CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. október 06., hétfő 23:22


Kiálts Arad felé - 1848-1849: forradalmi líra zenében

Kiálts Arad felé
1848-1849: forradalmi líra zenében

    A soproni Erdélyi Körben az aradi vértanúkra emlékeztek.
    1849 október hatodika ezer éves történelmünk egyik leggyászosabb napja, a rá való emlékezés mégis lélekemelő. A sokáig  titokban hullatott könnyek megtisztítottak és köteleztek, mint ahogyan azok is, amelyeket ma már Erdélyben sem kell titkolni: a fájdalmasságukban kristályosító, erőt adók, reménykeltő pillanatokkal töltik meg mindennapjainkat.  Az Erdélyi Házban két erdélyi művésznő előadása idézte fel, a magyar történelem felemelő pillanatait: 1848 március idusát s annak szomorú záróakkordját, gróf Batthyány Lajos miniszterelnök pesti és tizenhárom tábornok aradi kivégzését.
 

 
    „Az erdélyi magyar nyelvű művészek, a főiskolák és iskolák elkötelezett feladataik kozé sorolták a mindeddig tilos történelmi témák újraélesztését.“ - mondta egy interjúban Incze-Gergely Katalintól, aki zeneszerző, a kolozsvári Művészeti Főiskola énektanára, az ottani Magyar Opera korrepetitora, állandóan tevékenykedő, a magyar kultúra ügyeit szívén viselő, kitűnő művésznő. Csodálatos erejű, ritmusvilágú, népdal és verbunkos elemeket ötvöző, lelkesítő zenét írt az 1848-as magyar forradalmat megéneklő költői  alkotásokhoz.
 
 
     Az Erdélyi Körben énekelt '48-as versekkel állt a közönség elé Sopronban Zorkóczy Zenóbia és Incze-Gergely Katalin, a versek között Kossuth korabeli történelmi feljegyzéseit szép férfihangon Gáspár Tibor színművész szólaltatta meg.
    Énekelt versek visszafogott és néha szabadjára engedett indulatok a szabadság és az igazság szolgálatában, az aradi vértanúkért fellobbanó mécsesek lángja és minden életét a hazáért áldozó hősért: kiáltás Arad felé; az 1849-es Arad és a mai felé egyaránt..
    Meddig kell még kiáltani?

T.É.