CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. október 26., vasárnap 23:47


A Bányászati Emlékmúzeum október 30-tól várja látogatóit

A Bányászati Emlékmúzeum október 30-tól várja látogatóit

    Állagmegóvási munkálatokat végeznek a brennbergbányai Bányászati Emlékmúzeumban. Az egykori bányásztelepülés történetét, életét bemutató épület és a tárlat megújításában a soproni Handler Nándor Szakképző Iskola tanulói is részt vettek. A ház október 30-tól ismét várja a látogatókat.


Brennbergbánya látképe
(Forrás: Soproni KépIndex)

    Brennbergbánya azt jelenti: “égő hegy”. A határszéli településen az ország legjobb barnaszenét fedezték fel 1753-ban; a falu az értékes ásványkincsről kapta nevét, amelyet nagy mennyiségben bányásztak itt. A Soproni-hegység középső szakaszában 1848-ig a Magyarországon bányászott kőszén több mint felét itt termelték ki. A bánya 1952-ig működött.

 

A Brennbergányai Múzeum
(http://www.sopron.hu/SOPRONI_SZEMLE/t3/szeman.htm)

    A falu bányatörténetét és munkásmozgalmát bemutató múzeum a ’60-as években nyílt meg az Óbrennbergi út 14 szám alatt. Az öreg ház ma műemlék jellegű épület, benne működött az ország első bányaszállításra használt gőzgépe. A látogató az egykori brennbergi bányászok használati tárgyait, iratanyagait tekintheti meg. A tárlatot Dr. Környei Attila, a Soproni Múzeum igazgatója többször is átrendezte; legutóbb 1998-ban, amikor a kiállítás tartalma is felfrissült.

    A mostani állagmegóvási munkálatokat - 75 ezer forintos költséggel - a múlt hónapban kezdték a Soproni Múzeum munkatársai és a Handler Nándor Szakképző Iskola tanulói. Tóth Imre történész a Cyberpress-nek elmondta: egyebek mellett egy ágfalvi fafaragótól kapott, a brennbergi bányászattal kapcsolatos fafaragványokkal bővül a tárlat. A múzeum október végétől ismét látogatható.

A brennbergi bányagondnok pecsétje
(Brennbergbányai Múzeum)

Tóth Anita Lilla

Brennbergbánya fotókon a Soproni KépIndex oldalain: http://index.sopron.hu/krny/Skornyek1.html#Brennberg