CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lapszemle

2003. október 13., hétfő 01:02


Lapszemle 2003. oktber 13.

Kezdemnyezs egy j globlis Marshall-tervre
Npszabadsg
ww.mno.hu
Egy j, globlis Marshall-terv beindtsra irnyul kezdemnyezst fogalmazott meg Stuttgartban tven neves szemlyisg, tbbek kztt Hans-Dietrich Genscher, volt nmet klgyminiszter s a Budapest Klub idei djazottja, Sir Peter Ustinov brit sznsz.

A Stuttgarti Nyilatkozat az eurpai bvtsi folyamatban alkalmazott fejlesztsi trsfinanszrozsi rendszer tltetst javasolja globlis mretekben. Mint mondtk, arrl van sz, hogy az egyoldal s tbbszrsen is haszontalan pnztutalsokat, az gynevezett fejlesztsi seglyek keretben hatkonyabb fejlesztsi egyttmkdss tegyk. A kezdemnyezs clja a globlis gazdasgi nvekeds, a nemzetkzi egyttmkds ltal elrhet szabadsg s biztonsg, valamint a gazdasgi, krnyezeti s trsadalmi tnyezk egyenslynak biztostsa.

A nyilatkozat rmutat a hagyomnyos szakDl gazdasgi egyenltlensgre, a globlis mretekben cskken biztonsgra, az vi mintegy 60 milli hallesetre az hezs s a mr gygythat betegsgek kvetkeztben. (MTI)Gyorsan lni: a multitasking a divat
www.mti.hu

Hamburg, 2003. oktber 10. (MTI-Panorma) - Trsadalmunk egyre gyorsabb lesz. Mindentt azzal prblkoznak, hogy idt nyerjenek. Az emberek rvidebb ideig alszanak, gyorsabban esznek. Mg a tusolst is sietsebben vgzik. Az 1980 utn szletettek nemzedke mr megszokta, hogy egyidejleg tbb dolgot is csinl - llaptotta meg a hamburgi trsadalomtudomnyi intzet.

E jelensg lersra a multitasking kifejezst a szmtgpes technika sztrbl klcsnztk.

Hasonl eredmnyre jutott a kelkheim-kasseli jvkutat intzet is: aki idt akar megtakartani, az a metrhoz vezet ton issza meg reggeli kvjt, hreket a fitnessteremben hallgat s tvzs kzben telefonl.

A "gyorsabban lni-trend" llovasai leginkbb az Egyeslt llamok s Japn. A mens kzben evk szmra ezekben az orszgokban joghurt helyett go-gurtot (go angolul: menni), zldsget tubusban, vizet pedig zsel formjban rustanak. De Nmetorszgban is talakulban vannak a szoksok. A legjabb felmrsek szerint a nmetek egynegyede mr nem odahaza reggelizik - a kzposztlyhoz tartozk autinak ajtiban kvval teli termoszok sorakoznak.

Az j letstlus clszersgt azonban sokan vitatjk, klnsen a munka vilgban. Amerikai kutatk arra figyelmeztetnek, hogy j betegsg van kialakulban: az odafigyels hinya. lltlag a rvid tv emlkezet kihagysnak veszlye is fenyeget.

Egy reprezentatv nmetorszgi felmrs szerint inkbb nk, mint frfiak kpesek egyidejleg tbb dolgot is csinlni. A frfiak 66 szzalka - sajt bevallsa szerint - egyszerre csak egy dologgal foglalkozik. Ezzel szemben a megkrdezett nknek mintegy fele lltotta, hogy egyidejleg tbb dolgot csinl - jelentette a dpa.A prefektus azt zente...
http://www.hhrf.org/rmsz/
Romniai Magyar Sz, Bukarest

