CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2003. október 24., péntek 21:34


Közgyűlés előtt: még mindig a hulladékgazdálkodásról

Kidobott pénz - véli a Fidesz

Közgyűlés előtt: még mindig a hulladékgazdálkodásról

Kidobott pénz - véli a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség soproni szervezete.

 
    Kidobott pénz címmel tartott sajtótájékoztatót a Fidesz soproni szervezete, amelyen Ivanics Ferenc elnök Dr. Molnár Ágnes képviselő társaságában elmondta: az elmúlt pár hétben olyan tárgyalások kezdődtek a soproni hulladékszállításról és feldolgozásról, amelyek a várost rosszabb helyzetbe hozhatják. Az uniós pályázatok rendkívül szigorú feltételeket szabnak, és csak önkormányzatok vehetnek bennük részt. Az elnök szerint ott kerül kidobásra a várhatóan elnyert 3,6 milliárd forintos támogatás, hogy a városvezetés figyelmen kívül hagyva Sopron érdekeit, osztozni fog rajta egy magáncéggel.

,,Úgy hisszük a város nincs olyan helyzetben, hogy egy 3,6 milliárdos támogatás felét kiadja egy olyan társaságnak, amely nincs önkormányzati tulajdonban. Márpedig a Rekultív Kft magáncégként közel 300 millió forintot fektet majd be, és az EU-s pályázati összeg közel felét kapja meg". – jelentette ki Ivanics Ferenc. A Fidesz célszerűnek tartaná, ha Győrhöz hasonlóan a települési önkormányzatokkal egyeztetve valósítaná meg a projektet egy száz százalékban önkormányzati tulajdonú társaság.
    A sajtótájékoztatón szó esett a Soproni Városüzemeltetési Kft. szétválasztásáról, amelynek veszélyes következményeire hívták fel az újságírók figyelmét. Az önkormányzat a nyereséget termelő szemétszállítást kívánja leválasztani és csak a városrendezéssel foglalkozó ágat tartaná meg. ,,Miből kívánja a város majd pótolni az így hiányzó forrásokat?" –tette fel a kérdést a politikus.
    A szövetség elnöke megismételte Dr. Molnár Ágnes hétfői sajtótájékoztatóján elhangzottakat, miszerint Sopronban is elindult a közszolgáltatások privatizációja, ráadásul olyan bújtatott módon, amely a város lakosságát hozza majd kényelmetlen helyzetbe.
    A képviselők elmondták, a hétfőn  kézhez kapott előterjesztés aggodalomra ad okot, amelyet tovább fokoz, hogy megtárgyalására sincs elég idő, ugyanis a jövő héten rendkívüli közgyűlésen már dönteni kellene arról.
    A Polgári Összefogás frakció képviselői fontosnak tartják, hogy Sopron a több évszázados regionális szerepét megtartsa, ehhez viszont a városnak regionális feladatokat is fel kell vállalni. Nem a gyors megoldást kell keresni, hanem azt, amely hosszú távon biztosítja a város boldogulását – mondta Ivanics Ferenc.
    ,,Mi azt szeretnénk, ha a környező települések önkormányzatain kívül az összes érdekelt felet bevonják a tárgyalásokba, és csak azután szülessen meg a felelős döntés." – nyilatkozta az elnök.

S.D.