CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2003. október 09., csütörtök 23:59


Oktatásügyi konferencia Kapuváron

Oktatásügyi konferencia Kapuváron

Jubilál a kapuvári Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium. A középfokú oktatási intézmény a héten emlékműsorral, iskolatörténeti vetélkedővel, kiállításokkal, sporteseményekkel ünnepli fennállásának 50. évfordulóját.
 
    Az ünnepségsorozat részeként szerdán a 2003-2004-es tanév nevelési és oktatáspolitikai feladatairól szóló szakmai konferenciát rendeztek a Városházán. A Győr-Moson-Sopron megye oktatási intézményeiből érkezett pedagógusok egyebek mellett a módosuló oktatási törvény, illetve a megye közoktatási helyzetéről tanácskoztak.
 
    ,,Jó iskola csak jó tanárokkal működhet, akik számára a nevelőmunka többet jelent a 45 perces tanóráknál” – mondta a fórum vendégeként köszöntőjében Ivanics Ferenc, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke.
 
    Turbók Arnold Bertalan, az OKÉV Nyugat-Dunántúli Regionális Igazgatóságának igazgatója előadásában az Oktatási Törvény jövő év szeptemberéig várható változásai közül kiemelte: a jogszabály a korábbinál pontosabban definiálja majd az oktatás szereplőinek jogait, kötelességeit; mérsékli a tanulók óraszámát, és már biztos, hogy 2005-ben bevezetik a kétszintű érettségit. Mindez véleménye szerint szemléletváltást hozhat: az oktatás idővel jobban igazodhat a gyerekek igényeihez; a tanuló, a szülő és a pedagógus közötti kölcsönös bizalmon alapuló, tehát az eddiginél hatékonyabb együttműködést eredményezheti az oktató-nevelő munkában.
 
    Környei László, a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet igazgatója rámutatott: az országos átlaghoz képest Győr-Moson-Sopron megyében kiugróan magas a továbbtanulók, valamint a nyelvvizsgát megszerzők aránya. Az Oktatási Törvény várható módosításáról szólva elmondta: a jogszabály szerint minden településnek a szakképzés fejlesztésére irányuló intézkedési tervet kell készítenie. Ahhoz, hogy a képzésben a kereslet, a kínálat és a munkaerőpiaci igény találkozzanak, a megyék együttműködésére van szükség.

Tóth Anita Lilla