CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. október 24., péntek 13:43


1956 október 23. eseményeire emlékeztek a Hűség Zászlónál

1956 október 23. eseményeire emlékeztek a Hűség Zászlónál

Szakadó esőben zajlott a tegnap Sopronban a Széchenyi téri Hűség Zászlónál a  Fidesz, a Fidelitas, a MKDSZ és a Polgári Körök helyi szervezetei által összehívott '56-os megemlékezés.
A körülbelül háromszáznyi résztvevő előtt Ivanics Ferenc, országgyűlési képviselő, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Soproni Szervezetének elnöke emlékezett 1956 örökségére.

- Az ünnep a múltban gyökerező jelenbe forduló valóság, amely megállásra késztet. - mondta a szónok, aki a forradalom eseményeit megelőző időszakra való történelmi visszatekintésében szólt a ,,kékcédulás szavazásról", majd a későbbi személycserékről, az üldéztetésekről, az időközben bekövetkezett bekövetkezett társadalmi változásokról, a ,,gazdaság rombadöntéséről", valamint a kor hamis propagandájáról.
Korabeli szemtanúkat és a korabeli sajtót idézve szólt az 1956-os forradalom és szabadságharc napjainak fővárosi és vidéki eseményeiről.
- A soproni egyetemistákra külön is büszkék vagyunk, hiszen október 22-én a MEFESZ- ben elfogadták azt a kiáltványt, amely országos támogatást kapott" - mondta az szónok, aki 1956. soproni vonatkozású eseményeinek néhány momentumát felidézve arról is szólt, hogy ugyan Sopronben nem voltak fegyveres harcok, de a városra büszke volt a forradalom, hiszen az újságok még november 5-én is azt írták : ,,Sopron tartja magát."
Ivanics Ferenc felidézte a Sas térről autóbuszokban menekülők képét, és azt, hogy az ittmaradók, 1956 örökösei megőrizték a forradalom fényét és erejét, amely erőt adott ahhoz, hogy 1988-89-ben változtassanak a maguk és az ország sorsán. Ivanics Ferenc arról is említést tett, hogy Sopronban 1989. október óta hagyomány a Hűség Zászlónál való megemlékezés.
Ivanics Ferenc arra is emlékeztette a nagy számban nemzetiszínű zászlóval megjelent hallgatóságát, hogy '56 szellemi örököseinek a szabadság levegője az, ami a változtatásban vetett hitet adta és adja, amely mellet ,,az igazság és az ősök ereje áll."
Az elnök a ,,Hajrá Magyarország! Hajrá Sopron!" - jelszóval fejezte be emlékező beszédét, amelyet követően a résztvevők a Hűség Zászló takapzatánál elhelyezték a megemlékezés virágait és mécseseit.
T.É.