CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. október 27., hétfő 20:04


Demeter napi ünnepség

Demeter napi ünnepség
A soproni bolgárok színvonalas műsorral ünnepeltek

A hét végén a Liszt Ferenc Kulturális és Konferencia Központban színvonalas műsort láthattak az érdeklődők a Veliko Tirnovo-i Balgarcse Gyermek- és Ifjúsági Népi Együttes előadásában, amelyhez gasztronómiai bemutató is társult. Veliko Tirnovo Sopron legfiatalabb testvérvárosa.

Dr.  Irinkov Mihálytől a soproni Bolgár Kisebbségi Önkormányzat elnökétől megtudtuk, a Demeter nap az egyik legnagyobb hagyománnyal rendelkező ünnep Bulgáriában, hiszen ekkor fejezték be a bolgár-kertészek az őszi munkát. Ez a nap már az ,,osztozkodás napja”, amikor a kertészek élvezhetik egész éves munkájuk gyümölcsét.
Irinkov Mihály elmondta, hogy a tágabb értelemben vett régióban néhány ezer bolgár származású honfitársunk él. Sokan telepedtek le a határ mentén, Burgenlandban, ahol a bolgár-kertészet nagyon közkedvelt.
    Magyarországon kedvező a kisebbségi politikája lehetővé tette a kisebbségi önkormányzat megalakítását és működését. Ennek a kultúrának a megismerésével is gazdagabb lett a város. A Magyarországi Bolgárok Egyesülete – amely felkutat minden hazánkban élő személyt, nyilvántartásba veszi a bolgárokat, hol élnek, mivel foglalkoznak – már 1914 óta létezik.
    Fertőd már évekkel ezelőtt otthont adott egy magyarországi bolgár ifjúsági tábornak, ahol magyar és bolgár származású gyerekeket tanítottak bolgár táncra és zenére. A híres Balgarcse Népi Együttes fellép majd a szomszédos Burgenlandban is- tudtuk meg a bolgárok rendezvényén, amelyet a Soproni Bolgár Kisebbségi Önkormányzat és az Országos Bolgár Önkormányzat számos támogatóval együtt szervezett.

Horváth Edit
 
 
Fotó: www.bul.hu, illustráció