CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2003. október 13., hétfő 22:32


Sok van, mi csodálatos...


Terrakotta hölgyikék printelt valósággal - és tibeti tálak!

Sok van, mi csodálatos...


... de az embernél nincs semmi csodálatosabb. Az ember ugyanis alkot. Túrós csuszát ebédre, öltönyt a nagykövetnek, pogit gyerekzsúrra, szobrocskákat, filmet, vagy festészetet... Szombathelyen októberben sok megnéznivaló van, mit a csodálatos ember teremtett. Válogassunk!

Október 17. péntekig látható a Thököly utcai Irokéz Galériában a kőszegi születésű Szarka Péter óriási számítógépes alkotásaiból nyílt kiállítás 14:00 és 18:00 óra között. A kollekció a Műcsarnok-beli bemutatkozás után érkezett ide.

A legmodernebből huppanjunk vissza a már az ősember által is művelt iparművészeti ágba, az agyagművességbe. Terrakotta szobrait állította ki Czinege Edit a Savaria Tourist Galériájában. "A terrakotta figura nem más, mint agyagból víz segítségével formált, levegőn szárított, tűzben vörösre égett cserép" - olvashatjuk a kiállítás meghívóján. Sok-sok kis nőszemély, kedves "kőhölgyike" álldigál - egyesek ülnek, vagy pózban ábrázolja őket alkotójuk - a kiállítótér emelvényein. Tündériek, csodálatosak, bájosak, érintenivalók, régiesek, kis kalapos, fodrosaljú-hosszúszoknyás "boszorkányok", akik az ántivilágban hirtelen ember-nagyságúra növekedőn életre kelvén sok-sok fess fiatalember fejének elcsavarására tehetnének sikerrel kecsegtető kísérletet. A falat kis figurák megvásárolhatók, illetve meg is rendelhetők az alkotónál.

Élt - él - élni fog... a zene is, a fotó is - igaz, ez utóbbi ki tudja, hányféle átalakuláson megy még majd keresztül a jövendő évszázadokon, mint ahogy a Daguerre-fivérek lemezeitől máig már tette eddig is. A Szombathelyi Képtár 31-éig tárja elénk a Jazzt. Nézni a zenét? Igenis, van rajta mit nézni! A Jazz Art című kiállítás lemezborítókat mutat be. Jazz-lemezborítókat. A '60-as évektől megjelent nemzetközi jazz-lemezek borítóit, melyeket nem egy esetben neves képzőművészek terveztek, vagy képzőművészeti alkotások felhasználásával készítettek.

Lesznek koncertek is, igen, komolyak is, könnyebbek is, jazz is... de hogy a hangokkal kapcsolatban még miről esik szó Szombathelyen!!! 2000. augusztus 11-én, egy évvel a teljes napfogyatkozás után a szombathelyi Don Bosco Művelődési Központban egy rendkívül különleges zenei esemény részesei lehettek, akiket elvitt oda a kíváncsiságuk, a csodavárásuk. A csoda nem maradt el. Megszületett minden ottlévő szívében, végigkúszott a falakon, a drapérián, és kikukkantva az estébe-éjszakába még a denevéreket is elvarázsolta. Oberton ének, különleges keleti hangszerek szóltak... például gong, és: tibeti tálak is. Emlékszem, hogy néztünk egymásra, amikor először láttuk a közelgő kulturális kuriózumot beharangozó plakáton a többi hangszer között ezt a "kategóriát" is felsorolva. Aztán csak ámultunk, mit is "tud" egy tál, ha találkozik e hihetetlen instrumentumot vezérlő EMBERREL! Holnap, tizennegyedikén kedden a Gyermekek Házában 17:00 órától Hang-fürdő. "Bemutatóval egybekötött előadás a hang-masszázs terápia alkalmazásáról óvodás és iskolás korú gyermekek körében. Az előadás keretében megismerkedhetnek az érdeklődők az ősrégi módszerrel, a tibeti gyógyító tálak hangjának, rezgésének jótékony hatásával. Ajánljuk tanulással vagy viselkedéssel összefüggő gondok esetén (stressz, kommunikációs, motivációs, koncentrációs zavarok). Az eőladást követően tanfolyamot is indítunk! Előadó: Radnai Zsuzsa terapeuta."



A kép forrása: http://www.frankfurt.matav.hu

Sebők Lili