CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. október 10., péntek 16:44


Forrásfelújítás a Sopron környéki erdőkben

Forrásfelújítás a Sopron környéki erdőkben

    Hét forrás – a Szent György forrás, a Hidegvíz forrás, a Ferenc forrás, a Fehér Dániel forrás, a Bögre forrás, a Fűzfa forrás és a Természetbarát forrás – rendbetételét végezte el a Castanea Környzetvédelmi Egyesület. Munkájukat többen is támogatták.

A Soproni hegyvidék forrásainak felújításáról az utóbbi időben gyakran lehetett hallani.  Egy kora őszi, hűvösnek még alig mondható, de már mindenképpen friss, és az erdő színeit meg-megmutató reggelen Németh László javaslatára a Természetbarát forrásnál, a Szalamandra tó közelében találkoztunk. A domboldali gesztenyés és a csendes tóvíz közötti területen: új asztalok, padok, fakorlátok, lépcsők, és az, aminek méltó környezetét alkotják mindezek: a megújult forrás.

Hét forrás pályázatból

    1993-ban határozták el a Castanea környezetvédői, hogy a Soproni hegyvidék és környéke forrásainak, szivárgóinak gazdái lesznek. Az elvégzett felmérések során kiderült, hogy a környék forrásai méltatlanul elhanyagolt és leromlott állapotban vannak, illetve, hogy a kiépítettek között több forrásnak nincs vize. A forrásfelújítási program elindításakor végül a Soproni hegység területén fekvő, 15-20 működő közül a legbővebb vizű források rendbetételét tűzték ki célul.

    Az útjára indított forrásprogram során hét forrás – a Szent György forrás, a Hidegvíz forrás, a Ferenc forrás, a Fehér Dániel forrás, a Bögre forrás, a Fűzfa forrás és a Természetbarát forrás – rendbetételének költségeit a Holland Királyság Mezőgazdasági és Természetvédelmi Minisztériumtól pályázat útján kapott hárommillió forintos hozzájárulásával végezték el. - mondja Németh László, a forrásprogram témafelelőse.

A Természetbarát forrás

    A forrásfelújítási program ötmillió forintba került eddig, és egyik jelentős eredménye a környékbeliek által igen kedvelt, Természetbarát forrás felújítása. A Soproni hegység egyik legbővebb, és jelenleg az egyetlen iható vizű forrása a Tacsi-árok keleti oldalából tör elő. Vízgyűjtő területe a Fáber-rét és környéke. A forrásfoglalást, amely korábban feljebb, a szelídgesztenyefák között bújt elő, 1950-ben a Soproni Természetbarátok Turista Egyesülete újította fel; a munkákat akkor Brummer Antal és Schottan Rezső végezték. A jelenlegi forrásfelújítás – igényesen a környezetbe illesztett – terveit a Meander Építész Iroda, Supka Kovács Tamás készítette. A kivitelezési munkákat több alkalommal szakmai egyeztetések előzték meg a Castanea Környezetvédelmi Egyesület, a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Fertő Hanság Nemzeti Park, a Soproni Tanulmányi Erdőgazdaság rt., a Soproni Városszépítő Egyesület, Sopron főépítésze, a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt., az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Soproni Természetjáró Szövetség részvételével.

    A Castanea fontosnak tartotta a különböző szakmai vélemények összehangolását. Az egyeztetések során felmerült véleménykülönbségek közül a forrásfoglalás anyagával kapcsolatosan alakultak ki. Néhányan ugyanis, a fertőrákosi bányából beszerezhető, jól faragható lajtamészkövet tartották alkalmas kőzetnek, annál is inkább, hogy néhány, régebben kialakított forrásnál – a Deák-kút forrás, a Ferenc forrás – is ezt használták. Végül a többség a Soproni hegyvidékre jellemző, a palás szerkezetű gneiszt tartotta a környezetbe illőbbnek.

    Utólag már Németh László is úgy véli, hogy ,,időtállóbb és a vandáloknak is ellenállóbb ez utóbbi kőzet" A meseszép környezetben alig hihető, pedig éppen a közelmúltban felújított Fehér Dániel vandál módon összetört márvány táblája tanúsítja, hogy az erdőt járják olyanok is, akik a rombolásban lelik örömüket.

Közös ügy

    A Természetbarát forrás felújítása többek közös ügyévé vált: Horváth András vállalkozó a kópházi kőbányából az összes felújításra tervezett forráshoz kedvezményes áron szállította a helyszínre a szükséges kőmennyiséget, a Soproni Tanulmányi Erdőgazdaság felajánlása biztosította a forrásprogram faanyagigényét, Steiger János kőfaragó az emléktáblák elkészítésében, Módos Zsolt vállalkozó és csapata a források környezetének teljes  rendbetételét és felújítása mellett a forrásfoglalással járó minden munkát, teendőt elvégzett.

    Természetesen vannak még felújításra váró források: például a csodálatos környezetben található, szurdokon keresztül megközelíthető Hármas forrás. A szakember pedig azt is reméli, hogy a csapadékban szegény nyár következtében elapadt forrásokból pedig, újból víz fakad, hiszen a felújításuknak az is elengedhetetlen feltétele.

    Német László szívéhez legközelebb a nehezebben megközelíthető Szent György forrás, és hangulatos környezetben fekvő Ferenc forrás áll - amúgy később szépen sorban az összest megemlíti, hiszen mint mondja, miután mindegyik felújításában része volt, így mindegyikhez személyesen kötődik. Munkájáért gyakorta fizettség is jár: a felújított forrásokra lelő természetjárók őszinte öröme.

Tóth Éva