Ismerik ugye a dalt: Kossuth Lajos azt zente, elfogyott a regimentje... Csoda, mostanban mg nem fogyott el a marosvsrhelyi magyarsg trelme. 1990-ben elg volt, hogy a Bolyai iskolt nem adtk vissza. Nem s nem, az Istennek sem. Persze azrt volt bennnk annyi jzan belts, trelmetlensgnket csendes tntetsbe fojtottuk. Most semmi. Kuksolunk a ngy fal kztt, s nma birkkknt t?rjk, hogy a hatalom ismt csfot ?zzn vlasztottjainkbl, s bellnk, mindnyjunkbl... Kutyakomdia, ami a Kossuth utcanvvel trtnik. Nem tudom, mirt kerlt a tma ismt tertkre. De tny, ettl hangos a magyar s romn mdia a Duntl a Dimbovitig. Jmagam mr akkor ktelyemnek adtam hangot a gyors, ltvnyos siker kapcsn, amikor a vrosi nkormnyzati (mr amennyire nkormnyzati, mint ahogy az albbiakbl kiderl nem egszen) testlet nagy garral megszavazta, hogy Calarasilorbl ismt Kossuthra kereszteljk a futct. Akkor a tancsos urak szltben- hosszban nyilatkoztak, az lsen mind a magyarok, mind a romnok alaposan kivagdalkoztk magukat, majd gyztt az RMDSZ flny. Vilgos volt, valakik, valahogyan megtorpedzzk a hatrozatot. Most persze az aradi szobor- gy ismt negyvennyolc-ellenes indulatokat induklt. Nosza: egyes, brmikor manipullhat sajtladyk elkerestk a naftalinbl Ovidiu Natea prefektus augusztus 12-n kelt tiratt, kiss feltuproztk s betlaltk a Mediafax- knlatba, hadd csmcsogjon rajta ismt a magyar s romn kzvlemny. Az tiratban bikkfanyelven, msfl oldalas cs?rs- csavarssal a prefektus r bebizonytja, hogy a vrosi kpvisel-testlet nvvltoztat hatrozata fabatkt sem r. Merthogy a megyei utcanvad bizottsg mr jval korbban megmondta (le is rta): Kossuth neve nem cseng jl Marosvsrhelyen, srti a romnsg rzkenysgt. Addig magyarzza a trvnyeket, kormnyhatrozatokat, mg kihozza, hogy a megyei nvad bizottsg vlemnye csak akkor konzultatv (nem ktelez), ha beleegyezst adja valamely nvhez. De ha nem egyezik bele valamibe, akkor ktelez mdon figyelembe kell venni az elutastst. Ha ezt rti valaki, emelem a kalapom eltte.

E kacifntos idtlenkedsnl sokkal bntbb megllapts: nvmdosts azrt nem kpzelhet el, mert rzkenyen rinti a romn lakossgot, mely mg nem rett meg" a Kossuth nv befogadsra. Arrl egy szt sem szl az tirat, hogy a marosvsrhelyi lakossg tven szzalkt kpez magyar kzssg rzkenysgt pp a hnapok ta tart hintztats srti (sok minden egyb mellett). Ismt veken t kell harcolni egy haj valra vltsrt. A prefektusi tirat gyngyszeme": Kossuthrl nem lehet utct elnevezni Marosvsrhelyen, mert soha nem jrt vrosunkban.

1989-tl errefel szpen, csendesen, fokozatosan ismt beleszrkltnk a tjba, leszoktunk a vlemnymondsrl, arrl, hogy kzssgileg megfogalmazzuk, kifejezzk, netn rvnyestsk akaratunkat. A forradalmi idk messze jrnak. Most csend van. s fleg az van, amit msok akarnak.

MTH VASzrakoztat erszak - Quentin Tarantino amatrnek tartja magt
Npszabadsg Szerz: Nvai Anik
www.nol.hu

Daryl Hannah, Julie Dreyfus s Uma Thurman a Kill Bill londoni premierjn (kp: Lee Besford)
|Sok lmatlan jszakba telt, mg kitallta a sztorit, vagy egyszer csak a fejre csapott?

