CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Kereskedelmi és Iparkamara

2003. október 16., csütörtök 00:47


A soproni vállalkozók is kifogásolják az ökoadórendszert

A soproni vállalkozók is kifogásolják az ökoadórendszert

    Az ökoadórendszer bevezetésével kapcsolatos kifogások és javaslatok hangzottal el a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara Ökoadó-fórumán, amelyet a környzetterhelési díjak és az energiaadó bevezetéséről szóló törvénytervezet általános vitája kapcsán tartottak a Deák téri kamara-székházban.

    A kormány az ökoadó bevezetésétől azt reméli, hogy az érintett vállalkozásokat a környzetterhelése csökkentő beruházásokra ösztönzi, mivel a kibocsátott szennyező anyagoktól függően llapítanák meg a kiszabható díjat.
    Mindezekkel szemben a soproni kamarai ülésen elhangzott: a rendszer bevetezetésével a vállalkozók érdekkpviseleti szervezete több ponton sem ért egyet.
    Több kifogást emeltek és javaslatot is megfogalmaztak a kamara szakemberei a fórumon.
    Többek között felhívják a törvényhozók figyelmét arra, hogy a környezetterhelési díj és az energiaadó együttes bevezetése drasztikus kölltségnövekedést generálna a vállalkozók körében, amely ellehetetlenésükhöz is vezetne.
    A díj rövid rövid távon történő bevezetése ugyanakkor versenyhátrányba hozná az érintett vállalkozásokat. A szakemberek azt is kifogásolták, hogy a környzetterhelési díj és az esetleges bírságot akár együtt is kiróhatják a vállalkozóra, ezzel együtt a fórumon az a javaslat is elhangzott, hogy a határétékeket betartókra ne rójanak ki díjat. A kamara úgy tudja: a nehézfém-kibocsátás mértékének megállapítása önbevallás alapján működik, a mérési követelményt teljesítő műszerbeszerzésre pedig nincsenek pénzügyi források.
    Kocsi János, a kamara titkára elmondta: további kifogások tárgyát képezte az ökoadórendszer ,,hármas egysége", amely a törvénytervezetben szereplő formában nem gyakorlat az EU-ban. Az ökoadó ugyanis, a jelenlegi tervek szerint a levegőterhelési, a vízterhelési, a talajterhelési díjakból, valamint az energiaadóból együttesen állna.
    A legtöbb kritikát az a tény váltotta ki, hogy a kamarai fórumon felszólalók egyöntetű véleménye szerint az ökoadó bevezetését semmilyen hatástanulmány nem előzte meg.
    A soproni Kereskedelmi és Iparkamara az ökoadóval kapcsolatos kritikáját és javaslatait eljutatja a soproni országgyűlési képviselőkhöz.

T.É.