CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. oktĂłber 22., szerda 21:49


Kistérségek - hogyan tovább?

Kistérségek - hogyan tovább?
Területfejlesztésről, EU-finanszírozásról a kistérségi tanácskozáson

A kedden lezajló kistérségi tanácskozáson a soproni régió -  az egykori soproni járás - polgármesterei vettek rész, a rendezvényen mintegy 40 fő volt jelen.
A hulladégazdálkodás kérdésével kapcsolatban a jelenlévők egyetértettek, bár sok nyitott kérdés maradt,elsősorban a finanszírozás mikéntjével kapcsolatosan.

A tanácskozás második legérdekesebb napirendi pontja az 1999. évi területfejlesztés módosításairól szóló fejtegetés volt, amelyet Molnár István, Sopron és környéke kistérségi menedzsere adott eló.
A regionális fejlesztés sok szempontból szemléletváltozást vár el az egy térségben élőktől. Hangsúlyossá válik az együttműködés a z önkormányzatok, a civil szervezetek és a vállalkozói szféra között, hiszen csak együtt lehetnek eredményesek az Európai Uniós pályázatok elnyerésében.

A szakértő véleménye szerint egyre sürgetőbbé vált Sopron és térsége Regionális Társulat megszervezése.
 Sok a nyitva maradt kérdés - Megyében vagy régióban gondolkozzunk-e a jövőben ?
Célszerű-e megyében és régióban gondolkodni?

Feltétlenül mérlegelni kell azt a tényt, hogy Brüsszelben legalább 100.000 fős léptékű kistérségekkel számolnak a pályázatok kiírásánál.

Fontos lenne, ha a közeljövőben, a törványmódosítást követően, Sopron Megyei Jogú Város is megkapná azt a rangot, amely agglomerációja révén éppúgy megilleti, mint ahogy Győr és Szombathely városát.

Kópháza polgármester asszonya, Répceszemere és Fertőrákos polgármestere szólaltak fel az elhangtottakkal kapcsolatban. A Kistérségi Társulás létrehozását a hozzászólók szükségesnek tartották, azonban többen gondoltak arra, hoyg ennek a központja nem Sopronban, hanem valamelyik községben legyen

Sopron városa és a kistérségi települések együttműködése kapcsán Fülöp Géza, Fertőd polgármestere felvetette még a Fertő tó, mint a világörökség része projekt kiterjesztésével kapcsolatos teendőkben számít Sopron segítségére is, annál is inkább, mivel Balf szintén a világörökség része.

Az összefogás kapcsán elvetódött az a lehetőség is, hogy a jelen lévő önkormányzatok kht-t alakíthatnának, amelyre már volt példa a közelmúltban (Cegléd, Celdömölk, Mezőcsát, Taksony).
A regionális fejlesztésimés forrásközvetítő kht. fő feladata lenne a térségre vonatkoztatható uniós pályázatok rangsorolása, a pályázatírás, a források előteremtése , valamint a megvalósult fejlesztések hatásainak tanulmányozása és elemzése.

Finanszrozási tanácsadás a jövőbeni EU projektek tükrében

A Soproni Önkormányzat meghívására jelen voltak még a K&H Euroconsulting képviselői, akik a bankok stratégiai szerepét vázolták fel a résztvevőknek abban a folyamatban, amelyet az önkrmányzatoknak az EU projektek sikeres kihasználásában nyújthatnak.
Bitvai Tamás projektmenedzser felhívta a figyelmet a Pályázat Előkészítő Alap által nyújtott lehetőségekre, amelyet elsősorban a kisebb önkormányzatoknak ajánlott.

Az EU források elérési módjai, mint köztudott, a következőek: Kohéziós Alap, Stukturális Alapok, Agrár Kifizetések, Közösségi politikák

A területfejlesztés, a régiós szemlélet, a Kohéziós Alaphoz kapcsolódik. A Nemzeti Fejlesztési Terv a strukturális alapokhoz kapcsolódik, új pályázat meghirdetése 2004. első vagy második negyedévében várható. Az Agrár Kifizetések a Sapard-ot váltották fel, a projekt az EMOGA-G névre hallgat, a K&H Euroconsulting Kft 12 éves tanácsadói és pályázatírói tapasztalattal rendelkezik. A vállalat több szempontból is stratégiai partnere lehet az önkormányzatoknak, egyrészt a pályázatírásban nyújtott segítség, másrészt az önrész finanszírozásának területén.

Horváth Edit

Kapcsolódó cikk:
Kistérségi tanácskozás