Bosszfilmre mr rgta fjt a fogam, de nem volt semmi konkrt tletem. Aztn mikor a Ponyvaregnyt forgattuk, s majd felrobbant a stb, amolyan frenetikus-artisztikus szerelembe gabalyodtunk Umval. ltnk egyszer valamelyik csehban, tudja, a sok fontos ftyi a stbbl ppen fontoskodott egy kicsit, megint elkerlt a bosszfilm. Az nem volt krds, hogy Uma lesz a sztr, aki mindenkit legyilkol, csak a csavar hinyzott, hogy mi a fene hajtja. Erre Uma lazn bekpte, hogy legyen a csaj menyasszony, akit megvernek, fbe lnek, krltte kitertve egy csom ember, hatalmas vrtcsk, s ez az egsz t idita mve, akik ellen a fszerepl bosszt eskszik. Annyira Um volt az tlet, mg arra is emlkszem, hogy azt mondta: Quentin, mi lenne, ha a film gy kezddne, hogy ott fekszem felismerhetetlenl sztltt arccal, vrfoltos eskvi ruhban, terhesen? Innen mr csak visszafel kellett kitallnom, hogy na j, akkor van a menyaszszony, a helyszn teht egy templom, de ki a vlegny? Legyen Bill, ok. De mirt lvi le a menyasszonyt? Nyolc-kilenc oldal vzlatot rtam, mint a goly, aztn elraktam, vrjon csak a sorra. s kilenc v mlva, amikor megint elvettem, bekattant, hogy ebbe tkletesen beleklappol a japn hats, a kung-fu meg a spagetti- western, vagyis az sszes vizulis lmny, amit imdok. s megvolt a film.

Eszbe jutott, mekkora jts, hogy ennek a filmtrtneti tiszteletkrnek, amit a Kill Billben lertt, n a fszereplje? A klasszikus kung-fuban s a spagettiwesternekben mindig frfi volt a hs.

Nem vagyok biztos benne, hogy a filmmvszet dolga a trsadalmi vltozsok reflexija, de abban biztos vagyok, hogy valamirt mgiscsak gy van. Az egyik oka annak, amirt imdom a filmeket, pontosan az, hogy a legaprbb rszletekig tkrzik az adott kort. A zentl a ruhkig. Nzze csak meg a Szeld motorosokat. Az nem a lebuttott Hollywood szoksos csinlmnya volt a hippinemzedkrl, hanem olyan fggetlen film, ami a lehet legjobb rtelemben tkletesen rezonlt arra a genercira. Hollywood mindig a legegyszerbb utat vlasztja: fog egy genercis kultrt, s visszakpi. De ki kvncsi arra, hogy amit amgy is tud mr magrl, azt mg egyszer a kpbe vgjk a moziban? A nznek ennl sokkal tbb kell. A francia jhullm gy kezddtt, hogy a prizsi filmeseknek tele lett a burja a szpelg polgri filmcsinlssal, fogtk magukat, s polgrt pukkasztottak, aztn a dolog eljutott New Yorkba, onnan Los Angelesbe, s br nem lett belle globlis filmes forradalom, mgis azt mondom: Godard ugyanazt csinlta a filmmel, amit Bob Dylan a zenvel.

Kicsit eltrt a trgytl...

