CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2003. oktĂłber 29., szerda 14:37


Hulladékkezelés: politikai vagy szakmai kérdés?

Az MSZP szerint: a szakmai kérdés ürügyén a jobboldal manipulál és hangulatot kelt

Hulladékkezelés: politikai vagy szakmai kérdés?
Az MSZP szerint: a szakmai kérdés ürügyén a jobboldal manipulál és hangulatot kelt

Hegyi Ferenc, az MSZP frakciójának vezetője és Kalmár István, az MSZP helyi szervezetének alelnöke sajtótájékoztatót tartott, amelyen a hulladéklerakó létesítése körüli helyzetet elemezte.

Hegyi Ferenc MSZP-frakcióvezető és Kalmár István alelnök

A politikusok a kialakult helyzettel kapcsolatosan elmondták:

Az előző ciklusokban is voltak éles véleménykülönbségek az önkormányzati frakciók között, a város jövőjét érintő alapvető kérdésekben mégis Sopron érdekeit szem előtt tartva, egyeztetve az álláspontokat hozták meg döntéseiket a frakciók.

,,Ezekbe a döntésekbe a közvélemény manipulálásával, hangulatkeltéssel nem avatkoztak be a helyi pártszervezetek. Erre a felelős magatartásra méltán lehettünk büszkék. Most megdöbbenve tapasztaljuk, hogy a hulladékkezelés hosszú távú koncepciója kapcsán a Fidesz által tartott sajtótájékoztatók kizárólag pártpolitikai szempontok alapján befolyásolják a közvéleményt, a régió lakosságát. Megnyilvánulásaikból jól látszik: a hisztériakeltésre törekszenek, s ezzel a Fidesz politikai érdekből kockára teszi a régió, Sopron és az itt élők jövőjét. Sopronban nem volt még példa arra, hogy ehhez hasonló horderejű kérdésben, amikor éppen egyetértésre és tisztán szakmai indítványokra volna szükség, egy politikai erő a maga hasznára tegyen a város érdekei ellen. A város érdekei ellen, hiszen az elmúlt napok hisztériakeltése is hozzájárult ahhoz, hogy a lerakóhelyként szóba jöhető települések egyelőre elzárkóztak kezdeményezésünktől." - mondta az MSZP frakcióvezetője.

Hozátette: ,,A Fidesz jól tudja, a hulladékkezelés kérdése nem új keletű probléma, hiszen néhány éve, a város akkori irányítóiként, ugyanezen problémák megoldását hasonló módon tervezték el. Mivel nem merték vagy nem tudták végre hajtani, a város kárára értékes éveket vesztegettek el. Most ezt a lemaradást kell behoznunk. Mára ott tartunk a munkában, hogy amennyiben a decemberi időpontra nem állunk készen, egyszer és mindenkorra elszalasztjuk a PHARE milliárdos támogatását, s meggyőződésünk szerint annak lehetőségét is, hogy Sopron számára megnyugtató módon rendeződhessenek a hulladékkezeléssel kapcsolatos kérdések.

Kalmár István kijelentette: A Fidesz jól látható célja, hogy az MSZP-SZDSZ többségű városvezetés semmilyen Sopront érintő eredményt ne tudjon felmutatni, hiszen így a 2006-os választási kampány során majd elmondhatják, az MSZP-SZDSZ koalíció eljátszotta a város jövőjét.

Hogyan kerülhetnénk el a Fidesz sorozatos bírálatait? Talán úgy, hogy nem mondunk, és nem teszünk semmit.
De ez az, aminek az ellenkezőjét fogjuk cselekedni." - hangzott el a sajtótájékoztatón.

    Hegyi Ferenc arról is beszámolt, hogy a tegnap egy Kapuváron tartott megbeszélésen az is elhangzott, hogy amennyiben Sopronban nem születik döntést, Mosonmagyaróvár a helyzet megoldása érdekében felajánlja, az ottani telephez való csatlakozását.
    Ugyanakkor az MSZP Sopron város történetében példátlan esetnek tartja azt is, hogy a Győr városával való,  jól működő, személyes kapcsolatrendszernek is köszönhetően  a hulladékkezelés rendszerét finanszírozó pályázati lehetőséghez Sopron hozzájuthatott.