, mely Szombathely másik patakja, a Perint fölött ível át. Azt is megújították a nem oly távoli múltban, és igen-igen szép, mutatós, no meg erős átjáró lett, mely autóbusz- és más gépjárműforgalmat is lebonyolít. Különösen a korlátja tetszik nekem, az egyszerű járókelőnek. Míves munka. Nem hivalkodó, szolídan díszes. Ezen a kicsi hídon talán szintén szemet gyönyörködtető is lesz majd az átkelés, és jó érzés lesz majd a korlátján megtámaszkodva a lent sürgölődő tőkés récéket etetni, a vízben úszkáló halacskákat figyelni.

Szokatlan az utca lakóinak, illetve az ezen az utcán át munkáhelyeikre járóknak a megváltozott helyzet. Ne szépítsünk: szokatlan és kellemetlen. De ha egy hónap múlva valóban újból birtokukba vehetik, nagyon hamar el fogják felejteni a mintegy harminc kellemetlen napot - és ha a lelkiismeretes dolgozók ugyanolyan szakértelemmel is rendelkeznek, mint amilyen szolídan, komolyan viselkednek, akkor újabb sok évre el lesz vetve a Gyöngyösön átkelés gondja ezen az igazán forgalmas ponton, amelyet közbeiktatva gyalogos, kerékpáros, motorkerékpáros komoly távolságot spórolhat meg az úticéljához vezető úton.



Sebők Lili