CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2003. oktĂłber 28., kedd 09:25


Újból a hulladékgazdálkodásról

A FIDESZ azt szeretné, ha létesítés és a müködtetés a városé maradna


A FIDESZ azt szeretné, ha létesítés és a müködtetés a városé maradna.

Havas András és dr Molnár Ágnes, a Polgári Összefogás önkormányzati képviselői a csütörtöki közgyűlés elé kerülő hulladákgazdálkodási tervezettel kapcsolatban tartottak újabb sajtótájékoztatót a soproni FIDESZ irodában.

A FIDESZ sajtótájékoztatóján elhangzott a hulladákgazdálkkezeléssel kapcsolatos javaslatot  nem kellőképpen megalapozottak az elképzelések alapján tették meg, hosszabb előkészítő munkára lett volna szükség. Havas András hangsúlyozta: a hulladéklerakók építtetése állami feladat, és a támogatás mértéke nem függhet attól, Sopron hányadikként áll be a sorba. A képviselő arra is felhívta a résztvevők figyelmét, hogy nem a Fertőszentmiklóson egy magánkézben lévő vállalkozással közösen való megoldás az egyedüli jó megoldása a hulledékkezelésnek.
Dr. Molnár Ágnes fogalmazása szerint: ,, az adófizetők vagyonát magánvagyonná varázsolja az átláthatatlan, nem kellőképp előkészített szerződések halmaza".
A képviselő asszony kifejtette: Maradjon a hulladéküzem létesítése és működtetése is teljes önkormányzati tulajdon; ellenkező esetben 60 ezer fogyasztót ,,visz majd ki" a városüzemeltetési önkormányzati cégből egy magáncégbe az intézkedés.
A sajtótájékoztatón újból elhangzott a Polgári Összefogás által már előző alkalmakkor is kifejtett, a 3,6 milliárdos EU-támogatásra vonatkozó álláspont mellett, ezúttal Dr. Molnár Ágnes kifejtette: megtörténhet, hogy az adófizetők pénzéből létrejött beruházást, illetve annak pályázaton nyert részét, azért mert azt nem kizárólag önkormányzati cég hasznosítja, Sopronnal visszafizettetik, mint ahogyan abban is veszélyt lát a polgári oldal, hogy ,, ha nem sikerül összeszedni a legalább 100 ezer főt számláló konzorciumot, akkor a pályázat nem valósulhat meg, és a városnak kell a milliárdos saját részt befizetni."
Dr. Molnár Ágnes azt is kifejtette: tíz éves távlatban gondolkodva, a jelenlegi tervezet tükrében 10 milliárd forintos bevételtől esne el Sopron városa, ha a hulladékágazatot, leválasztva a városüzemeltetés többi ágától 49 %- ban egy magánég tulajdonába adná.
A tájékoztatóban továbbá felmerült az is, hogy a tervezett leépítés 240 városüzemeltetési dolgozót érintene. A FIDESZ szerint a hulladékgazdálkodási tervezettel kapcsolatosan  értékfelmérés nem történt, egy esetleges döntés a vagyonvesztély komoly kockázatát hordozza magában;  ,,Nagy értékű, a város számára előnytelen privatizáció történik".  A FIDESZ nem feltétlenül ellenzi a győri projekthez való csatlakozást, fontosnak tartja azonban, hogy a szemétszállítás és szemétgyűjtés ne kerüljön ki már 2003-ban a Soproni Városüzemeltetési Kft. kezéből, amikor a hulladéklerakó megépítésére legkorábban csak 2006/2007-ben kerülhet sor.

H. E.