CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Egészség

2003. oktĂłber 11., szombat 00:05


18. Soproni UH Napok - UH diagnosztikai kiállítás – világmárkák a Ciklámen teremben

18. Soproni UH Napok

    Modern képalkotó eljárások címmel rendezték meg az idén a kongresszust, amelynek elnöke dr, Baranyai Tibor, a Soproni Erzsébet Kórház igazgatója.
    A szakma különböző szakmai és szakmapolitikai kihívásokkal néz szembe, a területen újabb és újabb technikai és technológiafejlesztések zajlanak.
    Több fontos szakterület is szerepel a kongresszuson. A tudományos programok között helyet kapott az UH - diagnosztika a szülészet-nőgyógyászatban, képalkotó diagnosztikai lehetőségek változása egyes gyermekkori hasi kórképek kivizsgálásában, fejlődés az UH kontrasztanyag klinikai alkalmazásánál, valamint az onkoradiológia aktuális kérdései.
    A kongresszusra több hazai városból, kórházból és klinikáról érkeztek előadók. Szeged, Pécs, Budapest, Eger, Győr, Sopron mellett, Hannoverből és Eisenstadtból is érkeztek szakemberek a tanácskozásra.
    Külön érdekesség, hogy a 18. Soproni UH Napok keretében első alkalommal tartotta elméleti és gyakorlati képzéssel egybekötött ultrahang-diagnosztikai tanfolyamát a 3D Egészségügyi, Kutatási. Technológiai Alapítvány.
    Az alapítvány 200-ben alakult, tevékenysége kiterjed az ultrahang összes klinikai alkalmazására, konzultációs területet teremtve ez által az egyes orvosi szakterületek között.
    Az ultrahang vizsgálatok alkalmazása a legfontosabb a hasi ultrahang, érvizsgálatok, nyaki ultrahang, emlővizsgálat, ízületi ultrahang, hüvelyi ultrahang vizsgálat területein.
    A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbjének radiológiai osztályán mindegyik területen térítésmentes közvetlen vizsgálati tevékenységet folytatnak a 3D alapítvány munkatársai. (Cím: 1125 Budapest, Kútvölgyi u. 4., tel. 1-355-1122/469, 20-312-2877)
    Több neves hazai és külföldi cég részvételével kiállításra is sor kerül, melyet ma nyitottak meg a Hotel Lővérben.

Horváth Edit



UH diagnosztikai kiállítás – világmárkák a Ciklámen teremben

    eves külföldi és hazai cégek képviseletével nyitották meg október 10-én a 20-50 milliós orvostechnikai műszereket, bemutató kiállítást a Hotel Lövér Ciklámen termében.
    Az október 12-ig tartó kiállításon képviselteti magát a Hitachi Medycal Systems, a Nycomed Amersham, a Toshiba Variotrade, a Philips, a magyarok közül a Medicare (General Electrics Medical Systems), a Medimat, a Medimon, a HUN- M.E.D., az S&T Magyarország, valamint a film területéről az AGFA és a Fuji.
    A kiállítások hűséges résztvevője évek óta egy magyar kiállító, Németh László ügyvezető igazgató (Medicare), így számol be tapasztalatairól:
    Az UH berendezések nemzetközi alkalmazásával kapcsolatban is elmondható, hogy mintegy tíz jelentős gyártó van jelen, akik a hazai kiállításokon is megtalálhatók. Ez a gyártói csoport meghatározóan a nagy multinacionális cégekből, formálódik, vannak mellette kisebb cégek, lokális, parciális gyártással, Dániától Izraelig, Olaszországtól Indiáig. Belföldi, magyar összeszerelés, végszereléssel készült műszerek is találhatók itt. .
    Ez a rendezvény azt célozza, hogy túl a szakmai eredmények meghallgatásán, lehetőség legyen modell alkalmazásával kipróbálni az új alkalmazásokat, új műszaki fejlesztési eredményeket, új diagnosztizálási, lehetőséget, új képminőséget és új archiválási biztonságot, amelyeket a legkorszerűbb készülékek nyújtanak.
    Szakterületünk fejlődést két dolog határozza meg: egyrészt az UH elektronikának a világban való nagy mértékű fejlesztése, másrészt pedig a számítástechnika és a szoftvertechnika gyors fejlődése.
    Az UH diagnosztika dinamikusan fejlődik, hiszen ami húsz évvel ezelőtt az orvostechnikai tudomány csúcsát jelentette, az ma alaphelyzet, a mai csúcskészülékek az űrkutatás naprakész eredményeit alkalmazzák az orvostechnológiai diagnosztikában.

H.E.