CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. oktĂłber 22., szerda 10:51


Kistérségi tanácskozást tartottak

Kistérségi tanácskozás

A legfontosabb napirendi pont a város és térségének hulladékgazdálkodása volt

    Kalmár István alpolgármester vezette a harminchét, soproni régióba tartozó település tanácskozását kedden a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban
    Rendkívül kedvező lehetőség kínálkozik jelenleg arra, hogy a város az EU csatlakozás után az elsők között nyerjem a Kohéziós Alap támogatását egy hulladékgyűjtő rendszer megépítéséhez - hangzott el a tanácskozáson. Győr időben lépett, s az ötödik helyen vannak az országban.
    Továbbá elhangzott: a soproniak számára két út marad: vagy várnak, és akkor a harmincadik helyre kerülnek a pályázok listáján, vagy csatlakozna a győri projekthez.
    Az előzetes kalkulációk alapján, amelyet a Városüzemeltetési iroda és a gazdasági alpolgármester végeztek, a legjobbnak az a terv tűnik, ha Sopron megegyezik a Rekultív Kft-vel, valamint megszerzi a fertőszentmiklósi szeméttelepet, a hozzá tartozó 27 hektáros területtel együtt. Így 25-30 évre megoldódhatnak a hulladékgazdálkodás gondjai.
    Tóth Árpád projektszakértő elmondta, hogy szigorú ellenőrzésen kell átmennie minden projektnek Brüsszelben ahhoz, hogy végül engedélyezzék, 100% -ban EU konform, minden szempontból környezetbarát tervre van szükség.
    Jelenleg 4 milliárd Ft-ból megoldható lenne a szelektív hulladékgyűjtés, a szállítóeszközök, s egy központi hulladéklerakó megépítése is, amely összegből 400 millió jutna az önkormányzatokra. Sopron városát 200 millió terhelné.
    A gazdasági vezetők keresik az önrész megoldásának lehetőségeit.

Horváth Edit