CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Városháza

2003. október 16., csütörtök 22:53


Városunk polgármestere hosszú idő után ismét munkába állt. A csütörtöki közmeghallgatáson résztvevők örömmel üdvözölték a polgármestert.

Közmeghallgatás a Városházán

Közmeghallgatás a Városházán

    Városunk polgármestere hosszú idő után ismét munkába állt. A csütörtöki meghallgatáson résztvevők örömmel üdvözölték a polgármestert, aki mindenkivel kezet fogott, majd hivatalosan is üdvözölte a megjelenteket.

    A bevezetőben Walter Dezső nyíltan beszélt betegségéről, és arra kért mindenkit, figyeljen oda az egészségére, vegyen részt szűréseken, ne hanyagolja el az orvosi vizsgálatokat, ugyanakkor bejelentette: az egészség értékére való tekintettel egy rohammentőt adományos a városnak.
    Walter Dezső elmondta, hogy betegsége alatt is követte a városban zajló eseményeket és a várost érintő döntéseket.
    A közmeghallgatáson az alpolgármesterek, valamint a jegyző is jelen voltak. Bemutatkozott Farkas Gábor, Sopron megbízott rendőrkapitánya, valamint jelen volt a megyei rendőrkapitányság képviselője is.
    Az eseményen  a város polgárait a jelentkezés sorrendjében hallgatták meg. Eleinte Kalmár István alpolgármester, később Walter Dezső személyesen vezette a lakossági fórumot.
    Elsőként az Ady Endre út -Deákkúti út sarkán lévő új ház lakóinak képviselője, Somlai Zsolt szólalt fel, aki kifogásolta, hogy 90%-os készültségű az épület, és az építtető nem hajlandó orvosolni a hibákat, melyek közül az állandó villamossági ellátással kapcsolatos a legsúlyosabb.
    A Fő téri hangos rendezvényeket kifogásolta egy lakó, aki 40 éve lakik ott; a válasz az volt: a város Fő terét már 500 éve használják közcélokra
    Papp Géza, a LABER (lakásbérlők soproni szervezete) képviseletében a lakbérek mértékének kivizsgálását kérte, amelyre ígéretet kapott. A Petőfi tér 2-ben lakó bérlők szeretnék megvásárolni az Önkormányzat által felújított lakásokat – a kérés jogi háttere még nem tisztázott.
    A Pihenőkereszt Építőközösség nevében szólalt fel Varga Csaba, a város támogatását kérve terveik kivitelezéséhez.
    Felmerült a Mélyút kérdése, ahol jelenleg főleg szőlők vannak Foki Lívia, Horváth Adolf és Barabás Ferenc szólaltak fel az ügyben. Az itt telekkel, szőlővel rendelkezők félnek a terület elértéktelenedésétől, hiszen nem megoldott a vízellátás, sokan szemétlerakó helynek használják.
    Horváth Adolf  hangsúlyozta: Szólóművelés helyett lakhatásra kell, hogy szolgáljon a Koronázódomb és a Mélyút. A hozzászólók nehezményezték, hogy az eredetileg a Tómalommal egy lépcsőben elkészülő víz-és csatornahálózat itt nem épült ki.
    Többen kifogásolták a Halász utca sarkán lévő Virág utca állapotát, s javasolták a gyalogúttá való nyilvánítását.
    Az Erzsébet utca lakóinak képviselője a nagy forgalom csökkentését, és a járdán kerékpározás megszüntetését szeretné elérni.
    Az iskolák környékén többen javasolták fekvőrendőr felállítását, hogy lassítsák a forgalmat.
    A Rákóczi utca 37-ből Rétfalvi Csaba kérte, szabályozzák az udvar közlekedésének rendjét, hiszen a VINEX traktorai miatt életveszélyes az udvar a kisgyermekek számára. A polgármester sürgős intézkedést ígért az ügyben.
    Az Ágfalvi úti lakóparkból többen is jelezték, nem örülnek a borkombinát építésnek, s hogy kamionok sora hajt el szabálytalanul a területen.
    Az ipari parkban épülő inkubátorház várhatóan szintén növeli majd a forgalmat.
    A 30 éves Civitas Pinceszínház erkölcsi elismeréséért emelt szót. Ulrich Judit, emlékeztetve a várost a művészeti csoport eddigi tevékenységére és eredményeire
    A felszólaló a veszélyes állapotban lévő Híd utca 11 sz. lakóépület közössége nevében hozzájárulást kért a lakók alapjához, akik kölcsönből próbálják felújítani a házat.
    Szó esett még az Ikva patak tisztításáról, valamint a Pap rét állapotáról, amely a soproni zöldövezet egyik része, ennek ellenére méltatlan állapotban van. Az ott található zsinagóga 1944 óta nem volt felújítva, a fahíd pedig életveszélyes állapotban van.
    A felszólalásra reflektálva a polgármester elmondta, hogy egy amerikai zsidó közösség 40 millió Ft-ot ajánlott fel a zsinagóga restaurálására a városnak.
    A közmeghallgatás záróakkordjaként a polgármester megígérte, hogy tizenöt napon belül írásbeli választ kapnak a kérdezők, valamint hangsúlyozta: Rendőri intézkedések és szigorítások helyett toleranciára van szükség., mind a közlekedésben, mind a mindennapi életben ahhoz, ahogy a városban mindenkinek jó legyen a közérzete.

Horváth Edit