Ok, ok! Mirt n, s mirt pont Uma? A spagettiwesternekben tnyleg hltlan szerepeket jtszottak a csajok, pedig Rosabella Nerit pldul imdom, mert amit lehetett, kihozott a figurbl. De pldul az zsiai szamurjfilmek tele vannak akcihsnkkel. Mg a knai filmek is, ahol ez a folklrbl ered. Csak az amerikai s az eurpai filmkultrbl hinyzik. Hnyszor knyrgtem ennek-annak a csajnak, hogy nzzen mr velem vgig egy j kis kung-fu-mozit! Mindig nyavalyogtak, hogy ez olyan pasidolog! Lehet, hogy a szinkron volt rossz, s azon kuncogtak, pedig Angela Mau pldul frenetikus kung-fu-trkkket csinlt a hetvenes vekben. Na j, szval mostanban eljutottunk oda, hogy Amerikban vgre eljtt a csajok ideje, nyugodtan kaszabolhatnak a vsznon. Umval csak az a baj, hogy gynyr, teht ha mondjuk egy atomfizikusrl csinlnk filmet, biztos nem t vlasztanm, mert aki ilyen szp, az nem megy atomfizikusnak, de mg orvosnak se. Hollywoodi duma, tudom. De ha mr van egy ilyen figura, egy ilyen menyasszony, hadd jtsszak mr egy kicsit azzal, hogy n vagyok Joseph Von Sternberg, aki Dietrichre osztja a szerepet. Dietrich kr pti a filmet, hogy minden rla szljon, mg akkor is, ha a jelenetek tbbsgben kimondottan szakadt, vres s undort. Csak ht kzben mgis az Uma Thurman, akirl szobrot lehet faragni.

Kill Billhez kpest a Termintor maga volt a Csipkerzsika...

Maga is az erszakot feszegeti, de erre megvan a standard vlaszom, pontosabban krdsem. Mondja meg, mirt van az, hogy az emberek mindig kt teljesen klnbz dologra gondolnak, amikor a napi erszakrl s a filmben lthat erszakrl van sz? Nekem ez ppgy mindegy, mint mikor valaki az utcn tncol vagy a vsznon, a moziban. Filmnyelven szlva az erszak az egyik legszrakoztatbb dolog a vilgon. J, elismerem, nem mindenki dglik rte. Azon persze hosszasan elkvaterkzhatunk, hogy ki mit nevez erszaknak meg akcinak, de nekem egy jl megcsinlt akcijelenet valsgos filmcsemege.

Ez mr a Ponyvaregnybl is kiderlt.

Mr vrtam, hogy flhozza. Tudja, mi trtnt a Ponyvaregny utn? Egyre- msra jttek ki a klnok, s az sszes kritikus azon nyavalygott, hogy egytl egyig Tarantino-msolat. Nekem is gyans volt, csak nem akartam nagykpskdni, mert mg mindig ott csengett a flemben, hogy annak idejn, mikor a Reservoir Dogst bemutattk, hnyszor drgltk az orrom al, hogy ez olyan scorseses, pedig isten engem gy segljen, sokkal inkbb hatott rm Brian De Palma...

Mennyire elgedett a Kill Billel? gy sikerlt, ahogy szerette volna?

Minden rendez vgzete az, amikor elszr l le, hogy megnzze a ksz filmjt. Polanski pont errl r a knyvben. Vagy olvassa el, mit mond errl John Boorman s Woody Allen. John Landis pldul mg elemzi is, hogy melyik jelenet sikerlt 60, melyik 80 szzalkosra. n ezzel mskpp vagyok. gy gondolom, tilos hermetikusan elkpzelni s vallsosan ragaszkodni ahhoz, ami az ember agyban kialakul egy filmrl. Az sose jn ssze. Nekem minden filmem jobban sikerlt, mint vrtam. Tudja mirt? Mert elssorban forgatknyvet szeretek rni. Istenieket vitzom magammal egszen addig, amg lehiggadok, hogy ennl jobbat mr gyse tudok rni, adjuk ki, kapja meg az sszes plecsnit, n vagyok a gyztes. Jhet a kvetkez. Amg rok, a knyv az r. De ahogy elkezdek forgatni, ftylk a knyvre, ugyanis ez mr nem a hlszobm sarka, ahol rtam, hanem egy stb, vilgtssal, sznszekkel, emberi hangokkal, szvdobogssal. Brkitl jhet egy jabb inspirci, s elspri a lert bett. Forgats kzben mr csak az itt s most szmit. Hogy kedd van, esik az es, Uma bal lbbal kelt fl, s lehet, hogy a jelenetnek mr rg semmi kze sincs ahhoz, ami a knyvben ll, mgis gy rzem, hogy tkletes a vsznon.

n sznszknt kezdte, s az a hr jrja, hogyha az a karrier flszikrzna, ma is szgre akasztan a rendezst.

