CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. október 27., hétfő 14:28


Az Ikva Rádió hírei


A soproni Harkai úti hulladéklerakó telítettsége miatt hamarosan új, regionális létesítményre lesz szükség. A számítások szerint a jórészt állami és uniós pénzekbõl finanszírozott beruházás 3,6 milliárd forintba kerül. A soproni közgyûlés várhatóan október 30-án dönt arról, hol épüljön meg a város új, regionális hulladéklerakója - közölte Kóczán Zoltán, az önkormányzat városüzemeltetési tanácsnoka. A parlament által elfogadott hulladékgazdálkodási törvény a térségben három településen - Nagycenken, Fertõszentmiklóson és Csepregen - engedélyezi a lerakók építését.

A Sopron-Bécsújhely között közlekedõ vonat elé vetette magát egy 52 éves soproni férfi, október 24-én pénteken. A tragédia Ágfalva határában történt. A szerelvény 33 éves osztrák vezetõje látta, hogy mire készül a férfi, de már nem tudta megállítani a vonatot. A Soproni Rendõrkapitányság vizsgálja az eset körülményeit.

Véradás: holnap 14.00-18.00 óra között Fertõd polgárai adhatnak vért a helyi általános iskolában. Várják a véradásra a Porpáczy Aladár Kertészeti Szakközépiskola 18.életévet betöltött tanulóit is.

A "Magyar Tudomány Napja" keretében október 31-én Széchenyi István emléknapot rendeznek a soproni egyetemen. A hagyományos hársfa ültetés mellett érdekes szakmai programok is várják az érdeklõdõket.

Használt ruhák és egyéb háztartási eszközök vásárát rendezi a Menta Egyesület november 8-án szombaton 8.00 órától a Pedagógus Mûvelõdési Házban. A vásáron befolyt összeget a gyermekotthonokban élõ fiatalok támogatására fordítják.

Közös régészeti program kidolgozásán fáradoznak magyar és osztrák szakemberek. A program, mely egy napos túrát kínál majd az érdeklõdõknek, a "Közös Európai Kultúrtörténeti Utak" része lesz. A nap elsõ felében a rekonstruált schwarzenbachi kelta települést, délután a soproni erdõkben most rekonstruálás alatt álló Várhelyt tekinthetik majd meg a túra résztvevõi.

Deák Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából, és a Deák-Év rendezvényeinek részeként szobrot kap Sopronban Deák Ferenc. A szobor avatása december elején várható a Deák téren, az I. Világháborús emlékmû szoborcsoportjával szemben.

A volt soproni járás települései polgármestereinek tartanak tájékoztatót a Soproni Rendõrkapitányságon ma délután. A polgármesterek megismerkednek a közbiztonság és a közrend aktuális helyzetével és bemutatkozik nekik Sopron új rendõrfõkapitánya is.