CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. október 03., péntek 02:52


Kisebbségi fórum

Kisebbségi fórum
Október 2-án a Városháza dísztermében került megrendezésre a Dr. Galambos György, Sopron város jegyzője által vezetett Fórum, amelyen a megyében vizsgálatot folytató Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogok Országgyűlési Biztosa és a Győr-Moson-Sopron Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője találkozott a megyében működő kisebbségi önkormányzatok vezetőivel az érintett települések polgármestereivel, jegyzőivel.


Kalmár István, dr. Kaltenbach Jenő, dr. Németh Éva és dr. Galambos György
Köszöntőjében Kalmár István alpolgármester kiemelte, hogy a 2002. évi kisebbségi önkormányzati választások után sikerült a kisebbségi önkormányzatok működéséhez megfelelő kultúrált körülményeket, helyiséget biztosítani, a Városházán egy kijelölt személy segíti munkájukat. A város anyagi helyzete meghatározza a támogatási lehetőségeket, de a városvezetés igyekszik megfelelni a törvényi követelményeknek. Az alpolgármester örül  annak, hogy az augusztusi nemzetiségi felsztivál megrendezése nem várt sikerrel zárult,  a városvezetés szeretné ösztönözni, hogy a kisebbségi önkormányzatok a kulturális terület mellett egyéb közéleti tevékenységekben is vállaljanak szerepet.

Németh Éva a Győr-Moson-Sopron Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője ismertetőjében beszélt arról, hogy a megyében az 1994-es választások után megalakult 19 kisebbségi önkormányzat száma a következő választásokon folyamatosan bővült, 2002-ben már 41 testület alakult. A hivatalvezető fontosnak tartja, hogy jó a kapcsolat a települési és kisebbségi önkormányzatok között, amelyeknek működését alapvetően törvényesnek ítéli meg.

Dr. Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman tájékoztatót tartott a megyében folytatott vizsgálatok tapasztalatairól és aktuális kisebbség- politikai kérdésekről. Az ombudsman szerint az általa vezetett hivatal egyik alapelve, hogy fellépjen a lelketlen, bürokrata magatartás ellen,  a helyszínen győződjön meg az aktuális kérdésekről. Az országgyűlési biztos pozitív tapasztalatként emelte ki, hogy a megyében az önkormányzatok nem tartották vissza a kisebbségeknek biztosított központi támogatást. Az oktatás helyzete központi kérdés a kisebbségek  és az ország versenyképessége számára, ezért az ombudsman fontosnak tarja a kisebbségi oktatás megfelelő szintű finanszírozását.
Dr. Kaltenbach Jenő felvázolta és vitára bocsátotta azt az elképzelést, amely szerint a megfelelő kisebbségi képviselet érdekében a kisebbségi választások során az adott közösség készítené el a választói névjegyzéket a tagjai számára, ezzel kiszűrve, hogy olyanok is bekerüljenek a képviseleti testületbe, akik nem az adott etnikai közösséghez tartoznak. Erre a módszerre már van példa a környező országokban.
A továbbiakban a jelenlévők a vitára bocsátott javaslattal, a kisebbségi képviselettel, a kulturális autonómia intézményrendszerének kialakításával kapcsolatban tettek fel kérdéseket, fogalmaztak meg javaslatokat.
tsz