Hoh, azrt ez nem igaz. Azrt kezdtem a sznszettel, mert az volt a legkzenfekvbb, de az igazi szerelmem a mozi. Tny, hogy sznszzsargonban beszlek, s ebbl a szempontbl nem vagyok vrbeli rendez, meg az is igaz, hogy nem pepecselek se a lencskkel, se a fnyekkel, mert ez az egsz technikai hkuszpkusz nem rdekel. Nem is rtek hozz, nem is akarok, amatr vagyok, s ksz. Nekem az a fontos, hogy a sznszekkel megrtessem magam, mert rajtuk mlik a film, nem a technikn. Amikor forgatunk, n vagyok a legjobb kznsgk.

A filmjei mindig nagy vitkat vltanak ki a Kill Billrl ki dkat zeng, ki tkozza. De senki nem tudja igazn megmondani, kicsoda Quentin Tarantino. Csak n tudja, hogy mifle kis rdgk szlik az agyban ezeket a klncsgeket.

Taln jobb, ha n se firtatom, berem azzal, hogy rlk neki. Ehhez mit szl? Bevallom, flek, mert ha kituddik, esetleg flszll, mint a kd. J, flre a viccel, azok a kis rdgk nem lteznek. Csak egy szomjas klyk van, aki mita az eszt tudja, tlti-tlti a fejbe a filmeket. s mindenre emlkszik. Riasztan j a memrim. Minden rszlet megragad. S amikor rok vagy forgatok, egyszer csak bekattan valami. Nha megrmlk, hogy ezt mintha mr lttam volna valahol. Vagy csak annyira j, hogy lthattam volna? s akkor jn a Kill Bill, s az szszes kedvencemmel kedvemre zsonglrkdhetek, hiszen ott labdztak a fejemben sok-sok ve. Sergio Leone, a nagymesterem, Scorsese, a fggetlen film istene, De Palma, John Ford, Howard Hawks. Soroljam?

Hollywood, 2003. oktberQuentin Tarantino

Quentin Tarantino (Knox-ville, Tennessee, 1963. mrcius 27.) ktves korban kltztt elvlt anyjval Los Angelesbe. Nem vgezte el a kzpiskolt, egyik munkahelyrl ment a msikra, vgl egy videoarchvumban helyezkedett el. Itt ismerte meg Roger Avaryt, ksbbi partnert, akivel a Reservoir Dogs, az Igazi Romnc s a Ponyvaregny forgatknyvt rta. A Tarantino-legenda akkor kezddtt, amikor az eredetileg 35 ezer dollros kltsgvets Reservoir Dogs fszerepbe beleszeretett Harvey Keitel, s a film ezutn 1,5 milli dollros kltsgvetst kapott. A Reservoir Dogs az 1992-es Sundance filmfesztivlon dj nlkl debtlt, de a filmszakma felfigyelt az r-rendezre. Msodik forgatknyvbl az Igazi romnc Tony Scott ksztett filmet, a kvetkezbl Natural Born Killers pedig Oliver Stone. Tarantino 1993-ban trt vissza a rendezshez: a sajt tletbl maga rta Ponyvaregny az 1994-es cannes-i filmfesztivl aranyplmjt nyerte. A Ponyvaregnyt forgatknyvri Oscar-djjal, Golden Globe-djjal s a brit filmakadmia djval ismertk el. Tarantino legjabb filmje a Kill Bill, mely egyrszesnek indult s kt ktetess vlt."1984" - killts a Terror Hzban
www.gondola.hu

Idutazsra hvja a ltogatkat a XX. Szzad Intzet legjabb, 1984 cm trlata, amelyet George Orwell szletsnek 100. vfordulja alkalmbl rendezett a Terror Hza Mzeum, Budapesten - mondta az intzetet, s az Andrssy ti intzmnyt egyarnt vezet figazgat pnteken, a killts megnyitsakor.

