CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: EU

2003. október 16., csütörtök 01:55


EU konform nyelvtudással az Unióba

EU konform nyelvtudással az Unióba

Nemzetközi szintû nyelvvizsga bizonyítványt szerezhetnek a németül beszélõk/ tanulók Sopronban. Az osztrák állam hivatalos, az Európai Unióban is elismert nyelvvizsgarendszerét az év elején vezették be a Nyugat-Magyarországi Egyetem Idegennyelvi Központjában, ahol nemsokára a közgazdasági szaknyelvi vizsgáztatás is elindul.

Tízbõl két magyar képes megértetni magát valamely idegen nyelven, az Európai Unió tagországaiban legalább kétszer ennyien. Bár Magyarországon a ’90-es évek óta folyamatosan emelkedik a nyelvtudással rendelkezõk száma, szakemberek szerint el kellene érni, hogy arányuk 35-40 %-ra emelkedjen és a jelenleginél jóval többen beszéljenek két idegen nyelven is.

Krisch Imre, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Idegennyelvi Központ igazgatója lemaradásunk okát többek között abban látja, hogy - mint mondta -, anyanyelvünk óriási nehézséget jelent a nyelvtanulásban. Rámutatott: “a környezõ országokban élõ csehek, szlovákok vagy románok azért vannak kedvezõbb helyzetben és képesek könnyebben elsajátítani az idegen nyelveket, mert indoeurópai nyelvet beszélnek.”

Magyarországon legtöbben angolul és németül tanulnak - egyre többen a nyelvvizsga megszerzésének céljával. Sopronban féltucatnyi nyelviskola és számos magántanár közül választhatnak a tanulni vágyók, akik közül- az eddigi adatok tükrében – még mindig kevesen tudják, hogy a képzés, a tanfolyamok díjának 30 %-a levonható az adóból. Igaz, a kedvezmény csak az akkreditált nyelvtanfolyamok után vehetõ igénybe. Éppen ezért az igényes oktató közpon-tok az akkreditáció megszerzésére törekednek.

A Nyugat-Magyarországi egyetem Idegennyelvi központjában évente 4000-en próbálkoznak az államilag elismert nyelvvizsga bizonyítvány megszerzésével, átlagosan minden második vizsgázó jár sikerrel. Sikertelenség esetén érde-mes újra nekifutni a megmérettetésnek, hiszen a nyelvi központ oktatói szerint “a magas presztízsû kétnyelvû vizsga letétele idõtálló befektetés az EU-s Magyarország körülményei között is.” (A szükséges nyelvvizsga hiányában egyébként a Nyugat-Magyarországi Egyetemen az idén 170 végzõs - vagyis háromszor annyi, mint tavaly - nem vehette át diplomáját. Nekik három éven belül kell pótolniuk hiányosságukat.)

Sopronban ezév januárjától az osztrák állam hivatalos, egynyelvû vizsgája is letehetõ. A sikeres vizsgázó ezzel az Európai Unióban is elismert és itthon is honosítható nemzetközi szintû bizonyítványra tehet szert. Az ÖSD (Österreiches Sprachdiplom) egy hatfokozatú osztrák nyelvvizsga rendszer, amelynek letéte-léhez nem feltétlenül kell tudni magyarul. A vizsga mai magyar nyelvvizsgáktól eltérõen nem tartalmaz fordítást, tolmácsolást, nem elsõsorban a nyelvtani vagy lexikális tudást, hanem a mindennapi munkavégzéshez szükséges készségeket méri.

Az Idegennyelvi Központ most a Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem nyelvvizsga rendszerét szeretné akkreditálni, így várhatóan bevezetik az ún. közgazdasági szaknyelvi vizsgarendszert is - elsõsorban a közgazdászhallgatók számára, de minden érdeklõdõt szeretettel várnak.

Tóth Anita Lilla