CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. október 19., vasárnap 23:50


Europa Musical - A közeljövőt, a közös Európát villantotta fel

Europa Musical - A közeljövőt, a közös Európát villantotta fel

    Osztrák, horvát, magyar gyerekek közösen énekeltek táncoltak a Gyermek- és Ifjúsági Központ nagytermének színpadán. A közönség pedig, a drassburgi, zemendorfi, és ágfalvi iskolások szülei, tanárai, a soproni vendégek pedig egy emberként tapsoltak a nem mindennapi produkciónak. 

Sógor Ferenc igazgató, Csernus Gáborné tanár, Wágner Géza, Ágfalva polgármestere

    Csernus Gáborné Mészáros Krisztina, az Ágfalvi Váci Mihály Általános Iskola tanára, Helga Ludwig és Ingrid Brandt tanárokkal együtt köszöntötte a közönséget. Tanítványaik – a 24 ágfalvi, 28 zenegei, 50 darufalvi gyerek – a csaknem egy éve tartó, határon átnyúló együttműködés ünnepe is volt a ,,Tür an Tür, unter einem Dach" (Egymással egy fedél alatt) című előadása.
    ,
    ,Az én falum", ,,Az én iskolám", ,,Az én családom" témakörökben mindhárom iskolában rajzokat készítettek a gyerekek, amelyeket aztán vándorkiállításon mutattak be egymásnak. Az ismerkedést, a barátkozást szolgálták ezek az együttlétek, majd az azokat követő levélváltások és az egyre szorosabbá váló kapcsolat, és természetesen a Sopronban bemutatott, közös Europa Musical produkció, amelynek ősbemutatója júniusban Nagymartonban (Mattersburg) volt. Ezek voltak az előzmények, a folytatás előkészítése pedig már folyamatban van: újabb témaként, egy tehetségfejlesztő program lesz az, amely a most még létező országhatároktól ,,elvonatkoztatva" ösztönzi közös munkára a három iskola I-VII. osztályos tanulóit és tanárait. Csernus Gáborné elmondta: a sikeres és példaszerű  eddigi együttműködés egy, az osztrák fél által elnyert EU-s pályázati pénzből finanszírozott projektként valósult meg, amelyre a magyar oldalon az ágfalviak által beadott EU -s pályázati támogatási ígény valahogyan nem talált támogatásra, ezért a magyar gyerekek szülei, családjai komoly áldozatot is hoztak azért, hogy az együttműködés gördülékenyen megvalósuljon.
    Ezért a Gyermek- és Ifjúsági Központban aratott fergeteges siker arról is szólt, hogy a jó emberek közötti kapcsolat nem pályázati forrásokon múlik: munka, áldozat, ügyszeretet, tenniakarás és az egymásra figyelés képessége túlsegíti a jó ügyében munkálkodókat a nehézségeken.

Hangulatjelentés képriportban

        A soproni nagysikerű, teltházas előadást a Gyermek- és Ifjúsági Központ igazgatója, Sógor Ferenc is köszöntötte, aki a GyIK öt éves jubileumának évfordulójának közeledtével elmondta: a házban 69 csoport működik, fennállása óta abban 1800 rendezvényt tartottak, amelyek 600 ezer látogatót vonzottak:  kicsiket, nagyokat egyaránt.
    Ágfalva polgármestere, Wágner Géza szintén köszöntötte a rendezvényt, mintegy összefoglalva azt, amit az Europa Musical több mint másfél órás előadása is üzent: ,, A mi jövőnk gyerekeinkben van. Az ő műsoruk felvillanja a közejövőt, a közös Európát" .

T.É.