CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. október 12., vasárnap 22:55


Grenzzüge-Határvonatok Ebenfurth-tól Sopronig

Grenzzüge-Határvonatok Ebenfurth-tól Sopronig

Grenzzüge címmel adták ki Ebenfurthban a Győr-Sopron-Ebenfurth vasútvonal mentén fekvő települések – Ebenfurth-Neufeld-Müllendorf-Wulkapodersdorf-Drassburg-Baumgarten-Schattendorf-Sopron – , történelmének, egymáshoz fűződő térbeli és időbeli sokrétű kapcsolatát bemutató könyvet.

Az Interreg EU-s pályázati finanszírozásból megjelent német nyelvű kiadvány ünnepélyes bemutatóját pénteken tartották Ebenfuhrtban, ahol a rendezvény több mint 120 résztvevőjét – a RÖEEB dolgozóit, vasútbarátokat – a város polgármestere Labg. Alfredo Rosenmeier köszöntötte, majd a künyv egyik szerzője és Hans Leopold, a RÖEEB nyugalmazott állomásfőnöke is köszöntötte a megjelenteket.

Hans Leopold, a könyv létrejöttének egyik leglelkesebb szorgalamzója

    A közös történelmi múlt, és élettér, majd az országhatár közelsége teremtette különleges körülmények sajátossá tették a települések egymáshoz való viszonyát. A régi szomszédok ,,újrafelfedezése", és az új, a regionalitás körülményeire is figyelni képes emberekről, a fejekben létező határok lebontásáról is szól a Grenzzüge-Határvonatok könyv, amely tematikus fejezekben követi végig a Soprontól Ebenfurthig tartó útvonalon a tizenkilencedik és huszadik század legfontosabb eseményeit.

    A nyolc osztrák szerző – Albert Gernot Absenger, Monika Kracher-Innerhuber, Hans Leopold, Klaus Dieter Mulley, Anton Philapitsch, Monika Reichl-Ham, Else Rieger, Alfred Sinowatz – mellett, a könyvnek Brenner Koloman, Krisch Aladár, Lovas Gyula személyében három soproni szerzője is van.

Az ebenfuthi zeneiskola növendékei


 


Korabeli archív felvételek illusztrálják a kiadványt, amelyekből a könyvbemutató alkalmával kiállítás is nyílt Ebenfurthban. A könyv anyagából összeállított, dokumentumértékű vándorkiállítás anyagát október 17-én Pordányban (Wulkapodersdorf), október 31-én Sopronban, a Hotel Sopronban, november 21-én Neufeldben mutatják be a hely, és a vasút történelmi múltja iránt érdeklődő közösségnek.

A tablókon elhelyezett anyag a könyv felépítését követik. Képeken és dokumentumokon jelenik meg a régió, a határmenti csatorna, az '56-os forradalom, az ipar és az iparosítás, a munkavállalás, a politikai történések, a magyarországi németek és a Sopron környéki németek sorsa, a hidegháború következményei, a bevásárlóturizmus, a határon át közlekedő vasút, a kultúra és az oktatás területén jól működő kapcsolatok, amelyek hatásainak elemzése a könyv egy-egy tanulmányának tárgyát képezik.
Könyvben és tablókon időnek és térnek több szeletéből áll össze egy kép, amely a valóságnak egy létező szeletét mutatja, a dolgok lényegét – hol hangsúlyosabban, hol kevésbé – a nagy múltú vasút szemszögéből nézve, mely szemszögből a határok átjárhatósága, a kapcsolattartás és -teremtés sokkal régebbről tűnt természetesnek és szükségszerűnek, mint ahogyan azt a ,,hivatalos" szándék az idő múlásával megengedni volt kénytelen.

T.É.