"Mg 20 v sem telt el a George Orwell meglmodta s rmiszten megfestett 1984-es esztend ta, mgis, mintha valami tvoli, homlyba veszett korszakrl esne sz" - mondta Schmidt Mria.
gy fogalmazott: 1984 volt az utols esztend azon vek sorban, amelyek 1956 utn remnytelenl egymsba kapaszkodtak, s amikor a prtvezetk gy vltk, hogy "a bartsgok megbonthatatlanok, az ellenfelek dzak, az egysg rk".

"Magyarorszg ugyan a legvidmabb barakk, ahol Tatabnyn sztrda ruhz pl, Budapesten pedig Skla Metr, a legvidmabb barakk, ahol hazai gyrts farmernadrgot lehet kapni, s ahov a barti orszgok tehetsebb alattvali szvesen elbarangolnak, fknt a Balatonra, hogy gulyst egyenek, s magyar borokkal feledtessk afltti bnatukat, hogy eslyk sincs elutazni a vasfggnyn tlra" - utalt kszntjben Schmidt Mria.

"De ez volt a maximum, a hatalom pontosan kijellte a hatrokat" - fogalmazott a trtnsz az 1984-es magyarorszgi s vilgesemnyeket felidzve. A trtnsz emlkeztetett arra is, hogy mi magyarok a 80-as vek kzepn a "kk" vilgtlevllel truccanhattunk Bcsbe, vagy akr messzebbre is, de a hatron "gyomorgrcst kaptunk a motozstl", a kiszabott valutakeretbl pedig j, ha nhny kvra, vagy aprsgra jutott. "A hatalom birtokosai s mi alattvalk mg semmit sem sejtettnk 1984-ben" - jegyezte meg.

A trtnseket felidzve kitrt arra, hogy Kdr Jnos 1984-ben beszdeiben emltetst tett ugyan a "fokozd nemzetkzi helyzetrl" - arrl, hogy a NATO kzp-hattvolsg raktkat teleptett az NSZK-ba s Olaszorszgba, valamint arrl, hogy "mi kommunistk a j szndktl vezrelve tbbet osztottunk szt az emberek kztt mint amit megtermeltnk, de takarkoskodssal megoldjuk a nehzsget".

Schmidt Mria szavai szerint furcsa volt az 1984-es v, "kt arca van". Ekkor jelentek meg magyarul - persze szamizdat kiadsban - Hruscsov titkos beszdei, s George Orwell llatfarmja, ebben az vben tartztattk le Csehszlovkiban Duray Miklst, ltk meg Lengyelorszgban Jerzy Popiuleszko atyt. Magyarorszgra ltogatott Helmut Kohl kancellr s Margaret Thatcher brit miniszterelnk, s ebben az vben rszesl a lehet legnagyobb kitntetsben Kdr Jnos, aki a Kreml Lenin rdemrendjt kapta meg - sorolta a figazgat.

Megjegyezte: a killts clja nem egyfajta hamis nosztalgizs, vagy egyszer merengs a mulandsgrl, hanem Orwell szellemhez mltan felkilt jel arrl, hogy a totlis hatalom birtokosai brmennyire is megtrhetetlennek tekintik hatalmukat, a "trtnelem sllyesztjben" tallhatjk magukat.

A Terror Hza idszaki trlatn szerepelnek tbbi kztt 1984-es folyiratokbl, szakszervezeti lapokbl vett idzeteket, Kdr Jnos az vben mondott beszdeinek rszletei, az egykori MSZMP PB-tagok, valamint az akkori kormny tagjainak foti.

1984-et hivatott felidzni egy dobos tortt mintz alapra ptett, Magyarorszgot formz makett, amelyet kolbszkerts, s azon elhelyezett manyag rendrfigurk vesznek krbe.