CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2003. oktĂłber 15., szerda 11:49


Ifj. Folcz Tóbiás megörökített pillanatai

Ifj. Folcz Tóbiás megörökített pillanatai

    Ifj. Folcz Tóbiást a szakma kijelentett megítélése szerint (is) megilleti a ,,művész" titulus. Nem mintha ma nem az, és nem akkor használná a ,,művész" minősítést (többnyire önmaga minősítésére), aki és amikor akarja, de a szakma minősítése hallatán – éppen az említett viszonyok miatt is – az ember csak felkapja a fejét, tudva azt, hogy egy 1978-ban született fiatalemberről van szó.

A kiállítást Sógor Ferenc (balra) , a GyIK igazgatója nyitotta meg.
Szavalt Gergácz Erzsébet

    Mert a fotózás csak részben technika, az a része, ami ,,művésszé" avathatja művelőjét nagyobb részben más, olyan élettapasztalat és bölcsesség, amely a technika alkalmazásán túl (azzal együtt, vagy adott esetben annak ellenére) gazdagítja a reprodukált látványt.

    Ifj. Folcz Tóbiás Gyermek- és Ifjúsági Házban kiállított fotói ez utóbbi szempontból is egyenként remekművek. Bölcs megfontoltság van abban ahogyan a hagyományos technika minden értékét, lehetőségét és visszafogott elenganciáját ,,felfedezte" magának az alkotó, ahogyan a témaválasztában a lényegre koncentrál. A kompoziciós készséghez párosul az alkotó kiváló témaérzékenysége is, amellyel az őt körülvevő világot látja, és az a technika, kivitelezés, amellyel az általa lényegesnek gondoltat láttatni próbálja.

    A képek emberek, virágok, utcaképek, tárgyak, fények és árnyak egyensúlyában, személyes, még csak nem is kódolt üzeneteket küldenek egy olyan világról, amelyben a fény-, a szín-, a zaj-szennyezettség világméretű méreteket ölt; a konzumtermékek által lefoglalt agresszív formai és képi megfogalmazások őrült kavalkádjában a fekete-fehér letisztult egyszerűsége, a minden harsány hangtól mentes, de határozott és egyértelmű megfogalmazások, az egyensúlyokra, szabályokra figyelő és azokat tiszteletben tartó, ugyanakkor tudatosan az emberi léptéket, a közvetlenséget kereső alkotó figyelmet érdemel.
    A kiállítás a maga egészében is egy alkotás. Annak rendezése, a képek elhelyezése és csoportosítása az arra figyelőnek sokat elárul a megmutatkozás (esetleges) átvitt értelmű (ám mindenképpen őszinte) szándékairól, még a kevésbé tudatos nézelődőt képről képre vezetgeti.
Az az arányérzék, kifinomult ízlés, rend és átlátható szabályok tisztelete, amely a képeket jellemzi, a kiállításra magára is érvényes. Ifj. Folcz Tóbiás kikerülte az egyszerre mindent megmutatni szándék csapdáját: megszívlelendő önfegyelemmel mutatja meg legjobbnak gondolt képeit. Már csak időbeli közelségéből (és műfaji azonosságából) adódóan sem lehet nem párhuzamot vonni, a közelmúltbeli Lábasházban berendezett fotótárlattal, ahol a sokkal nagyobb kiállítóhelyen éppen a képek zsúfoltsága tette élvezhetetlenné a tárlatot.
    Furcsán hangzik egy internet-oldalon, de Folcz Tóbiás képei azt is üzenik: a digitális technikán kívül is létezik élet; Folcz Tóbiás képeken megjelenő világa pedig, azt: hogy nem minden interaktív. A folyamatosan változó és a virtualitás világa előtt is létezett és (mellette? is)  létezik egy közvetlen emberi kapcsolatokra – érzelmekre, indulatokra, gondolatokra, elhangzott szavakra és egymást segítő cselekedetekre – épülő valós jelen, amelynek pillanatai megörökíthetők  – Folcz Tóbiás képei – , és örök érvényű üzeneteket is hordozhatnak.
    Ifj. Folcz Tóbiás a Soproni Fotóklub tagja és 2001. óta legfiatalabb elnöke, Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) Etikai Bizottságának elnöke, tisztségek és egyben feladatok, amelyek a fotóművészethez való kötődését jelentik és erősítik.
 
    Az Ady Endre u. 10. szám alatti  Gyermek- és Ifjúsági Házban nyílt kiállítást jó szívvel ajánljuk minden szépet szerető művészetbarátnak. A kiállítás megtekinthető október 29-ig, a ház nyitva tartása alatt.
T.É.