CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. október 13., hétfő 16:32


Humánpolitikai Szimpózium

Humánpolitikai Szimpózium
A humántőke (már) nem tőkepiaci áru

    A Mont -Humán Menedzser Iroda és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Társadalomelméleti és Jogtudományi Intézete rendezésében került sor a Pannónia Med Hotel konferenciatermében az október 13-14-én zajló, kétnapos rendezvényre. A tanácskozás célja, hogy a 2003. május 27-én Balatonföldváron, az Országos humánpolitikai konferencián “A humántőke, mint a gazdasági növekedés legfontosabb tényezője” című szekcióban megkezdett tartalmas vitát, a különböző nézetek ütköztetését folytathassák a résztvevők.

    A jelenlegi előadások két fő témakörre oszthatók: ,,A humántőke, mint nem tőkepiaci áru”, valamint ,,A munkapiacon értékesített humántőke korlátozott mobilitása”.

    Dr. habil. Lakatos Gyula intézetvezető, (NYME Társadalomelméleti és Jogtudományi Intézet) nyitotta meg a tanácskozást, a humántőke mai fogalmának tisztázását célzó gondolatokkal.
    A humántőke jogviszonya nem eléggé tisztázott napjainkban, holott a jövőbeli gazdaság meghatározó tényezőjéről beszélünk. A társadalmi érintettség ebben a témakörben óriási jelentőséggel bér. Hasonlóan azonban a gazdaság többi tényezőjével ebben az esetben is foglalkozni kell a tulajdonjog kérdésével.

    Áru-e a munkaerő? Mi a tudás értéke? Ezek nem új keletű kérdések. A menedzserek forradalma megváltoztatta a korábbi elavultnak tartot szemléletet. A téma egyik szakértője, James Burnham szerint a menedzserek speciális tudás túlmutat azokon a kompetenciákon és jogkörökön, amelyeket összefoglalóan a ,,tulajdonos tulajdonjogának” nevezünk.
    A tudásmenedzsment karbantartása egyre sürgetőbb feladat. Újra előtérbe kerül az oktatás és kutatás viszonya és minősége, hiszen a Világbank elnöke szerint ,,Ma már a komparatív előny a tudományos információs potenciálból származik.”- s azon társadalmak vannak előnyben, akik az oktatásügy területén tudják tartani a kutatásokat.

    Ezt az állítást támasztja alá a Humán Erőforrás című lap menedzsmentje is: ,,Az ember tanulási képessége jelenti minden változás alapjait. Ez a legolcsóbb beruházás, amely a leggyorsabban megtérül”.
    Az új szemlélet szerint egyre inkább felértékelődik a humántőke Magyarországon is. Az intézetvezető szerint a legnagyobb befektetett tőkevagyon a humántőke. A gazdálkodó szervezetek körében mégis egyfajta közömbösség tapasztalható – hiszen nem foglalkoznak a humántőke esetében a költséghatékonysággal – a befektetet tanulás, munkabár és járulékai stb. értékével,-, valamint az állagmegóvással – az egészségmegőrzéssel, a mortalitás alacsony szinten tartásával.
        A tudományos tanácskozás keretein belül tapasztalatcsere látogatásra is sor kerül a Brau Union Hungária Sörgyárban, ahol a gyár vezérigazgató helyettese, dr. Kelemen Irma irányításával a vendégek tájékozódhatnak a humán erőforrás gazdálkodás tapasztalatairól, és megtekinthetik a gyártási folyamatot is.

    A téma iránt érdeklődök részletes információkat, olvashatnak a www.monthuman.hu honlapon.

Horváth Edit