CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2003. oktĂłber 29., szerda 01:38


Megalakult a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Zöld Tagozata Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete

Megalakult a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Zöld Tagozata Győr-Moson-Sopron Megyei szervezete

    Tegnap Sopronban ötven taggal megalakult a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Zöld Tagozata Győr-Moson-Sopron Megyei szervezete. Az alakuló ülés vendége volt Medgyesy Balázs a zöld tagozat országos elnöke. A megyei szervezet élére Dr. Berki Imrét választották.

Dr. Molnár Ágnes választókerületi titkár és Medgyesy Balázs, a Fidesz Zöld Tagozata elnöke

    A környezet és természetvédelem része azoknak az értékeknek, amelyek a családot, az embereket, a jövőt szolgálják. A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Zöld Tagozata – amelynek eddig mintegy ezer tagja van – a fenntartható fejlődés, a jóléti társadalom megteremtéséhez, az emberek életminősége folyamatos javításához a megfelelő szakmai alapot nyújtja - jelentette ki az országos elnök az alakuló ülés előtti sajtótájékoztatón.
    Kifejtette: az egészséges környezet mindenki alkotmányos joga, ugyanakkor az azzal való élés lehetőségét is biztosítani kell, amelyhez a tagozat számos eszközzel rendelkezik. Megteremti a környezetük iránt felelősséget érzők szakmai közösségét, amely területi eloszlásában, a szövetség összes eszközével hatékony munkát tud kifejteni.
    Publicitást biztosít a környezetvédelmi kérdéseknek, ha kell, a parlament elé viszi azokat, ugyanakkor szakmai javaslatokat és stratégiákat is megfogalmaz. A Fidesz Zöld tagozata a soproni ülésen egy – az állami erdőket kezelő részvénytársaságok, valamint a természetvédelem kezelésében lévő védett erdők tervezett privatizációját ellenző – állásfoglalást is megfogalmazott. Megvalósulása esetén az ágazatot igen kedvezőtlenül érintené egy ,, rövidlátó politikai érdekeltségű" részprivatizáció, amelynek a Fidesz Zöld Tagozata szeretné az elejét venni, illetve mindenek előtt arra a kérdésre határozott és egyenes választ kapni a kormánytól, hogy léteznek-e az erdők privatizációjára vonatkozó tervei? Hozzáfűzte : nagyon komoly jogi aggályokat is felvetne egy ilyen lépés, hiszen az Alkotmánybíróság egy, a '90-es évek elején hozott döntése szerint természetvédelmi területeket, állami erdőket nem lehet a privatizáció tárgyává tenni.
    A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Zöld Tagozatának elnöke kifejtette: külön öröm számára, hogy a természeti értékekben gazdag Győr-Moson-Sopron megyében is megalakul a zöld tagozat, ahol a környezetvédelem fellegára, a Nyugat-Magyarországi Egyetem – selmeci hagyományokig visszamenő – erdészeket és erdőgazdálkodással foglalkozókat képző karai működnek.

    Kérdésre válaszolva az országos elnök elmondta: eddig mintegy ezer tagja van a Fidesz Zöld tagozatnak.
    A magyarországi környezetvédelem helyzetére vonatkozó kérdésre válaszolva Medgyesy Balázs kifejtette: az EU-csatlakozásra való felkészülés a jogszabályi, az intézményi, valamint az infrastrukturális megfelelés területein kellett, hogy megvalósuljon. Az előző kormány által elért eredményekhez képest a jelenlegi kormány nem tudta tartani a csatlakozási kritériumok teljesítésére vonatkozó ütemtervet. ,,Ma már nincs meg a kellő társfinanszírozási forrás az uniós pénzekhez, nehezen belátható, hogy ezek honnan fognak rendelkezésre állni, és nem az önkormányzatoknak kell azt kigazdálkodni." - mondta Medgyesy Balázs, aki kifejtette: a beruházások elmaradnak, a Széchenyi tervet, amely az addig környezetvédelemmel is összefüggő különféle programokat indított az energetikában , turizmusban, visszafejlesztették, vagy leállították.
    Az ellenzéknek ezért feladata felvállalni stratégiai elképzelések, programok elkészítésének szerepét. Többek között a Zöld Tagozat egy közlekedés fejlesztési koncepción dolgozik, de feladatának tartja több, 21. századi javaslat megfogalmazását a meglévő, valamint a csatlakozással érkező új problémákra egyaránt.

T.É.