CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2003. október 16., csütörtök 14:07


A megyében történt

Védelem - 2003 védelmi igazgatási rendszergyakorlat

A Kormány az éves védelmi felkészítési terve alapján 2003. szeptember 26. és október 20. között vezeti le a VÉDELEM-2003. védelmi igazgatási rendszergyakorlatát.

A gyakorlat általános célja az országos irányítószervek és a megyei védelmi bizottságok válsághelyzeti védelmi igazgatási tevékenységének gyakorlása, továbbá az új típusú kihívásoknak megfelelő szervezetek és eljárási szabályok alkalmazása.

A dr. Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság elnöke által vezetett megyei gyakorlaton részt vettek a helyi védelmi bizottságok, a kijelölt megyei szervek, önkormányzati hivatalok, összesen 23 szervezet válságkezelő törzsei.
A gyakorlat során megtörtént a védelmi igazgatási szervek készenlétbe helyezése, ügyeleti rendszerük felállítása, működött a megyei védelmi bizottság adatgyűjtő, értékelő, elemző Monitoring-rendszere.

Az ország biztonsági stratégiájának megfelelően a megyei gyakorlat középpontjában is a lakosság, a közigazgatás, a gazdasági élet komplex biztonságának szavatolása állt.
Szerepeltek a gyakorlat levezetési tervében a megelőző válságkezelési feladatok, a megye településeinek potenciális veszélyeztetettsége alapján betervezett katasztrófa-elhárítási feladatok, a nemzetközi terrorizmus elleni védekezés feladatai, a migrációs,- menekült helyzet válságkezelése és a közigazgatás mozgósítási feladatainak gyakorlása is.

A megye adottságai alapján a védelmi igazgatás szervei fokozott figyelmet fordítanak a közlekedési, ipari, vegyi katasztrófák megelőzésére, a határforgalomból adódó válsághelyzeti feladatokra, a vízkárelhárítási veszélyhelyzetek kezelésére, a humán- és az állatjárvány megelőzésével, kezelésével kapcsolatos feladatokra.
Minden veszélyhelyzet esetén van egy szakmailag illetékes megyei irányítószerv, amelyet más együttműködő szervek segítenek a válságkezelésben. A válsághelyzetek kezelését az illetékes polgármester, helyi védelmi bizottság, vagy a megyei védelmi bizottság koordinálja, így történt ez a gyakorlat során beállított helyzetekben is.

A megyei védelmi bizottság a gyakorlat végén, október 16-án tartott ülésén értékelte a végrehajtást. Megállapította, hogy a gyakorlatba bevont szervek felkészülése, a gyakorlat végrehajtása szükséges és eredményes volt, a tapasztalatokat feldolgozza és a jövőben hasznosítja a védelmi felkészítés, válságkezelés során.
(Forrás: Megyei Védelmi Bizottság Titkársága)


„Kultúrával a nyugat kapujában 2003.” kulturális fesztivál

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat a magyar kultúra ezer éves örökségének bemutatása, az öntevékeny művészeti csoportok szerepeltetése, a nemzeti kulturális hagyományok megismertetése és továbbörökítése érdekében 2003-ban ismét meghirdette a „Kultúrával a Nyugat kapujában” című kulturális rendezvénysorozatot.

Dr. Medgyasszay László, a Megyei Közgyűlés alelnöke a szervezőmunka finisében sajtótájékoztató keretében adott részletes információkat a kulturális fesztivál lebonyolításának „menetrendjéről”.

Az alelnök örömmel újságolta, hogy dr. Nemeskürthy István elfogadta a megyének a rendezvénysorozat fővédnöki tisztére vonatkozó felkérését. Hiller István kultuszminiszter pedig ígéretet tett arra, hogy miniszteri keretéből 1,5 millió Ft-tal támogatja a rendezvény lebonyolítását. Ez az összeg teszi lehetővé azt, hogy a legaktívabb települések (ahol létszámarányosan a legtöbb résztvevő csatlakozik a megmérettetéshez) külön jutalomban részesülhessenek. 200, 150 és 100 ezer forintot kapnak a legtöbb résztvevőt felvonultató települések, mely összeget természetesen csak kulturális célokra használhatják fel. (2001-ben Dunaszentpál vitte el ezt a „pálmát”).

Medgyasszay László a rendezvény céljával kapcsolatban kiemelte: elsődleges cél az amatőr mozgalmak támogatása, a kulturális hagyományok megőrzése és nem utolsó sorban a fiatalok hasznos szabadidő eltöltésének segítése.

A legfontosabb számadatokkal kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatott: 17 kistérségből 13 csatlakozott, így összesen kb. 2000-2200 ember vállalja a megmérettetést. A meghirdetett 8 kategóriából a legnépszerűbbek: a népzene, a néptánc és a versmondás. A helyszínek száma a jelen számadatok szerint 22-25.

Az elképzelések szerint a fesztiválsorozat nyitó rendezvényét november 8-án Csornán, a Műv. Házban tartják. A december 13-ára tervezett karácsonyi gála pedig Győrött, a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban lesz, amelyet a fővédnök, dr. Nemeskürthy István is megtisztel jelenlétével. Luca napján a rendezvénysorozat legsikeresebb, legtehetségesebb közösségei, együttesei és egyéni szereplői adnak műsort.

A sajtótájékoztató végén, újságíró kérdésre válaszolva dr. Medgyasszay László elmondta: Nem igazán elégedett. Bár a 2000-2200 jelentkező jelentős számnak tűnik, a 2001-es 8000 fős résztvevői körrel össze sem hasonlítható. Véleménye szerint két évvel ezelőtt a millennium volt a valószínűsíthető húzóerő. Az alelnök beszélt azon szándékáról is, melyről egyelőre testületi döntés még nem született, hogy 2004-ben a Megyei Kulturális Alapból azon települések kapjanak elsődlegesen támogatást, akik most is vállalták a szervezőmunkát és a megmérettetést.


Intézményvezetők kirándultak

 Első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal szervezett kirándulást a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat a fenntartásában lévő intézmények vezetői számára.

A program elsődleges célja az volt, hogy az intézményvezetők, illetve a Megyei Önkormányzat tisztségviselői és osztályvezetői ne csak a „dolgos hétköznapokban”, hanem egy kicsit oldottabb és kötetlenebb keretek között találkozhassanak, jobban megismerhessék egymást. A kirándulás keretében látogatást tettek a Zalaegerszegi Gyógypedagógia Szakszolgálatnál, majd Nagykanizsán megtekintették az „Év könyvtára” címet elnyert városi könyvtárat, illetve a homokkomáromi kegytemplomot.

A kiránduláson részt vett Szabó Miklós alelnök és dr. Kovács Béla megyei főjegyző is, akik megerősítették, hogy egy jó hangulatú, tartalmas napot tudhatnak maguk mögött. E nap sikere csak megerősítette őket abban, hogy a most megkezdett hagyományt mindenképpen folytatni kell.

P.Z.