CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2003. október 20., hétfő 21:20


A Polgári Összefogás ,,a közszolgáltatás privatizációja' ellen tiltakozik

A jobboldal a helyi népszavazástól sem riadna vissza

A Polgári Összefogás ,,a közszolgáltatás privatizációja" ellen tiltakozik

Sopron a közszolgáltatás privatizációjának áldozata - hangzott el a Polgári Összefogás frakció tegnapi sajtótájékoztatóján, amelyet Abdai Géza frakcióvezető és Dr. Molnár Ágnes képviselő tartott.

,, Teljes információzárlat, vagy a teljes tehetetlenség uralkodik a soproni városházán?" - tette fel a kérdéet Abdai Géza frakcióvezető, aki nehezményezte, hogy míg soproni képviselőknek nincs betekintési lehetőségük a Gazdaságkutató Intézet Sopronnal kapcsolatos, készülő anyagaiba, addig különféle klubok azt véleményezik, minősítik, arról a sajtóban nyilatkoznak.

,,A Polgári Összefogás frakciója konstruktív ellenzék szeretne lenni, a város folyó ügyeiben részt vállalni és segíteni a város működését" - mondta Abdai Géza, aki megállapította: ,, a jelenlegi soproni városvezetés részéről erre sajnos nincs igény."

,,A szocialista városvezetés megbukott, mert ígéreteit nem tudta teljesíteni - fogalmazott Dr. Molnár Ágnes, aki rámutatott arra, hogy Sopronban a baloldal választási ígéreteiben elhangzott vagyonvesztés megállítása helyett a város vagyonának ,,elkótyavetyélése" folyik. ,,A szocialista városvezetés nem kapott a választóitól felhatalmazást a közszolgáltatások privatizációjára" - mondta a képviselő asszony, aki kijelentette: a soproni polgárok és a Polgári Összefogás megfelelő tájékoztatása nélkül, a háttérben – a Globex-vagyon elvesztéséhez hasonló méretű és következményekkel járó módon – zajlik a közszolgáltatások privatizációja. Példaként a távhőszolgáltató részleges privatizációjával kapcsolatos döntést említve kijelentette: jelenlegi információik szerint, a szintén nyereséges hulladékgazdálkodási ágazat eladását tervezi a város, amellyel együtt az önkormányzat kusza, konzorciális, adás-vételi, szindikátusi és együttműködési szerződések sorával ,,elajándékoz" egy, a várost illető 3,6 milliárdos EU-s támogatást is. Kifejtette: az EU által támogatott integrált hulladékkezelésben ,, nagy üzlet" a lerakók hosszútávú működtetése jogának megszerzése.

A Polgári Összefogás érthetetlennek és aggasztónak tartja, hogy Sopron regionális szerepének erősítése helyett a városvezetés lemond a Sopron jövőjét 30 évre visszafordíthatatlanul eldöntő, nyereséges beruházások megvalósításáról, teszi mindezt ,sebtében, sietve, előkészítetlenül, a már ,,megszokott sürgősségi indítvánnyal". A Polgári Összefogás Sopron vagyona megőrzésének szándékával attól sem riad vissza, hogy a közszolgáltatások privatizációja kérdésében helyi népszavazást kezdeményezzen - hangzott el a sajtótájékoztatón.

T.É.